Zo kun je zelf zonnebloemen zaaien

beeld vtwonen Beeld

Met zonnebloemen, Helianthus annuus, breng je de zomer in je tuin! Je kunt heel gemakkelijk zelf zonnebloemen zaaien en dat zorgt voor veel zonnig plezier. Ze zijn niet alleen mooi, de zaden zijn ook een lekkernij voor jezelf of voor vogels.

Lees verder onder de advertentie

1 mei is de Dag van de Zonnebloem

Wist jij dat 1 mei de dag van de zonnebloem is? Elk jaar is het op deze dag ‘Internationale Zonnebloemdag’. Overal ter wereld planten mensen zonnebloemzaadjes op ongebruikte stukjes grond in de stad. Al sinds de Romeinse tijd is dit een dag waarop planten en bloemen weer bloeien het lentefeest wordt gevierd. Deze dag is in 2008 bedacht door de Engelsman Richard Reynolds. Hij vond dat de wereld wel wat meer kleur, liefde en dus zonnebloemen kon gebruiken. Daarom riep hij 1 mei uit tot ‘Internationale Zonnebloemdag’.

Wat is een zonnebloem

De zonnebloem is echt een zonnige bloem met zijn bruine hart vol met zaadjes en gele bloembladeren en frisgroene bladeren. De bloem is een eenjarige, maar wel een die veel sfeer geeft in de tuin en makkelijk groeit en vaak alleen wat zon vraagt. De zonnebloem is heliotropisch, want betekent dat de zonnebloem mee draait met het licht van de zon. Deze prachtige bloemen zijn ook nog eens aantrekkelijk voor passerende vlinders.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Wanneer zonnebloemen zaaien

Je kunt zonnebloemen begin maart binnen voorzaaien. Vanaf begin april en mei kun je ze direct in de tuin gaan zaaien. Als je ze in mei zaait, heb je in augustus prachtig bloeiende zonnebloemen!

Zelf zonnebloemen zaaien

  1. Vind een stukje aarde in de tuin waar de zon goed schijnt en de zonnebloem goed in de hoogte kan groeien
  2. De zonnebloemen moet ongeveer 2 centimeter diep de grond in, graaf een kuiltje van ongeveer 2 centimeter diep
  3. Doe het zonnebloemzaadje in het gat van 2 centimeter diep, aarde erover en geef wat water

Zonnebloemen verzorgen

Houd je zonnebloemen in de gaten en geef water indien nodig, bijvoorbeeld met deze leuke gieter van Kikkerland. Verwijder ook onkruid dat in de weg staat. Je kunt de zonnebloem eventueel wat steun geven tegen de wind.

Lees verder onder de advertentie

Zonnebloemzaden kopen

Zonnebloemzaden kun je op heel veel plekken kopen, bijvoorbeeld bij tuincentra. Kijk bij de aankoop van de zaden hoe hoog de zonnebloemen kunnen worden. Want er is verschil in grootte bij soorten zonnebloemen.

Bron: Beeld: Unsplash en Canva

Lees verder onder de advertentie