De voor- en nadelen van laminaat in de badkamer

Terrazzo bijzettafel, kandelaar en Ikebana vaasje Sip & Clara Pop-up Store. Schilderij rommelmarkt. Hammamdoek Ottomania. In de nis Makkummer witjes van Het Friese Tegelboertje. Eiken vloerdelen restanten uit het huis van Rixts vader. Beeld vtwonen 09-2017 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma
Beeld vtwonen 09-2017 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma

Als het om badkamervloeren gaat, zijn tegels vaak de eerste keuze. Maar wist je dat je ook laminaat in de badkamer kunt leggen? Het is vaak minder gangbaar, maar wel een mogelijkheid. Een ding is zeker: het is een stuk unieker dan recht-toe-recht-aan tegels. Dit zijn de voor- en nadelen van laminaat in de badkamer.

Lees verder onder de advertentie

Zwoegen op de voegen

Het tijdperk van voegen schoonmaken laat je achter je door laminaat in de badkamer te leggen. Voegen lijken in no-time te verkleuren en nemen vaak veel tijd in beslag als het om schoonmaken gaat. Met laminaat in de badkamer heb je daar geen last meer van, want voegen zijn er simpelweg niet. Laminaat kun je vaak makkelijk en snel schoonmaken met behulp van een stofzuiger en dweil. Op de knieën de boel schoonboenen is dus verleden tijd!

LEES OOK
Voegen in de badkamer: zo worden ze weer wit

De kosten drukken

Als je een beetje handig bent, kun je een laminaatvloer makkelijk zelf leggen. Je hoeft dus niet per se experts in te schakelen om de badkamervloer te leggen. Daarnaast is laminaat vaak goedkoper dan een echte houten vloer of bepaalde tegels. Zo bespaar je dus een hoop kosten.

Lees verder onder de advertentie

Sfeerbepalend

Tegels brengen niet altijd de sfeer en warmte waar je op hoopt. Kies je voor laminaat met een mooie hout look, dan hoef je daar niet meer bang voor te zijn. Warmte en sfeer brengt deze vloer gegarandeerd. Ook als de rest van de badkamer subtiel gehouden wordt, zal je badkamer nooit een kille uitstraling krijgen.

LEES OOK
De ultieme checklist voor het herinrichten van je badkamer

Warm welkom

Laminaat zorgt niet alleen qua looks voor meer warmte, maar geeft ook letterlijk meer warmte in een ruimte. De contacttemperatuur van laminaat is namelijk een stuk aangenamer. Zeker in de winter is het warme welkom voor de voeten dan veel prettiger.

Lees verder onder de advertentie

Stijl doortrekken

Nog een voordeel van laminaat in de badkamer is dat je dezelfde stijl in de gehele woning kunt doortrekken. Het laminaat kan namelijk in elke ruimte gelegd worden en dat zorgt voor rust en overzichtelijkheid. Zo heb je een hoop zorgen minder als het om het uitkiezen van een vloer voor een woning gaat.

Ventileren is key

Ventileren in een badkamer is altijd belangrijk. De hoge luchtvochtigheid kan voor een hoop ellende zorgen als dit geen weg naar buiten kan vinden. Zeker met laminaat. Het vocht kan ervoor zorgen dat het hout in het laminaat kan gaan uitzetten of in het ergste geval zelfs gaan rotten. Ventileren is dus extra belangrijk met laminaat in de badkamer. Naast een raam is het aan te raden een mechanische ventilatiesysteem te installeren.

LEES OOK
Met deze thuisspa-snufjes kom je de badkamer nooit meer uit

Lees verder onder de advertentie

Waterbestendig

Let op: niet elk laminaat kan in de badkamer gelegd worden. Het laminaat in de badkamer moet namelijk wel vochtbestendig zijn. Kies daarom altijd voor een waterbestendig laminaat. De bovenste laag van het laminaat moet behandeld zijn met een waterafstotende sealing. Vaak zijn de voegen dan ook behandeld om goed tegen water te kunnen en het kliksysteem van het laminaat sluit naadloos op elkaar aan. Zo kan er geen druppeltje tussenkomen!

Levensduur

De levensduur van laminaat is over het algemeen minder lang als dat van tegels of een echte houten vloer. Op den duur kan het laminaat gebruikssporen en beschadigingen krijgen waardoor de vloer er minder mooi uit gaat zien. Dat betekent dat een laminaat sneller aan vervanging toe is dan bijvoorbeeld een tegelvloer.

Moois voor de badkamer…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 09-2017 | styling Fietje Bruijn | fotografie Dennis Brandsma