Onkruid herkennen

Zevenblad, brandnetel of kruipende boterbloem. Dit soort onkruid kan een vervelende plaag vormen in de tuin. Er bestaan veel soorten onkruid die je op diverse manieren kunt bestrijden. Onkruid herkennen is niet moeilijk met onderstaande uitleg.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

"Paardenbloem

Onkruid herkennen

In het artikel over onkruid bestrijden vind je meer uitleg over de methoden om onkruid te voorkomen en te bestrijden. Hieronder lees je hoe je de meest voorkomende soorten onkruid  herkennen kunt. Train jezelf om jong onkruid herkennen makkelijk te maken, zodat je ze op tijd kunt wieden.

Gewild onkruid

Onkruid wordt gezien als een groep planten die je niet in de tuin wilt hebben, want onkruid heeft de neiging om andere, cultuurplanten, te overwoekeren. Over de schoonheid van onkruid wordt bijna niet gesproken. Maar er is ook schattig, mooi en zelfs lief onkruid. Mits het in de hand kan worden gehouden, kan onkruid een juweel in je tuin zijn. Veel onkruid is ook eetbaar, dus het kan ook nog nuttig zijn.

Zevenblad

Het zevenblad (Aegopodium podagraria) is een hardnekkig onkruid dat zich snel door de tuin verspreidt. Deze plant is een gevaar voor andere planten. Door de bovengrondse bladeren en het ondergrondse wortelgestel verstikt hij ze. Van dit onkruid afkomen is vrij moeilijk. Je zult het telkens opnieuw moeten rooien en dan proberen om alles mee te nemen. Begin hier vroeg in jaar al mee en houd het constant bij. Er bestaan ook biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen die goed tegen zevenblad helpen. Zevenblad is overigens ook eetbaar, maak er bijvoorbeeld zevenbladpesto van!

m1mybc0qsnfw

Paardenbloem

De gele paardenbloemen (Taraxacum officinale) zijn een bekend onkruid in het gazon, dit onkruid herkennen kan dus niet moeilijk zijn. Als je geen paardenbloemen in je tuin wilt hebben, kan je ze beter direct aanpakken. Je moet bij dit vaste onkruid de stevige, lange penwortel volledig verwijderen. Als je de wortel niet goed verwijdert, komt hij het jaar erop namelijk gewoon weer terug. Je kunt hiervoor een speciale penwortelsteker of paardenbloemsteker gebruiken.

Vogelmuur

Vogelmuur (Stellaria media) is een eenjarig plant die je herkent aan de kleine, witte bloempjes. Deze plant is makkelijk met wortel en al uit de grond te trekken. In de border kan je het met hand doen, in de moestuin gebruik je een schoffel of hak.

Haagwinde

De haagwinde (Calystegia sepium) is een klimplant die groeit in hagen en bomen. Het is een woekerend onkruid dat erg snel groeit. Dit onkruid herkennen kun je aan de witte bloemen, ook wel bekend als ‘pispotjes’. Als je dit onkruid niet bestrijdt, kan hij andere planten overwoekeren waardoor ze erg beschadigen. Om dit onkruid te bestrijden, moeten alle wortels worden verwijderd. Graaf de slierten daarvoor helemaal uit, want achtergebleven wortels zullen weer uitlopen. Verwijder de plant vroeg in het voorjaar en controleer geregeld of er nog ergens groene punten omhoog komen.

Brandnetel

De brandnetel (Urtica) is een erg ongewenst onkruid dat bij aanraking zorgt voor een jeukende huid. Dit onkruid herkennen zal niet moeilijk zijn. Ook bij deze plant moet de wortel volledig worden verwijderd. Dat kan heel goed met de hand, maar zorg dan wel dat je goede handschoenen aan hebt.

m1mybc0qs0fq

Dovenetel

De bodembedekkende witte dovenetel jeukt niet en hoef je niet pe sé te verwijderen. Blijf steeds de planten die anderen overwoekeren wel weghalen. Een gekweekte, minder woekerende mooie soort, is Lamium maculatum ‘White Nancy’ .

Wegdistel

Wegisitel (Onopordum acanthium), deze tweejarige distel is te herkennen aan de violetkleurige bloemen en een zeer stekelig blad. Gebruik dus handschoenen bij het verwijderen. Bestrijd hem door de gehele plant uit de grond te trekken. Als dat niet lukt kan een bestrijdingsmiddel uitkomst bieden.

m1mybc0qsifv

Boterbloem

Een beetje een wolf in schaapskleren is de prachtige goudgele boterbloem (Ranunculus). Boterbloemen zijn dol op grond die rijk is aan mineralen. De planten vormen dichte pollen die met een schep of spa diep moeten worden uitgespit. De bloeitijd is van mei tot juli. De wortels van boterbloemen scheiden een stof af die de groei van buurplanten kunnen belemmeren.

