Nieuwbouw woning? Dit is de beste oplossing voor de muren

beeld vtwonen Beeld

Het fijne van nieuwbouw is dat alles spiksplinternieuw is en dat jij als allereerste bewoner het huis dus from scratch naar je zin kunt inrichten. Maar wist je dat in een nieuwbouw woning gemiddeld 3000 tot 4000 liter vocht achterblijft na de bouw? Dat betekent dus dat je goed moet nadenken over de wandafwerking. Want op scheuren in een strakgestucte muur zit niemand te wachten.

Lees verder onder de advertentie

Vocht in de muren

Een nieuwbouw woning heeft tijdens de bouw natuurlijk blootgestaan aan weer en wind. Tel je dit op bij de hoeveelheid water dat versgestort beton bevat, dan kom je totaal op zo’n 4000 liter aan achterblijvend vocht. Nadat het huis is opgeleverd, duurt het nog een jaar of twee voordat al dit vocht is verdwenen. In die twee jaar gaan je muren ‘werken’ en hier zul je dus rekening mee moeten houden bij het uitkiezen van je wandafwerking.

Dit zijn de beste opties voor nieuwbouw muren:

1. Behangen

Soms worden nieuwbouw woningen opgeleverd met bouwbehang. Niet de wandafwerking die bovenaan je lijstje stond misschien, maar toch is het best verstandig om dit te laten zitten totdat het vocht verdwenen is. Daarna kun je voor elke oplossing kiezen die je maar wilt.

Wordt het huis behangklaar opgeleverd, dan is glasvezelbehang een redelijk snelle en slimme optie. Dit behang vormt namelijk een stevige beschermingslaag voor je muren en eventuele scheuren worden hierdoor opgevangen. Glasvezelbehang is bijna altijd wit en kun je na het aanbrengen goed overschilderen of er zelfs behang met een mooie print overheen plakken.

Lees verder onder de advertentie

Ga je zelf behangen? Lees dan onze behangtips.

2. Schilderen of sauzen

Ben je geen fan van behang? Dan kun je de betonnen muren van je nieuwe woning ook schilderen. Schuur eerst de muren, zodat alle oneffenheden weg zijn en behandel alle gaatjes en kieren met een opvulmiddel. Is dit goed opgedroogd, dan behandel je de muren daarna met voorstrijk. Hiermee fixeer je de nieuwbouw muren, zodat alle verf die je erop smeert, er niet meteen intrekt. Echt doen, want je bent uiteindelijk sneller klaar en het resultaat van je schilderwerk is veel mooier. Na een tijd kunnen er scheuren in je mooie muren komen, maar dit is redelijk snel op te vullen en over te schilderen.

3. Stucen

Gestucte muren zijn de bij de meeste mensen favoriet, maar het is voor een nieuwbouw woning niet de beste optie. Het is natuurlijk mogelijk, maar houd wel rekening met scheuren. Laat het stucen bij voorkeur over aan iemand die ervaring heeft met stucwerk in een nieuwbouwhuis. Een ervaren stucer weet waar de scheuren vaak ontstaan en kan dit zoveel mogelijk in goede banen leiden en herstellen als dat nodig is.

Lees verder onder de advertentie

Moois voor in het nieuwe huis…

Bron: beeld: styling Susan Gansekoele, fotografie Dorieke Zevenberg