WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Nooit meer natte voeten met een drainage in de tuin

Als je vaak plassen in de tuin ziet staan en de grond altijd vochtig blijft, dan los je dat op met drainage. Dat is niet alleen fijner voor jezelf, maar het zorgt er ook voor dat planten, bomen en struiken het beter doen.

drainage waterafvoer

Water, water en 
nog eens water

Plassen die lang blijven staan, planten die het niet goed doen, of zelfs een natte kruipruimte: allemaal tekenen dat het vocht in de tuin niet goed kan worden afgevoerd. Dat kan komen door een hoog grondwaterpeil, maar ook 
door te veel bestrating, ingeklonken grond 
door bouwactiviteiten (vaak bij nieuwbouw) 
of veelvuldig belopen van een bepaald deel van de tuin. Drainage is de manier om er van af 
te komen.

Met de aanleg van 
de tuin

Een van de elementaire vormen van drainage is het aanleggen van bestrating ‘onder afschot’. Dat betekent dat je de stenen iets schuin van het huis af, naar beneden plaatst. Liefst richting een putje, sloot, gazon of border, of straat. Een
afschot van 10% wordt aangeraden, dat betekent een daling van 1 centimeter per meter. In deze video over drainage aanleggen zie je hoe je dit stap voor stap doet. Ook kun je de hele tuin ‘onder afschot’ aanleggen, bijvoorbeeld als je tuin op een sloot uitkomt.
Paden kun je ‘bol’ (laten) aanleggen, dan loopt het water er makkelijk af.
Een tuin vol met tegels geeft trouwens sneller problemen met de afwatering dan een tuin waarin ook gazon of borders aanwezig zijn.

Grondonderzoek

Soms ligt het aan de grond dat water niet goed weg kan. Doordat die te vast is, kan het water er niet doorheen. Het loont daarom om voordat je maatregelen gaat nemen, een grondonderzoek te laten doen. Vraag een hovenier of een bedrijf dat de bodem kan onderzoeken, bijvoorbeeld via bodemonderzoekers.
Klei is berucht om z’n slechte doorlaatbaarheid. Schep er zand doorheen om het luchtiger te maken. Als de grond is ingeklonken na zware bouwwerkzaamheden, zoals bij nieuwbouw nogal eens gebeurt, kan het helpen de grond machinaal te laten doorspitten. Of maak een of meer zinkputten: dat zijn diepe kuilen die je bekleedt met anti-worteldoek of folie en opvult met grind. Daaroverheen kun je gewoon gazon leggen.
Als je pech hebt, is er dieper in de grond een ondoordringbare laag. Met een grondboor kun je gaten in die laag (laten) maken. Vul de gaten op met grind, zodat ze niet meer verstopt raken. Dit wordt ook wel verticale drainage genoemd.

Drainagesysteem

Je pakt wateroverlast grondig aan door een drainagesysteem door de hele tuin aan te leggen. Zo’n systeem bestaat uit drainagebuizen – pvc-buizen omkleed met kokos of synthetische stof. In die buizen zitten duizenden gaatjes waardoor het water erin loopt en afgevoerd kan worden. Het doek eromheen zorgt ervoor dat de gaatjes door de omliggende grond niet verstopt raken.
De diepte waarop de buizen worden gelegd, is afhankelijk van de hoogte van het grondwaterpeil – daar moeten ze boven liggen. Het aanleggen van zo’n drainagesysteem is een precisiewerkje. Er moeten sleuven van zo’n 20 centimeter breed worden gegraven. De buis moet er waterpas in komen te liggen voor het beste effect. Maar het stelsel zelf wordt het liefst slingerend door de tuin aangelegd. Je legt de buis op een ondergrond van minimaal 3 centimeter grind, schelpen of grof zand. Bovenop de buis, tot 20 centimeter onder het maaiveld, komt ook weer grind, schelpen of grof zand. Om de kans op vervuiling door aarde te voorkomen kun onder de onderste laag grind en bovenop de bovenste laag ook nog een doek van Geotextiel leggen, dat water en lucht doorlaat, maar fijne grond tegenhoudt.
Het drainagesysteem mag alleen lozen op het grondwater, niet op het rioolnet. Komt het uit op een sloot, maak dan het uiteinde van de buis dicht met kippengaas, zodat muizen en ratten er niet in kunnen kruipen en zorgen voor verstopping. Is er geen mogelijkheid tot lozen in de buurt, dan kan een gesloten systeem worden aangelegd. Het water wordt dan opgevangen in een bassin.

Bestrating

Veel last van water op het terras of de 
bestrating? Speciaal daarvoor geschikte goten – die lijken op de langwerpige goten die je ook in de badkamer hebt – kunnen mooi 
verzonken tussen de straatstenen worden 
geplaatst. Die worden aangesloten op de drainagebuizen. Onder je terras is drainage extra belangrijk, omdat het vocht daar bij vorst uitzet en ervoor zorgt dat de stenen omhoog komen. Daarom leg je een terras het beste op een ondergrond van 40 à 60 centimeter grof en fijn puin plus een laag scherp zand.

Zelf doen

Een andere manier van drainage, zonder
 drainagebuizen, is Hydroblob. Het zijn grote blokken die je ingraaft en die 
makkelijk en snel heel veel water kunnen opnemen, tot 220 liter per blok. Dat water wordt vastgehouden tot de grond weer droger wordt en vocht nodig heeft. Dan laten de blokken het weer los. Zo blijft het water beschikbaar voor bomen en tuinplanten. Hoeveel blokken je nodig hebt, is 
afhankelijk van de grondsoort. De blokken zijn geschikt voor drainage in tuinen,
afwatering rondom verhardingen, bij (grind)paden en bij op- en afritten. De plaatsing is eenvoudig, je kunt het zelf doen op hydroblob.

Bron vtwonen 04-2017

nog meer: vtverbouwen