Wederik Lysimachia clethroides

beeld vtwonen Beeld

Waar wordt Lysimachia clethroides voor gebruikt?

Wederik Lysimachia clethroides heeft vele toepassingen gekend. Zijn wetenschappelijke naam Lysimachia komt van Lysimachos, een geneeskundige uit de Oudheid, die de eigenschappen van deze plant zou hebben ontdekt en gepubliceerd.

Lees verder onder de advertentie

Wederik werd als kruid gebruikt om vee rustig te houden. Hij houdt namelijk stekende insecten en vliegen op afstand. Een andere verklaring van de geslachtsnaam zou kunnen komen van het Griekse luoo, ‘opheffen’ en mache, ‘strijd’. Men gebruikte deze plant om een ongelijk span ossen of paarden tot rust te brengen. Er werd dan een tak op juk of gareel gelegd, waardoor de dieren rustig werden. Na de Middeleeuwen wordt de plant toegepast als middel tegen koorts en scheurbuik. Uit de plant zijn ook verschillende kleuren verfstof te halen. Uit de wortelstok is een mooie kleur bruin te extraheren en de bladeren en stengels geven een gele kleur.

Hoe groot wordt de wederik Lysimachia clethroides?

Lysimachia clethroides komt uit Zuidoost-Azië en is nauwelijks kapot te krijgen. Wederik is een rijk bloeiende borderplant die gelukkig niet zo’n woekeraar is als sommige van zijn soortgenoten. De plant wordt ongeveer een meter hoog en kan wel anderhalve meter breed worden. Het blad is enigszins blauwgroen als deze wederik in de schaduw staat. De Nederlandse naam wederik komt van het Middeleeuwse wede, oftewel wilg. Dit vanwege de overeenkomst van de bladeren.

Wanneer bloeit de wederik?

De bloei van wederik is opvallend vanwege spits toelopende trosjes met bloemetjes, die licht kronkelen. Hij bloeit onafgebroken van juli tot en met oktober. Bijzonder is dat de bloemen van de plant veel vlinders aantrekken.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor grond heeft de Lysimachia clethroides nodig?

De Lysimachia clethroides komt zowel in de zon als de schaduw voor. Ze hebben een voorkeur voor vochtige tot zelfs natte, maar wel goed doorlatende grond. Veel humus is een voordeel, maar niet noodzakelijk. Ook hoeft de grond niet rijk te zijn.

Hoe houd ik het woekeren van de wederik tegen?

Deze soort wederik kan woekeren. Om hem in toom te houden, moet het te verwijderen stuk met een schop afgestoken worden. Geef de planten in het voorjaar een goede organische basisbemesting. De grond mag niet uitdrogen, geef bij droogte de Lysimachia clethroides daarom tijdig water.

Bestel de plant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Lysimachia clethroides

Familie

Wederik

Latijnse familie

clethroides

Onderhoud

Verzorging

Tijdig water geven.

Snoeien

In het voorjaar opschonen en eventueel afsteken.

Bemesting

Na het opschonen een organische basisbemesting geven.

Winterhard

volkomen

Bodem

normale bij voorkeur humusrijke

Vochtigheid

vrij groot

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot lichte schaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Maximaal

80

Beschrijving

tot 80 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Lees verder onder de advertentie