Waar moet je op letten bij het ophangen van kerstverlichting buiten?
Met kerstverlichting buiten doe je niet alleen jezelf, maar ook iedere voorbijganger én buur een plezier. Het oogt feestelijk en brengt letterlijk licht in de donkere dagen. Wil je het ditmaal ook buitenshuis ophangen? Met deze praktische tips doe je dat veilig, goed en mooi.
Verschil binnen- en buitenverlichting
Terwijl de kerstlichtjes er vaak hetzelfde uitzien, zit er wel degelijk een verschil tussen binnen- en buitenverlichting. Kerstverlichting voor buiten heeft namelijk een betere bescherming tegen vocht en vuil. Hang je lampjes voor binnen buiten op? Dan is de kans groot dat ze de decembermaand door regen en – in geval van een zeer uitzonderlijke witte kerst – sneeuw, niet overleven.
In de meeste gevallen is buitenverlichting voorzien van een IP-code. Dit staat voor Ingress Protection. Hoe hoger de waarde, hoe beter de lichtjes bestand zijn tegen invloeden van buitenaf. Voor lampjes die onder een afdak hangen is een minimale IP-code van IP44 aan te raden en voor lampen die zonder overkapping in de tuin hangen is minimaal IP68 nodig.
Koppelbare kerstverlichting
Voor buiten kun je het best kiezen voor koppelbare kerstverlichting. Dit koppel je, zoals de naam al doet vermoeden, aan elkaar. Alle kerstlampjes worden met elkaar verbonden zodat er één lang snoer ontstaat. Zo kun je een snoer zo lang maken als je wilt en hoef je niet te prutsen met verlengsnoeren of dubbele stekkerdozen. Met deze lange, koppelbare kerstverlichting is namelijk maar één stroompunt vereist. En da’s handig, gezien het enige stroompunt hoogstwaarschijnlijk binnen is.
Met koppelbare kerstverlichting kun je de lengte aanpassen en kom je gemakkelijk het hele huis rond.
Ophangen maar
Nu je de juiste lampjes hebt, kun je ze in de tuin of rondom het huis ophangen. Denk eerst goed uit waar je ze wilt bevestigen. Zo weet je precies hoeveel meter lichtsnoer je nodig hebt. Hang je de lampjes in een (kerst)boom buiten? Dan hoef je niet veel meer te doen dan ze er simpelweg in op te hangen. Zorg er natuurlijk wel voor dat er een stopcontact in de buurt is.
Roesten voorkomen
Hang je ze liever aan huis of rondom een schuur in de tuin? Dan is het belangrijk om vooral het begin- en eindpunt uit te tekenen. Bevestig hier een schroefoog waar het snoer ingehangen kan worden. Hang op ongeveer een afstand van een meter weer een schroefoog en herhaal dit systeem, zodat de kerstverlichting netjes en toch speels hangt. Om roestige schroeven te voorkomen, kun je het best kiezen voor rvs-schroefogen. Die zijn namelijk goed bestand tegen vocht en roesten nooit. Aan de slag? Dan is een bezoekje aan de bouwmarkt voldoende, waar daar is al het bovengenoemde gewoon te koop.
Kerstshoppen…
Bron: Beeld 1: vtwonen 2014-12 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Kim van Rossenberg. Beeld 2: vtwonen 12-2021 | styling liza wassenaar | fotografie sjoerd eickmans | assistentie kula van den broek, sanne ketelaar | bloemstyling judith slagteR