Zo zaai je zelf zonnebloemen

beeld vtwonen Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Met zonnebloemen, ook wel bekend als Helianthus annuus, haal je de zomer naar jouw tuin. Je zaait zonnebloemen gemakkelijk zelf en dat zorgt voor heel wat zonnig plezier. Ze zijn niet alleen mooi, ook de zaden zijn een lekkernij voor jezelf of voor vogels.

Lees verder onder de advertentie

1 mei zonnebloemdag

Wist jij dat 1 mei de dag van de zonnebloem is? Elk jaar is het op deze dag ‘Internationale Zonnebloemdag’. Al sinds de Romeinse tijd is dit een dag waarop planten en bloemen weer bloeien en het lentefeest wordt gevierd. Tegenwoordig planten mensen overal ter wereld zonnebloemzaadjes op ongebruikte stukken grond in de stad. De zonnebloemdag is in 2008 bedacht door de Engelsman Richard Reynolds. Hij vond dat de wereld wel wat meer kleur, liefde en dus zonnebloemen kon gebruiken. Daarom riep hij 1 mei uit tot ‘Internationale Zonnebloemdag’.

Wat is een zonnebloem

De zonnebloem is een zonnige bloem en heeft een bruin hart vol zaadjes, gele bloembladeren en frisgroene bladeren. De bloem is een eenjarige, maar wel een die veel sfeer geeft in de tuin. De zonnebloem groeit makkelijk en vraagt vaak alleen wat zon. Hij is heliotropisch, wat betekent dat ‘ie mee draait met het licht van de zon. Daarnaast zijn deze zonnige bloemen ook nog eens aantrekkelijk voor passerende vlinders.

beeld vtwonen Beeld Canva
Beeld Canva
Lees verder onder de advertentie

Wanneer zonnebloemen zaaien

Je kunt zonnebloemen begin maart binnen voorzaaien. Vanaf begin april en mei zaai je ze direct in de tuin. Als je deze bloem in mei zaait, heb je in augustus al prachtig bloeiende zonnebloemen!

Zelf zonnebloemen zaaien

  1. Vind een stukje aarde in de tuin waar de zon goed schijnt en de zonnebloem goed in de hoogte kan groeien
  2. De zonnebloemen moet ongeveer 2 centimeter diep de grond in, graaf een kuiltje van ongeveer 2 centimeter diep
  3. Doe het zonnebloemzaadje in het gat van 2 centimeter diep, aarde erover en geef wat water

Zonnebloemen verzorgen

Geef de zonnebloem wekelijks water, bijvoorbeeld met deze leuke gieter van Kikkerland. Geef extra water als het droog en warm weer is. Verwijder ook onkruid dat in de weg staat. Zonnebloemen kunnen tot wel 3 meter hoog worden en ze hebben een stevige stam. Maar aangezien ze zo hoog worden vangen ze ook veel wind. Geef de zonnebloem eventueel wat steun door ze vast te binden aan een klimrek of steunpaal.

Lees verder onder de advertentie

Zonnebloemzaden kopen

Zonnebloemzaden koop je op veel plekken, bijvoorbeeld bij tuincentra. Kijk bij de aankoop van de zaden hoe hoog de zonnebloemen kunnen worden, er zit namelijk verschil in grootte.