De buitenmuur verven? Zo geef je het huis een nieuwe jas

Muur buiten geverfd met buitenverf van de bouwmarkt in kleur gelijk aan vtwonen Ash. De eettafel (privébezit) is betegeld met tegels Neo Dessin Ambre uit de vtwonen-collectie by Douglas & Jones, 20×20 cm per m² € 69,50, bestrating tegels Hormigon Grey uit de vtwonen-collectie by Douglas & Jones, 60×60 cm per m² € 49,60 (www.vtwonen.nl). Op de buitentafel: stalen bak € 20,- (www.neeflouis.nl). Rozemarijn per m² (www.greenlifestylestore.nl). Antiek dienblad aluminium small € 115,-(www.householdhardware.nl). Lantaarn Bars van House Doctor, 30 cm € 21,99, lantaarn Bars van House Doctor, 40 cm € 27,50 (www.vtwonen.nl). Bistrostoelen in de kleur Linen € 64,- (www.extravert.nl). Oude houten vintage stoel (privébezit), soortgelijke stoelen € 69,- (www.ibizaoutdoor.nl). Kussen op de bank is op maat gemaakt door Meta Poulain. Lichtsnoer van House Doctor, 10-delig zwart € 94,95 (www.vtwonen.nl). Overig privébezit. Beeld JA | vtwonen tv verbouwen of verhuizen seizoen 1, aflevering 8 | styling Carlein Kieboom | fotografie Barbara Kieboom
Beeld JA | vtwonen tv verbouwen of verhuizen seizoen 1, aflevering 8 | styling Carlein Kieboom | fotografie Barbara Kieboom

Of je nou aan het verbouwen bent of toe bent aan een nieuwe look: door de buitenmuur te verven creëer je in een klap een huis waar de rest van de straat jaloers op is. Voordat je de gevel verfrist, is het belangrijk dat je op een aantal zaken let. Heb je een stenen of betonnen buitenmuur? Is er een voorstrijk of onderlaag nodig voor de gevel? En hoe pak je zoiets eigenlijk aan? Met deze tips kun je aan de slag en voorzie je de buitenmuur van een nieuwe kleur die bestand is tegen weer en wind.

Lees verder onder de advertentie

Waarom moet je de buitenmuur aandacht geven?

Als de ramen de vensters van de ziel van het huis zijn, is een frisse gevel de prachtige egale huid die daar harmonisch op aansluit. Een buitenmuur heeft continu te maken met verschillende weersomstandigheden. Vocht, kou en wind: de gevel moet nogal wat doorstaan. Belangrijk dus om deze goed te onderhouden. Merk je dat de gevel toe is aan een nieuwe laag verf? Of ben je toe aan een andere kleur? De buitenmuur verven kan op verschillende manieren. Daarom is het wel zo fijn als je het gelijk op de goede manier doet.

De juiste verf voor buiten: buitenlatex

Het traditionele en meest gebruikte materiaal voor buitenmuren is steen. Denk aan de typische gevels van rode bakstenen met grijs voegwerk, maar ook compleet zwarte gevels van egale bakstenen of dun gestapelde natuurstenen buitenmuren. Ook glad of ruw opgespoten buitenmuren van beton zie je vaak, zeker bij de wat modernere huizen. Hardhouten buitenmuren zijn in opkomst en worden vaak gebruikt bij natuurhuizen, chalet-achtige verblijven en huizen in Scandinavische woonstijlen. Welk type verf kun je het beste gebruiken voor deze ondergronden? Een buitenmuur schilder je het beste met speciale muurverf voor buiten, zoals buitenlatex. Deze verf heeft een hoge duurzaamheid en is bestand alle soorten weer. Een goede muurverf is ook waterafstotend, ademend, beschermend tegen vocht en elastisch. Vooral dat laatste is belangrijk, omdat je zo voorkomt dat er scheuren in de verf op de buitenmuur ontstaan.

LEES OOK
Help ik ga behangen! Dit wil je weten voordat je begint

Lees verder onder de advertentie

De buitenmuur verven, maar in welke kleur?

Nu moet je de juiste kleur nog kiezen. Een nog belangrijkere keuze, want de kleur van de buitenmuur moet goed passen bij het huis, de omgeving en je smaak. Inspiratie nodig? Loop een rondje door de buurt en kijk wat je opvalt. Let op welke kleurencombinaties gebruikt worden en hoe de kozijnen en deuren eruitzien. En hoe is het gesteld met de natuur in de buurt? Een lichte kleur zorgt ervoor dat de woning groter lijkt. Ook geeft strak wit een tijdloze look. Een donkere kleur maakt het huis optisch juist kleiner, maar laat de architectuur van het huis extra opvallen. Donkere huizen gaan vaak mooi op in de omgeving, terwijl huizen met geverfde buitenmuren in een lichte kleur extra opvallen. Let er ook op dat licht warmte afstoot en donker warmte aantrekt. Donkere muren hebben daarom vaker last van vocht dan lichte muren. Houd daarnaast rekening met de stijl van het huis en welke kleuren binnen worden gebruikt. Als je het op veilig wilt spelen, kies dan kleuren uit dezelfde kleurgroep die bij elkaar passen (wit, beige en zandkleurig) en niet enorm contrasteren met elkaar. Zo kies je een kleurencombinatie voor in huis.

