Weymouthden

beeld vtwonen Beeld Shutterstock / Mariusz S. Jurgielewicz
Beeld Shutterstock / Mariusz S. Jurgielewicz

Pinus strobus, oftewel de Weymoutden, is afkomstig ui Noord-Amerika. Het is een grote boom met horizontale vertakkingen en kale of iets behaarde twijgen. Lord Weymouth heeft deze pijnboom in 1705 naar Longleat (UK) meegebracht. Daar werd de weymouthden al snel aangetast door een schimmelziekte waardoor hij in de Engelse bosbouw buiten gebruik werd gesteld.

Lees verder onder de advertentie

Hoe groot kan de Weymouthden worden?

Een solitaire weymouthden wordt in zijn oorspronkelijk omgeving tot 65 meter hoog en 10 meter breed. Ze kunnen tot 500(!) jaar oud worden. De Pinus, den of pijnboom is economisch gezien erg belangrijk. Diverse soorten leveren het bekende grenenhout. De verspreiding van deze groenblijvende naaldbomen is breed: van de Alpen op het noordelijke halfrond tot in de tropen.

Wat is het in geslacht bij de Pinus strobus?

De meeste soorten groeien uit tot bomen met een piramidale kroon, maar er zijn ook totaal andere vormen. De den heeft opvallende manlijke bloemen die vaak rood zijn. Ze produceren wolken geel stuifmeel als er een tikje tegenaan wordt gegeven (of als de wind ze beweegt). De vrouwelijke kegels hangen meestal (een duidelijk verschil met sparren) en ze blijven lang hangen (soms wel drie jaar) voor ze na rijping afvallen. Er is nog een verschil tussen dennen en de meeste andere naaldbomen. De naalden zitten namelijk bij elkaar in plukjes van twee tot vijf stuks. Vrijstaande dennen worden bedekt door takken tot op de grond. Ook aardig om te weten: enkele dennen behoren tot de oudste nog levende wezens op aarde: de oudste (Pinus aristata) in Arizona zijn bijna 5000 jaar oud!

Wat voor bodem is geschikt voor de Pinus strobus?

De standplaats van de Pinus strobus dient goed gedraineerd te blijven. Je kunt de grond jaarlijks doorvorken en eventueel verbeteren met zand en/of een beetje humus. Veel extra voeding hebben de bomen niet nodig, de meeste nemen genoegen met vrij arme grond. Geef eventueel coniferenmest – die is zonder kalk – met belangrijke sporenelementen. Veel soorten kunnen zeer goed tegen droogte.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik de Weymouthden snoeien?

Deze den groeit snel (halve tot anderhalve meter per jaar. Regelmatige snoei zorgt ervoor dat deze groei binnen de perken blijft.

Met welke ziektes kan de Weymouthden te maken krijgen?

Weymouthroest is een schimmelziekte veroorzaakt door Cronartium ribicola. De ziekte veroorzaakt knobbelachtige kankers waarin zich de aecidiosporen bevinden. De naalden worden bruin (vallen af) en de zieke takken sterven langzaam af. Bij jongere planten kan de harttak worden aangetast waardoor de gehele boom afsterft. Bestrijding van deze roest kan door de zieke takken te verwijderen en de wonden af te dekken. Zieke schorsplekken uitfrezen en insmeren met kankerverf. Té zieke bomen rooien en verbranden.

Bestel de plant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend

Latijnse naam

Pinus strobus

Familie

Weymouthden

Latijnse familie

strobus

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Regelmatige vormsnoei.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

1200

Beschrijving

hoger dan 12 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

roomkleurig

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Juni

Lees verder onder de advertentie