Kruipruimte isoleren: hoe het werkt en wat het kost

Tafel van staal en leer, 120x70x76 cm (lxbxh) vanaf € 800,-, houten stoel € 675,- (paullelieveld.com). Tafellaken van gewassen linnen € 160,-, Japans theezeefje van bamboe € 17,50, handgemaakte lepel van rozenhout € 10,95, vaas van glas en messing € 105,-, koffiebeker van keramiek € 18,-, kom, schaaltje van keramiek, vouwrek (pantoufle-design.nl). Rotan bank, 125x50x86 cm € 622,- (nordal.eu). Handgemaakte kom uit Marokko € 22,50 (householdhardware.nl). Hanglamp van katoen en messing vanaf € 350,- (couleurlocale.eu). Schaal privébezit. Beeld JA | vtwonen 09-2018 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld JA | vtwonen 09-2018 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek

De kruipruimte isoleren is een goede manier om tot wel 15% te besparen op de energierekening. De moeite waard dus! Maar wat voor soorten isolatie zijn er, uit welke isolatiematerialen kun je kiezen en wat kost het om de kruipruimte te isoleren? Hier vind je alle informatie.

Lees verder onder de advertentie

Redenen om de kruipruimte te isoleren

Een kruipruimte is een open ruimte onder de woning, tussen de ondergrond en de vloer van de begane grond. Gemiddeld is deze ruimte 40 tot 80 centimeter hoog. Je kunt er dus niet in staan, zoals in een kelder, maar hooguit kruipen, vandaar de naam. De kruipruimte beschermt de onderkant van de woning tegen het vocht uit de grond. Daarnaast wordt de kruipruimte gebruikt om gas- en waterleidingen te verbergen. Dankzij allerlei nieuwe bouwtechnieken en materialen is een kruipruimte bij modernere woningen meestal niet meer nodig. Isolatie van de kruipruimte zorgt ervoor dat warmte minder snel uit de woning ontsnapt, vooral de vloer blijft lekker warm. Zo hoef je dus minder te stoken om de temperatuur in de woning aangenaam te houden. Hiermee kun je wel 10 tot 15% besparen op de energiekosten! Vooral een vochtige kruipruimte isoleren is een goed idee. Hiermee voorkom je condens aan de onderkant van de benedenvloer en daardoor vochtproblemen zoals schimmels of aangetaste houten steunbalken.

Kruipruimte isoleren: zo werkt het

Onder de vloer isoleren kan op twee verschillende manieren. Welke manier geschikt is voor de woning hangt af van de hoogte van de kruipruimte.

 • Wanneer de ruimte hoog genoeg is om te betreden kun je de woning vanaf de onderkant (laten) isoleren. Het isolatiemateriaal wordt dan direct aangebracht op de vloer, het ‘plafond’ van de kruipruimte dus. Vloerisolatie is de beste variant van de twee soorten isolatie voor de kruipruimte. Hierbij heb je het minste warmteverlies.
 • Is de kruipruimte niet groot genoeg om te betreden? Dan kun je kiezen voor bodemisolatie. Daarbij wordt de kruipruimte (gedeeltelijk) opgevuld met isolatiemateriaal. Zo is de bodem van de kruipruimte bedekt, in plaats van de bovenkant. Dit levert iets minder resultaat. Je kunt er daarom ook voor kiezen om de kruipruimte eerst te laten uitgraven en daarna alsnog de plafond van de kruipruimte te (laten) isoleren.
Lees verder onder de advertentie

Het juiste isolatiemateriaal voor de kruipruimte

Wat is het beste isolatiemateriaal voor een kruipruimte? Er zijn verschillende opties. Bij isolatie tegen het plafond van de kruipruimte wordt meestal gebruik gemaakt van isolatieschuim zoals pur. Het schuim is makkelijk en snel aan te brengen, zelfs wanneer er buizen over het plafond van de kruipruimte lopen. Daardoor is deze manier van isoleren het goedkoopst. Ga je de kruipruimte isoleren met pur? Kies dan voor pur met HFO’s (hydrofluoroolefin) of water als blaasmiddel. Deze stoffen zijn beter voor het milieu dan de synthetische HFK’s (fluorkoolwaterstoffen) die niet in de natuur voorkomen. Andere soorten isolatie voor het plafond van de kruipruimte zijn isolatieplaten of isolatiedekens van bijvoorbeeld glaswol.

