Zegge

beeld vtwonen Beeld

Is de Carex zegge geschikt voor in de tuin?

De zegge Carex ornithopoda ‘Variegata’ is de bontkleurig kweekvorm. De afbeelding hiernaast is een vergelijkbare, bontbladige zegge zonder vogelpootjes. Carex ornithopoda is een zeggesoort met een gedrongen groei. Daarom is deze soort uitermate geschikt voor kleinere tuinen, rotstuinen of meerdere planten in één groep. De zegge heeft een blad met vijf nevenblaadjes die lijken op een vogelvoet. De Nederlandse naam zou dus Vogelpootjeszegge kunnen zijn.

Lees verder onder de advertentie

Is de Carex ornithopoda ‘Variegata’ een gras?

Een Carex-soort is geen gras, maar wel heel nauw verwant hieraan. Het zijn zogenaamde zeggen. Te herkennen aan de driekantige stengels. Maar net als bij de grassen verschijnen de bloemen in pluimen en aartjes aan de einden van bloeistengels. Het zijn vaak prachtige planten, maar de paar duizend verschillende soorten zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Dat wordt nog verergerd door het feit dat de soorten nogal makkelijk met elkaar kruisen, wat allerlei tussenvormen oplevert.

Hoe kan ik Carex ornithopoda ‘Variegata’ onderhouden?

De verschillende zeggesoorten komen in heel diverse omstandigheden voor. Ook in onze inheemse, wilde natuur, met name in drassige omstandigheden met vrij zure grond. Het merendeel van de zegges sterft in de winter af waardoor de planten in z’n geheel afgeknipt kunnen worden. Dit kan in het najaar, maar verstandiger en decoratiever is om het blad te laten liggen ter bescherming tegen de vorst.

Wanneer moet ik de zegge snoeien?

Snoei vindt dan plaats in het voorjaar, na de vorst. Doe het wel op tijd, wanneer zegges alweer uitlopen terwijl het oude loof nog aanwezig is, is het lastig snoeien. Het voordeel van snoei in het voorjaar is dat het oude loof als winterdek kan dienen voor de onder de grond overwinterende plant. Wintergroene zegges worden niet ieder jaar terug geknipt. Deze worden door het jaar heen in vorm gehouden en ontdaan van bruine, beschadigde en dode bladeren. Dit geldt ook voor Carex ornithopoda ‘Variegata’.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend

Latijnse naam

Carex 'Variegata'

Cult

'Variegata'

Familie

zegge

Latijnse familie

ornithopoda

Onderhoud

Verzorging

Geen bijzonderheden.

Snoeien

In voorjaar goed terugsnoeien.

Bemesting

Geef rozenmest of mest voor vaste planten.

Winterhard

goed

Bodem

zuur

Vochtigheid

vochtig

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halve schaduw

Hoogte

Minimaal

20

Maximaal

20

Beschrijving

20 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

gelig

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

April

Eind

Mei