Zaden ontkiemen: wat is er nodig voor zaden te laten ontkiemen

beeld vtwonen Beeld

De meeste zaden kunnen in aarde worden gezaaid en ontkiemen dan vanzelf. Maar sommige zaden hebben een ‘zetje’ nodig om te beginnen met ontkiemen. Met een beetje hulp van bijvoorbeeld warmte, kou of water kunnen veel zaden ontkiemen. Lees alles over het laten ontkiemen van zaden: wanneer, hoe en welke grond. 

Lees verder onder de advertentie

Hoe kun je zaden laten ontkiemen

Het laten ontkiemen van zaden werkt verschillende per soorten zaadjes. Kijk op de verpakking van de zaadjes welke behandeling nodig is om de zaden te laten ontkiemen. Ook is vaak de aangeraden zaaitijd belangrijk voor het laten ontkiemen van zaadjes. Als je de adviezen niet op volgt, kan het verklaren waarom zaadjes niet of slecht opkomen.

Wanneer zaden laten ontkiemen

De zaaitijd van zaadjes is belangrijk voor het goed laten ontkiemen. Eenjarige planten zaai je in het voorjaar, ze bloeien vervolgens in de zomer. Lees meer daarover bij eenjarigen voorzaaien. Tweejarige planten zaai je in de zomer, zo rond juli en augustus. De bloemen bloeien vervolgens een jaar later. Veel vaste planten kunnen ook gezaaid worden, het eerste jaar groeien de planten, bloeien komt in de jaren erna.

Tips voor zaden ontkiemen

Sommige zaden ontkiemen met behulp van warmte, deze zaai je bij voorkeur binnen of in een kas. Laat harde zaden een paar uur weken in water, voordat je ze zaait. Stratificeren is de vakterm voor zaden die in vochtig zand bewaard worden, om ze te laten ontkiemen. Koude kiemers leg je eerst een paar dagen in de diepvriezer. Hierdoor ontwaken ze uit de kiemrust, waardoor de zaden ontkiemen kunnen.

Lees verder onder de advertentie

Zaaigrond: de beste grond voor laten ontkiemen

Gebruik zaaigrond of meng zelf één deel potgrond met twee delen zand. Zaaigrond moet vochtig zijn, maar niet te nat. Bedek de zaden met een dun laagje grond. Sommige zaden, zoals van viooltjes, kiemen in het donker. Dek ze af met een oude krant, tot de kiemplanten opkomen.

Alles over zaadjes zaaien

Om precies te weten wat wanneer gezaaid kan worden, kijk je op een zaaikalender. Meer waten over hoe je kunt zaaien. Kijk dan bij zaaien in bakken of bij zaaien in de volle grond.

Bron: Beeld: Unsplash

Lees verder onder de advertentie