Melkdistel

Melkdistel (Sonchus asper) is een eenjarige distel met grijsgroen blad en gele bloemen. Je moet voorkomen dat er pluizige zaadjes ontstaan waarmee hij zich verder verspreidt. Wieden, schoffelen en hakken zijn effectief om hem met wortel en al te verwijderen.

Kweekgras

Kweekgras (Elymus repens) is een gras met een plat, lichtgroen blad aan liggende stengels. Deze komt vaak voor in het gazon. Je kunt het makkelijk bestrijden door het gazon te maaien. Ook kunnen de pollen worden uitgestoken.

Straatgras

Straatgras (Poa annua) is een eenjarig gras met een brede, bleke bladschede. Hij komt vaak voor in het gazon. Je kunt dit onkruid bestrijden door het kort te maaien om zo de bloei te voorkomen. Vervolgens moet je het met wortels en al verwijderen. Als het tussen de tegels groeit, kan je het eventueel afbranden met een speciale brander of met kokend water.

m1mybc0qrufu

Hondsdraf

Hondsdraf (Glechoma hederacea) is een kruipende vaste plant, deze herken je aan de violetgekleurde bloemen. De lange uitlopers kruipen overal tussendoor. Je moet dit onkruid met wortel en al verwijderen. Dat gaat gemakkelijk door middel van wieden, schoffelen of hakken.

Wilgenroosje

Wilgenroosje (Chamerion angustifolium) wordt 100 cm hoog. De plant, die in de natuur vooral langs oevers voorkomt wil in de volle zon staan en bloeit vanaf eind juni. De wortels vermeerderen zich radensnel. Je moet dus steeds de planten die in de weg staan, wegtrekken. Het gekweekte witte wilgenroosje (Chamerion angustifolia ‘Album’ syn. Epilobium) en de zachtroze ‘Stahl Rose’ kunnen mooi staan in de tuin.

Wilgenroosje

Kamille

Kamille (Anthemis) heeft schattige bloemen die onvoorstelbaar veel zaden kunnen produceren die zich overal kunnen uitzaaien. Laat u dit plantje in uw tuin toe dan loopt u dus het risico dat in de toekomst uw tuin verandert in een veld vol met witte bloemetjes. De plant bloeit in de zomer.

Fluitenkruid

Fluitenkruid (Anthriscus sylvestris) heeft mooi blad, schitterende bloemen en zorgt in mei voor het ultieme voorjaarsgevoel. De tot 150 cm hoge tweejarige of overblijvende plant groeit prima in de schaduw van bomen en heesters. Helaas, kan fluitenkruid zich flink uitbreiden en het is niet eenvoudig om de dikke penwortels te verwijderen.

fluitenkruid

Dagkoekoeksbloem

Prachtig roze zijn de bloemen van de dagkoekoeksbloem (Silene diocica). De plant heeft behaard blad en kan zich flink uitbreiden. Hoewel erg mooi in een wild stukje tuin is de koekoeksbloem niet echt een borderplant. De plant wordt ruim 50 cm hoog en bloeit vanaf mei.

Madeliefje

Een echte voorbode van de lente is het madeliefje (Bellis perennis). De bladeren vormen een stevig rozetje en de bloemen verschijnen praktisch het hele jaar. De bloemen zien er lief uit, maar de rozetten kunnen een grasveld op den duur verstikken.

Madelief

Vergeet-me-niet

Vergeet-me-niet (Myosotis) is echt een twijfelgeval. Is dit nu onkruid of niet? Deze tweejarige plant is zo mooi blauw en heeft zo’n onschuldige uitstraling dat bijna iedereen er dol op is. De plant kan zich enorm uitzaaien, maar is heel makkelijk uit te trekken. Vergeet-me-niet kan in de halfschaduw of volle zon staan en is in potten een succes. Bloei vanaf mei tot juli.

Kruipende boterbloem

Kruipende boterbloem (Ranunculus repens) kun je als onkruid herkennen aan de gele bloemen met lange uitlopers. Deze vaste plant is makkelijk te verwijderen door hem te wieden, schoffelen of hakken.

Kleefkruid

Kleefkruid (Galium aparine) is te herkennen aan de klevende bladeren en stengels die langs andere planten omhoog groeien. De plant is eenjarig en moet je daarom verwijderen voor het zaad rijp wordt. In de border kan je het met de hand verwijderen en in de moestuin met een schoffel of hak.

Onkruid verwijderen?

