Zelf aardbeien kweken in de tuin of in pot

beeld vtwonen Beeld

Wie ooit zelfgekweekte aardbeien heeft gegeten, weet hoe lekker die kunnen smaken. Je kunt zowel in de volle grond als in een pot of bak prima zelf aardbeien kweken. En met onze tips kun je een zo groot mogelijke oogst aan aardbeien krijgen.

Lees verder onder de advertentie

Zo moet je aardbeien zaaien

Met zaadjes kun je zelf aardbeien zaaien. De zaadjes kun je kopen, maar ook zelf van een aardbei afhalen, het zijn de kleine ‘pitjes’ die je ziet zitten aan de buitenkant. Let er op dat de zaadjes van een echte aardbei het niet altijd even goed doen als gekochte zaadjes. Zelf aardbeien zaaien werkt zo:

  1. Zaai de zaadjes eind februari binnenshuis in een kweekbak. Zorg dat je ze nauwelijks afdekt met grond, want de zaadjes hebben licht nodig.
  2. De vensterbank is een ideale plek, want de zaadjes hebben 18 tot 20 graden Celsius nodig.
  3. Houd de grond licht vochtig.
  4. Zodra de zaailingen twee tot drie blaadjes hebben verpoot je ze naar aparte potjes (verspenen). Kweek ze verder bij 18 tot 20 graden Celsius.
  5. Zet de plantjes gedurende een paar weken alleen overdag buiten op een beschutte plek (afharden). Na IJsheiligen (14 mei) kun je ze volledig naar buiten verplaatsen.

Wanneer aardbeien planten?

Je kunt ook aardbeien kweken met zelfgekochte plantjes. Aardbeien planten kan tussen de maanden maart en augustus, de beste is maand is april. Als je ze in de volle grond zet, werk dan eerst compost door de bodem. Zet de aardbeien niet in de volle zon en zorg dat ze uit de wind staan. Zorg daarnaast voor een goede afwatering, want aardbeien houden niet van natte voeten.

Lees verder onder de advertentie

Aardbeien planten in de grond zetten

Houd een plantafstand aan van dertig centimeter in de rij en zestig centimeter tussen de rij. Plant de aardbeien niet te diep en zorg dat alleen de wortels onder de grond zitten en het hart van de plant boven de grond uitsteekt. Bedek de bodem met stro om te voorkomen dat de aardbeien op de grond liggen (en gaan rotten) en om de groei van onkruid tegen te houden. Door de aardbeien te laten groeien onder een tunnelboog kun je de oogst aanzienlijk vervroegen.

Aardbeien kweken in pot

Wil je aardbeien kweken? Dan heb je niet eens een moestuin nodig. Ze zijn namelijk heel goed in een pot, bak of een hanging basket te kweken. De doordragende rassen ‘Ostara’, ‘Rapella’ en ‘Selva’ zijn hiervoor het meest geschikt. Elke pot waar aardbeien in geplant worden, moet een minimale inhoud van tien liter hebben. Én drainagegaten, omdat aardbeienplanten niet van natte voeten houden.

  1. Leg een laagje kleikorrels onder in de pot. Vul de pot voor driekwart met goed losgemaakte, doorlatende aarde. Er is speciale aardbeigrond te koop of gebruik RHP-gecertificeerde potgrond.
  2. Plant vier tot vijf planten per pot van tien liter. Zet ze ietwat schuin zodat het hart van de plant naar buiten gericht is. Plant ze nooit in het midden van de pot, want dan liggen de vruchten op de bodem en zullen ze sneller gaan rotten.
  3. Vul nu verder aan met potgrond, zodat alleen de wortels bedekt zijn en de korte, bebladerde hoofdstengel of bladkroon net boven de grond uitsteekt.
  4. Doe meteen wat mestkegels in de grond, want het produceren van bloemen en vruchten vergt veel energie.
  5. Leg tot slot een laagje veenmos (Sfagnum) op de aarde, dit helpt om de grond licht vochtig te houden.
Lees verder onder de advertentie

Bestel mooie potten en bakken in de vtwonen webshop of maak een aardbeientoren om je aardbeien in te kweken.

Aardbeien stekken

Na twee tot drie jaar moet je je aardbeienplanten vervangen, omdat ze steeds minder productief worden en daardoor minder aardbeien produceren. Je kunt dan nieuwe planten kopen of zaaien, maar je kunt ook zelf stekken nemen van je oude planten. De beste periode hiervoor is midden augustus. Hoe je dit precies doet zie je in de video in het artikel aardbeien stekken.

Aardbeien plukken

Gebruik bij het plukken van aardbeien een schaartje en neem altijd het kroonblaadje mee. Dit voorkomt ziektes en houdt de aardbeien langer vers.

Lees verder onder de advertentie

Zelf aardbeien kweken

Gelijk aan de slag met aardbeien kweken? Je kunt alles voor het zelf kweken van aardbeien kopen.