Klushuis kopen? Dit moet je weten voor je eraan begint

null Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Ga je een klushuis kopen? Dat kan een goede manier zijn om geld te besparen op (een eerste) koophuis, maar daarvoor moet je wel enigszins handig zijn. En dat is niet alles: er is meer om rekening mee te houden bij de aanschaf van een klushuis.

Lees verder onder de advertentie

De voordelen

Het grootste voordeel van een kluswoning kopen is waarschijnlijk de prijs ervan. Een woning waar nog veel aan moet gebeuren, is vanzelfsprekend een stuk goedkoper dan een huis waar net een nieuwe keuken en badkamer in geplaatst is. Daarbij biedt het de kans om er écht je eigen plek van te maken. Als je toch een nieuwe vloer moet plaatsen, kun je net zo goed meteen voor een droomexemplaar gaan.

Andere voordelen van een kluswoning zitten ‘m in het verduurzamen. Een kluswoning kan namelijk makkelijker geïsoleerd of op een andere manier verduurzaamd worden. Dat levert niet alleen tijdens het wonen rendement op, in sommige gevallen kun je er ook een subsidie voor aanvragen. Zo wordt een deel van het budget ook nog eens vergoed! Bovendien verhoog je door verduurzaming de waarde van de woning flink, wat weer in jouw voordeel kan werken wanneer je het huis besluit te verkopen.

LEES OOK
Tot hoe laat mag je klussen in huis? Dit zijn de regels

Lees verder onder de advertentie

Hier moet je op letten

Dat klinkt allemaal fantastisch, maar helaas is een klushuis niet alleen maar mooi en leuk. Een inkoppertje: wie twee linkerhanden heeft, kan misschien beter voor een instapklaar huis gaan. Durf je het wél aan? Houd dan met onderstaande factoren rekening:

  • Zonder een goede planning wordt het opknappen van een klushuis één grote chaos. Dit kun je zelf doen, maar ons advies is om het aan een aannemer te vragen. Deze is hier in gespecialiseerd en weet precies hoeveel tijd je voor elke klus moet uittrekken.
  • Eén van de eerste stappen in zo’n planning is het laten opstellen van een bouwtechnische keuring. Dit is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. Dankzij zo’n keuring weet je precies wat er moet gebeuren aan het huis en komen verborgen gebreken naar boven.
  • Planning gemaakt, bouwtechnische keuring gehad? Dan is het tijd om eventuele vergunningen aan te vragen. Die heb je vooral nodig wanneer het om constructieve wijzigingen zoals een dakkapel of aanbouw gaat. Vraag ze op tijd aan, want er kunnen soms weken overheen gaan voor je toestemming hebt.
  • We benoemden energiezuinigheid al even. Een duurzaam huis is voor veel mensen een grote wens, maar het is er een die in klushuizen net iets makkelijker te realiseren is. Neem plannen als isolatie en zonnepanelen dus zeker mee in de planning.
  • Budget: genoeg ruimte overhouden voor de verbouwing van het huis is essentieel. Hoe je dat doet? Daar lees je hieronder meer over.

LEES OOK
Help, ik ben klusser! Zó zorg je voor een goede planning

Lees verder onder de advertentie

Zo vind je een kluswoning

De woningmarkt is al jarenlang oververhit en dat is helaas ook het geval als het om kluswoningen gaat. Ook in dit geval is het slim om zo veel mogelijk mensen te laten weten dat je op zoek bent, uren te speuren op Funda en een makelaar in de arm nemen die woningen aan je kan laten zien vóórdat ze online verschijnen.

Qua locatie ga je klushuizen waarschijnlijk vooral in oude(re) wijken vinden - een handige tip om mee te nemen in de zoektocht.

Wat is een geschikte prijs om te bieden op een klushuis?

Bied je op een instapklare woning, dan kun je tegen het maximale van het budget aan gaan zitten. Er hoeft dan immers nog maar weinig geld in klussen gestoken te worden - op een likje verf hier en misschien wat nieuwe meubels na. Bij een kluswoning is dat een ander verhaal. Hier moet veel meer gebeuren: van nieuwe vloeren tot een geheel nieuwe badkamer. Hoe duur je alles maakt, hangt van meerdere factoren af. Een badkamer met slechts een wastafel en eenvoudige douche is een stuk betaalbaarder dan een badkamer met stoomdouche en bubbelbad. Over de exacte prijs is dus weinig te zeggen. Toch doet Verbouwprijzen.nl een schatting: om voldoende geld voor het klussen over te houden, bied je minimaal € 30.000 minder dan jouw budget. Hoe meer en duurder je van plan bent om te verbouwen, hoe hoger je dit bedrag maakt.

Lees verder onder de advertentie