Prijsplafond 2023: dit doet het met de energierekening

Bank Karwei, witte salontafel van k’willem in huis, houten bijzettafel Kwantum, kussens via Bij Emma Thuis en Mamoesjka, gordijnen Ikea, draaikaars op tafel Dille & Kamille, vloerkleed en witte salontafel via Marktplaats, draadstoel Karwei, ladenkast Marktplaats, posters PSTR Studio, 3D-kunstwerk zelfgemaakt, klein houten kunstwerk Ruben van der Scheer, kandelaar van kringloopwinkel, wandlamp House Doctor, platenspeler Pro-Ject. Beeld JA | vtwonen 09-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Diana van Leeuwen | tekst Chris Muyres
Beeld JA | vtwonen 09-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Diana van Leeuwen | tekst Chris Muyres

Voor veel huishoudens rijzen de energietarieven de pan uit. Om de pijn enigszins te verzachten, komt de overheid vanaf 1 januari 2023 met een prijsplafond voor de energierekening. Dat betekent dat je een maximumtarief betaalt voor stroom en gas, tot een bepaalde grens. Alleen geldt dit voor iedereen? En hoeveel bespaar je dan precies?

Lees verder onder de advertentie

Een maximumbedrag voor energie

Om het thuis een beetje warm te houden tijdens de winter, moet je soms flink stoken. Dat kan met de huidige energietarieven nogal schrikken zijn. We zoeken naar allerlei manieren om minder te stoken en stroomkosten van huishoudelijke apparaten te minimaliseren, maar in 2023 komt het prijsplafond je tegemoet. Dit houdt in dat je een maximumbedrag betaalt voor:

  • Gas: € 1,45 per m3 tot 1.200 m3 van je verbruik
  • Stroom: € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh van je verbruik
  • Bij meer verbruik dan het ‘plafond’ betaal je voor dat extra deel de afgesproken tarieven die in je contract staan. Dat betekent dat je fors meer betaalt als je meer verbruikt. Neem dus goed je huidige contract onder de loep en kijk of er manieren zijn om energie te besparen zodat je onder het plafond kunt blijven.
  • € 47,38 per GJ stadswarmte.

De besparing

Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik kan het plafond zo’n € 200,- per maand aan energiekosten schelen. Zodra je meer gaat verbruiken en boven het plafond komt, is het uiteindelijke tarief een stuk minder aantrekkelijk.

Lees verder onder de advertentie

Door het prijsplafond krijg je een nieuw termijnbedrag. Dit bedrag laat je energieleverancier aan je weten. In de meeste gevallen hoef je dus zelf geen actie te ondernemen.

Voor wie geldt het prijsplafond in 2023?

De regeling zou je aardig wat energiekosten kunnen schelen. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Geldt het prijsplafond van 2023 écht voor iedereen? Nee, maar in ieder geval wel voor alle kleingebruikers. Dat houdt in: huishoudens en kleine bedrijven. Bovendien moet het gebouw met de energieaansluiting bedoeld zijn om in te wonen of werken.

Variabel en vast contract

Vooral als je een variabel contract hebt, is het prijsplafond een tegemoetkoming. De markttarieven van energie liggen momenteel (december 2022) namelijk veel hoger dan de € 1,45 voor gas en € 0,40 voor stroom in de regeling.

Lees verder onder de advertentie

Heb je een vast energiecontract? Wat een geluk! Profiteer je met een vast contract eigenlijk wel van het prijsplafond? Ja, maar alleen als het energietarief van het vaste contract boven de getallen van het prijsplafond komt.

En met een warmtepomp?

Steeds meer huishoudens investeren in energiebesparende maatregelen. Vooral zonnepanelen en de warmtepomp zijn populair. Door deze maatregelen zal de energierekening meestal lager zijn dan bij mensen met alleen een cv-ketel op gas. Heeft het dan nog wel zin; dat prijsplafond?

Ja, ook voor mensen met een warmtepomp en/of zonnepanelen kan het prijsplafond van 2023 kosten schelen. De besparing is wel wat kleiner dan gemiddeld. Daarbij is het prijsplafond maar tijdelijk (één jaar), dus een hybride of volledige warmtepomp verdient zich ook met het prijsplafond terug. De terugverdientijd kan alleen iets langer worden, legt de Rijksoverheid uit.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Alles over de warmtepomp: wat kost het en wat levert het op?

Kortom: energie blijft duur en zelfs met het prijsplafond loont het om energie te besparen. Bijvoorbeeld met deze bespaartips voor in de keuken of deze voor in de badkamer.

Duurzaam shoppen voor in huis…

Lees verder onder de advertentie