Let bij het uitzoeken goed op de isolatiewaarde (Rd-waarde) van het isolatiemateriaal. Dit hangt af van de dikte van het materiaal. Wanneer je de onderkant van de vloer (dus het plafond van de kruipruimte) isoleert is ook de isolatiewaarde van de hele constructie (vloer plus isolatiemateriaal) belangrijk. Dit wordt de Rd-waarde genoemd. Milieu Centraal adviseert voor de kruipruimte een Rd-waarde van minimaal 3,7. Dit staat gelijk aan bijvoorbeeld 9 centimeter dik purschuim of glaswol van 11 centimeter dik. Bij bodemisolatie worden meestal isolatiechips or isolatiekorrels gebruikt. Dit isolatiemateriaal ‘drijft’ op eventueel grondwater en blijft daardoor beschermen tegen vocht en kou.

Wat kost het isoleren van de kruipruimte?

De kosten voor vloerisolatie van de kruipruimte en van bodemisolatie liggen niet ver uit elkaar. Bij beide isolatievormen zijn de kosten afhankelijk van het oppervlak dat geïsoleerd wordt en het soort isolatiemateriaal. De kosten voor kruipruimte per m2 liggen tussen € 15 en € 35 wanneer je het laat uitvoeren door een professional. Hieronder vind je de gemiddelde kosten voor de verschillende soorten isolatie van de kruipruimte.

Lees verder onder de advertentie

Kosten voor het isoleren van de kruipruimte per materiaal

De gemiddelde kosten voor vloerisolatie van de kruipruimte met pur liggen tussen de € 25 en 23 per m2. Voor EPS-isolatieplaten liggen de kosten tussen de € 15 en € 25 en bij glas- of rotswol moet je rekening houden met € 15 tot € 30. Ga je bodemisolatie toepassen om de kruipruimte te isoleren? De kosten van isolatie met isolatiechips of -korrels variëren van € 20 tot € 30. Hieronder vind je de gemiddelde totale kosten per materiaal per type woning.

Vrijstaand huis met een isolatieoppervlak van 75 m2:

 • Vloerisolatie met pur: € 2.250
 • Vloerisolatie met EPS-isolatieplaten: € 1.500
 • Vloerisolatie met glaswol of rotswol: € 1.688
 • Bodemisolatie met isolatiechips of -korrels: € 1.875
Lees verder onder de advertentie

Hoekwoning met een isolatieoppervlak van 55 m2:

 • Vloerisolatie met pur: € 1.650
 • Vloerisolatie met EPS-isolatieplaten: € 1.100
 • Vloerisolatie met glaswol of rotswol: € 1.238
 • Bodemisolatie met isolatiechips of -korrels: € 1.375

2-onder-1-kap met een isolatieoppervlak van 60 m2:

Lees verder onder de advertentie
 • Vloerisolatie met pur: € 1.800
 • Vloerisolatie met EPS-isolatieplaten: € 1.200
 • Vloerisolatie met glaswol of rotswol: € 1.350
 • Bodemisolatie met isolatiechips of -korrels: € 1.500

Tussenwoning met een isolatieoppervlak van 55 m2:

 • Vloerisolatie met pur: € 1.650
 • Vloerisolatie met EPS-isolatieplaten: € 1.100
 • Vloerisolatie met glaswol of rotswol: € 1.238
 • Bodemisolatie met isolatiechips of -korrels: € 1.375
Lees verder onder de advertentie

Wist je dat je subsidie kunt aanvragen voor het verduurzamen van de woning? De kruipruimte isoleren valt hier ook onder, dus dit is zeker de moeite waard. Ga nog een stap verder en bekijk ook andere mogelijkheden voor isolatie.

Bron: Beeld: vtwonen 09-2018 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek