WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Trappentuin

Veel hoogteverschillen in je tuin? Benut de ruimte optimaal en maak ook een bloeiende trappentuin! Ontwerper Wiljan Visser van Visser Tuinen loste het op met etages vol zitplekken en bloeiende planten.

Trappentuin

Paspoort trappentuin

Omschrijving: trappentuin achter een splitlevelwoning. Bestaande uit gazon, een oprit, heesters en bomen, twee terrassen en homogeen beplante vakken.
Oppervlakte: 364 m2 (28 x 13 m)
Ontwerp: Wiljan Visser van Visser Tuinen in Leimuiden
Jaar van aanleg: 2007
Grondsoort: klei met teelaarde (zwarte grond)
Ligging: westen
Locatie: Oude Wetering

Het probleem

De uitzonderlijke ligging van de woning was voor de eigenaren een belangrijke reden om hun tuin opnieuw te laten indelen. De voortuin wel te verstaan, want hoewel deze trappentuin qua formaat eerder aan een achtertuin doet denken, grenst hij aan de voordeur. Het betreft hier een splitlevelwoning; het huis is op een dijk gebouwd. Deze manier van bouwen komt vaker voor in de waterrijke omgeving van Oude Wetering.

Oplossing: trappentuin

Aangezien de voortuin intensief betreden wordt, moest hij zeer gebruiksvriendelijk en efficiënt worden ingedeeld. Iets wat in de vorige situatie niet het geval was. Het gedeelte aan huis was toen enkel een doorgang, wat zonde van de ruimte is. Door het volledige gedeelte rond de woning in etages op te delen, is er een trappentuin ontstaan met terrassen en plantvakken. Bij het betreden van de trappen worden de eigenaren steeds langs de kleurrijke beplanting geleid.

 m1mynr0qkr3h

Keerwanden

Grofweg genomen is de tuin opgedeeld in twee delen; het gedeelte met trappen en etages en een lager gelegen, vlak gedeelte met oprit, gazon en een hoge heester- en bomenrand die het zicht van de straatkant wegneemt. De hoge bloembakken vormen een decoratieve afscheiding tussen beide delen, maar het zijn bovenal functionele keermuren. Ze zijn gemaakt van hardhouten planken die vastgezet zijn met slotbouten; een stevige constructie die flink wat druk kan verdragen. Dat is ook wel nodig in een trappentuin want ze moeten een flink wat grond op hun plek houden.

Betonnen trap

De toegangstrap is niet de enige trap in de tuin, maar wel de enige die werd opgetrokken uit betontegels. Het is de meest functionele trap naar de voordeur toe, die bij alle weersomstandigheden betreden wordt. De robuuste Schellevis betontegels worden niet glad en zijn een modern alternatief voor oude grindtegels.

m1mynr0qnu3g

Houten trappen

Voor een mooie mix van materialen werden de trappen naar de terrassen uit een andere materiaalsoort opgetrokken dan de toegangstrap naar de voordeur. Ze zijn gemaakt van gegroefde bankirai planken, een harde houtsoort die er mooi uitziet maar als nadeel heeft dat het snel glad wordt. Omdat de terrassen alleen bij mooi weer worden gebruikt, betreed je de trappen niet op de momenten dat ze glad zijn.

Een trappentuin maken

Welk soort trap je ook kiest, bij de aanleg van een trappentuin komt vakmanschap kijken. Zeker als je net als Wiljan met een dijktuin te maken hebt waar verzakking altijd op de loer ligt. Wiljan en zijn team zorgden voor een oersterke fundering door de trappen op palen te zetten. De hardhoutenpalen werden drie à vier meter de grond in getrild. Op de houten trappenconstructie zijn betontegels van Schellevis aangebracht. Deze zijn 60 x 60 cm groot maar verdwijnen gedeeltelijk onder de gordingen en stootborden. De rollen gronddoek werden onder de vlonderterrassen aangebracht, om onkruid in de trappentuin zoveel mogelijk te weren.

m1mynr0qo63d

Watergoten in het onderste deel van de trappentuin zorgen voor de afwatering van het pad. Onder het rooster ligt een opvangbak zo breed als het rooster. Hierop is de hemelwaterafvoer aangesloten.

m1mynr0qo53e

Bron: Fotografie en ontwerp trappentuin Visser Tuinen

nog meer: tuinieren