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Mary van Es op 16 september 2018 om 16:25

Waarom niet de foto's van de meest voorkomende onkruid in je tuin'. Dan weet je hoe ze heten en je ze kan herkennen. Dank U Mary

>

magda hensen op 16 oktober 2017 om 14:10

Jammer dat er geen foto's bij staan, zodat je ze beter kunt herkennen.
"Heermoes" kon ik niet vinden, en dat is ook een woekeraar, via de buurman, hij is wat je noemt geen tuinliefhebber, mijn tuin binnen gekomen. Met vele flessen schoonmaakazijnredelijk bestreden. En nu maar hopen dat die buurman wat meer aan zijn tuin gaat doen!!

>

Linda op 5 september 2017 om 12:03

Ik heb een onverwachts plantje dat stond naast m'n palm in de pot. Ik weet niet of het onkruid is. Het heeft 3 blaadjes en krijgt paarse bloemetjes van 1cm groot. Daarnaast ook zaagpeultjes. Kunt u mij zeggen wat het is?
Groet, Linda

>

vtwonen op 8 september 2017 om 13:03

Hoi Linda. Dat kan pronkerwt zijn, een mooie klimplant met geurende bloemen. Maar eigenlijk kan het nog veel meer zijn. En wat is onkruid? Een plant die groeit op een voor jou ongewenste plek. Maar als je hem mooi vindt, zou ik hem lekker laten staan!

>

Anoniem op 31 mei 2016 om 18:26

Ik heb in de tuin metershoge varenachtige (gevederde) planten, die in het voorjaar door de beplanting omhoog schiet.
Ik vind dit erg vervelend. Uittrekken is erg lastig. De planten verspreiden zich steeds verder door de border. wat is het en hoe kan ik het bestrijden?

>

Anoniem op 3 juni 2016 om 13:11

Hoi Annemiek, als je een foto opstuurt (naar internetredactie@vtwonen.nl), dan kan ik zien over welke plant het gaat. De struisvaren verspreidt zich snel, dat wordt meestal geen plaag. Uittrekken en uitputten is meestal het enige dat helpt. En zorgen dat ze niet gaan bloeien en zaden maken. ~Marie

>

Anoniem op 9 januari 2015 om 10:12

Beste Colsen, bedoel je met varkensoor Smalle weegbree? Dit is inderdaad een hardnekkig onkruid , wat meerjarig is. De zaden kunnen jaren later nog opkomen. Het is een wortelonkruid als je een stuk wortel laat zitten groeit het weer verder. Je kunt het eten, als sla. Kijk eerst eens of het inderdaad Smalle weegbree is. Soms is omspitten, uitharken en opnieuw beginnen de beste oplossing.

>

Anoniem op 6 januari 2015 om 13:57

In mijn tuin is heel veel onkruid aanwezig wat men varkensoor noemt,
Is daar iets aan tedoen. De naam varkensoor wordt in Gelderland
gebruikt.

>

Anoniem op 23 oktober 2014 om 16:14

Hoi Rinus, kippen zijn er dol op, en je kunt het zelf ook eten. Wieden blijft de beste oplossing. Binnenkort wordt het kouder, schoffel juist dan je tuin.Je haalt dan veel kiemend onkruid weg. Succes

>

Anoniem op 20 oktober 2014 om 11:40

ik heb best veel muur in mijn moes tuin hoe krijg ik die weg ik doe al jaren deze onkruit pant wieden en uit trekken maar kom er niet vanaf

>

Anoniem op 5 augustus 2014 om 14:03

Hoi Petronella, je hebt de kracht van varens ontdekt. Blijven wegtrekken, dat is de eerste stap. Hopelijk krijg je nog tips van andere bosbewoners. Ze zijn inderdaad taai en oersterk.

>

Anoniem op 26 juli 2014 om 23:46

De term onkruid is inderdaad relatief. Wat voor de een een mooie plant is is voor iemand anders onkruid. Wij wonen op de veluwe vlak bij het bos. In dat bos groeien varens en om eerlijk te zijn vind ik ze prachtig. Echte oerplanten...Toen er in onze tuin een klein varentje was opgekomen kon ik het dus ook niet over mijn hart verkrijgen om het weg te halen. Dat hebben we geweten...Drie jaar verder zijn alle borders zijn nu geinfecteerd met varens die niet uit te roeien zijn en die in de buurt van de schutting een hoogte van 220 cm bereiken... Ze kruipen op 30 tot 40 cm onder de grond door de tuin, de wortelstokken breken supersnel en zijn haast niet uit te graven en de varens komen zelf dwars door het terras op. De volledige tuin uitgraven heeft geen zin want ze zitten ook al in de tuinen van beide buren...Ik heb nog nooit zo'n sterke plant in mijn tuin gehad maar ik baal er enorm van want ze overwoekeren alles.. Iemand een idee hoe ik er vanaf kan komen zonder mijn tuin en de 2 buurtuinen volledig uit te graven en zonder chemische bestrijdingsmiddelen, die de andere planten aantasten, te gebruiken?

Shop suggesties

Inspiratie suggesties