Inspiratie nodig? Loop een rondje door de buurt en kijk wat je opvalt

Het huis is aan de buitenkant afgetimmerd met hout, maar heeft een betonnen constructie. De kleur is bepaald door de monumentencommissie en mag niet worden veranderd. Tuinbank van de kringloop geschilderd in Nancy’s Blushes van Farrow & Ball. Beeld vtwonen 07-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | tekst Erik Paul Jager
Beeld vtwonen 07-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | tekst Erik Paul Jager
Lees verder onder de advertentie

Dit kost het om de gevel te verven

Het is belangrijk om rekening te houden met wat het kost om de buitenmuur te verven. Heeft het huis een fikse voorgevel en heb je dus veel oppervlak om te schilderen of is de hele buitenmuur van compact formaat? En schilder je de gevel zelf of laat je het door een professionele schilder doen? Een buitenmuur schilderen kost je ongeveer € 20 per m2. Daar komen de materiaalkosten, zoals verfrollers, ladder of huren van een steiger, nog bovenop. Een professionele schilder rekent ongeveer € 40 per m2, maar ook dit is afhankelijk van de verfsoort, de gevel en het te schilderen oppervlak. Laat je de gevel verven? Vraag dan altijd een vrijblijvende offerte aan bij verschillende professionele schilders zodat je prijsinschatting kunt maken en een weloverwogen keuze kunt maken.

De buitenmuur verven in vier stappen

Klaar om de gevel zelf te schilderen? Volg deze vier stappen:

Stap 1: de juiste spullen halen

Het juiste gereedschap maakt de buitenmuur verven een stuk makkelijker.

Lees verder onder de advertentie
  • Is de buitenmuur nog niet eerder geverfd? Koop dan ook een goede grondlaag (ook wel voorstrijk of primer). Bij de bouwmarkt heb je speciale buitenmuur primers.
  • Voor een ondergrond van baksteen of gevelbepleistering gebruik je het beste een telescopische vachtroller met lange haren. Met deze roller kom je ook bij wat dieper gelegen plekjes.
  • Voor de lastig bereikbare plekken heb je een blokkwast nodig.
  • Daarnaast is een ladder een must voor het schilderen van de gevel. Ga je echt de hoogte in? Dan moet je misschien een steiger huren. Er zijn verschillende steigerverhuurbedrijven die de steiger ook voor je opbouwen en zekeren. Safety first!
  • Bij het verven van de buitenmuur wil je niet dat je de verf ook op de grond terecht komt. Haal een stucloper in huis om te voorkomen dat je er een kliederboel van maakt op de grond. Dit is een bodembedekker die je zelf op maat snijdt.
  • Voordat je met verven begint, moet je de gevel goed schoonmaken. Hierbij komt een hogedrukreiniger goed van pas.
  • Heb je veel mos op de muur? Koop hiervoor een speciale mos- en algenreiniger.

Stap 2: plannen

Misschien een open deur, maar toch goed om te vermelden: let op het weerbericht. Schilder alleen bij droog weer en het liefst bij een ideale temperatuur tussen de 10 en 20 graden Celsius. Als het kouder is of regent droogt de verf slecht. Als het warmer is droogt de verf te snel en zie je lelijke plekken. Schilder ook niet in de volle zon of bij veel wind, want dan droogt de verf ook te snel.

LEES OOK
Even iets anders, ken je deze verfeffecten al?

Lees verder onder de advertentie

Stap 3: reinigen

Voordat je de gevel van die mooie nieuwe kleur voorziet, is het belangrijk om te zorgen dat alles schoon en vet- en vuilvrij is. Anders hecht de verf aan het vuil in plaats van de stenen en kan de verf weer snel van de muur afbladderen. Als de buitenmuur onder de groene aanslag zit, moet je deze behandelen met een speciale mos- en algenreiniger. Dit smeer je met een borstel op de muur en laat je intrekken. De groene aanslag valt vervolgens vanzelf van de muur. Met een hogedrukspuit maak je de buitenmuur vervolgens verder schoon. Is de gevel al een keer eerder geschilderd en is de verflaag nog in goede staat? Met een neutraal schoonmaakmiddel of ammoniakwater maak je de muur makkelijk schoon. Laat de muur goed opdrogen voor je aan de volgende stap begint.

Stap 4: verven

Nu de buitenmuur schoon is, kun je beginnen met verven. Begin je met een kale muur? Dan is een goede grondlaag de beste start. Zo blijft de kleur die je de gevel wilt geven goed zitten. Een grondlaag is hoe dan ook nodig voor een onbeschilderde bakstenen muur. Als de gevel al een verflaag heeft die er goed uitziet, is een grondlaag niet nodig. Heb je een grondlaag aangebracht? Laat deze eerst helemaal drogen. Daarna begin je met schilderen. Start eerst met de hoeken en randen en schilder daarna in vlakken van 1 m2. Neem de voegen ook mee en wissel verticale bewegingen af met horizontale, voor een mooie egale buitenmuur. Daarna is het alleen een kwestie van laten drogen.

Heb je de smaak te pakken en wil je ook het interieur een kleur geven? Ontdek de beste verftips.

Lees verder onder de advertentie

Klaar met het verven van de buitenmuur? Pak ook gelijk de kozijnen en deuren mee. Zo ga je in vier stappen van een standaard naar stijlvolle deur.

Aan de slag!

Bron: vtwonen tv verbouwen of verhuizen seizoen 1, aflevering 8 | styling Carlein Kieboom | fotografie Barbara Kieboom

Lees verder onder de advertentie