WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Op weg naar een duurzamer huis? Dit zijn de kosten voor een hybride warmtepomp

Op zoek naar manieren om je huis te verduurzamen? Dan kan bezuinigen op het gasverbruik een goede oplossing zijn. Hoe? Eén van de opties is een hybride warmtepomp. Voordat je zo’n pomp laat plaatsen, is het goed om je er uitgebreid over in te lezen. vtwonen zet alles wat je wilt weten op een rij: van de kosten voor een hybride warmtepomp tot eventuele subsidie en natuurlijk alle voordelen voor jou en het milieu.

warmtepomp

Zo werkt een hybride warmtepomp

Een hybride pomp vangt twee vliegen in één klap: hij verwarmt namelijk niet alleen de lucht in huis, maar zorgt er ook voor dat je warm water hebt. Dit alles is mogelijk door buitenlucht om te zetten in warmte. Sommige pompen zetten, naast buitenlucht, ook afgezogen ventilatielucht om. De pomp verbruikt hierdoor geen tot minder gas en werkt zelf op elektriciteit. Je hebt er een CV-ketel voor nodig: daar wordt de pomp op aangesloten.

4x de grootste voordelen van een hybride pomp

  • Een hybride warmtepomp is een betaalbare optie. Het is zelfs de goedkoopste warmtepomp die je kunt krijgen! Een prima manier om duurzaam verwarmen betaalbaar te houden dus.
  • Twee in één. We gaven het al aan: haal je een hybride pomp in huis, dan verwarmt-ie niet alleen je woning, maar ook je water. Win-win!
  • De installatie is eenvoudig – graafwerk is niet nodig – en kost slechts een paar uur. Je kunt er beter wel een professional voor vragen, want het blijft een specialisme.
  • Een hybride warmtepomp is voor de meeste woningen geschikt. Hoewel er in nieuwbouwwoningen niet meer altijd voor wordt gekozen, is een hybride pomp het perfecte alternatief voor een traditioneel systeem.

Dit kan een hybride warmtepomp kosten

Het plaatsen van een warmtepomp is uiteraard niet gratis en kan zelfs aardig in de kosten oplopen. Gaan we van de kosten die Milieu Centraal noemt uit, dan ben je tussen de 5000 en 7000 euro kwijt. Voor 5000 euro kun je een pomp laten plaatsen zonder nieuwe CV-ketel, terwijl je er voor 7000 euro een nieuwe ketel bij krijgt. Deze bedragen zijn beide inclusief installatie, maar natuurlijk moet je altijd rekening houden met inflatie. De kans dat deze bedragen jaarlijks hoger worden, is aanwezig.

LEES OOK
Alles over andere warmtepompen: wat kost het en wat levert het op?

Zo snel haal je rendement uit een hybride warmtepomp

Het installeren van een nieuwe pomp kost dus in eerste instantie vooral geld. Gelukkig krijg je er, naast een gezonder milieu, ook nog iets voor terug: rendement. Doordat een hybride pomp zelf ook elektriciteit verbruikt, valt dit rendement lager uit dan bij andere pompen. Daar staan een eenvoudige installatie en lage kosten tegenover. Gemiddeld kun je volgens de Consumentenbond uitgaan van zo’n 160 tot 200% rendement. Ter vergelijking: bij een elektrische warmtepomp lopen deze cijfers op tot 400 en 500%, maar deze pompen zijn ook twee keer zo duur.

Subsidie aanvragen voor een warmtepomp

Wat als we je vertellen dat je die 5000 euro door de helft kunt delen? Subsidies voor warmtepompen kunnen namelijk oplopen tot wel 2500 euro! De zogeheten ISDE-subsidie is landelijk bepaald, en kan in elke gemeente worden aangevraagd. Hoeveel subsidie je precies ontvangt, is van een aantal factoren afhankelijk. Hoe hoog het vermogen van je pomp is, bijvoorbeeld. Maar hoeveel subsidie je ook ontvangt: elke euro is mooi meegenomen.

nog meer: vtverbouwen