Vivian & Mark: ‘We stressen lichtelijk over de moestuin’
Het is herfst en bijna winter, ook in de tuin van Vivian en Mark. Er is werk aan de winkel, want ze hebben nog zo veel groenten en kruiden in de moestuin staan. Wat moeten ze daar nu mee? Out with the old, in with the new. Dus weg met de courgette en broccoli en aan de slag met de pompoen en knoflook?
Moestuin keuzes maken
Er is hier een lichte vorm van stress aanwezig. Misschien herken je dit wanneer je zelf een moestuin hebt. Of niet, dan doen we echt iets fout. Het seizoen loopt af, maar we hebben nog veel in de moestuin. Gaan we alles verwerken? Dat wil zeggen: alles wecken, inmaken of invriezen? Of gaan we groenten ook gewoon bewaren op een koele plek? We moeten keuzes maken.
Moestuin vol groente
We hebben nog een flink aanbod aan groente in de moestuin. De broccoli groeit nog steeds door, al wordt dit wel wat minder. Ook groeien er boerenkool en palmkool, spruitjes (die een beetje mislukt zijn), knolselderij, andijvie, pompoenen en courgetteplanten, wortels en zoete aardappel.
Wat te doen met de groenten?
We gaan de moestuin opruimen. Een hele klus, dus wat laten we staan? In elk geval de knolselderij, spruitjes en verschillende koolsoorten. De wortels, bieten en venkel kunnen ook nog wel even in de grond blijven, maar we houden de nachttemperatuur goed in de gaten. Bij de courgetteplanten checken we goed of ze er nog goed uitzien. Zo niet, dan is het tijd om deze op te ruimen. Hetzelfde geldt voor de broccoliplanten. Takelen die af? Weg ermee.
LEES OOK
Met deze tips maak je de moestuin winterklaar
Pompoen, zoete aardappel en mais oogsten
Het is tijd om alle pompoenen te oogsten, voordat ze aan de onderkant gaan rotten door de regen en natte grond. De planten verwijderen we ook. De zoete aardappel moet eveneens geoogst worden. Doe je dit te laat, dan kun je die aardappels minder goed bewaren. We gaan ook alle mais oogsten. De stengels van de mais leggen we op de moestuin als bodembedekking, ofwel mulch. Alle andere open plekken gaan we ook mulchen, maar dan met gras. Hiervoor willen we wel eerst de hele moestuin onkruidvrij hebben. Zodra dit gebeurd is, gaan we over tot compost, maar hier moeten we nog een plan van aanpak voor maken.
Knoflook en witlof
Nu eerst nog de stoofperen schillen en de appel verwerken, want deze liggen er ook nog. En dan natuurlijk de knoflook de grond in! We hebben een aantal verschillende soorten gekozen, ik ben enorm benieuwd. We gaan verder de pennen, oftewel de wortels, van de witlof uitsteken en in emmers zetten, zodat de uiteindelijke witlofkroppen zich kunnen gaan vormen. De wortels vormen dan stronkjes en dit noem je ‘witlof trekken’. Voor alle oogst gaan we een aparte voorraad kast maken, die donker en koel is.
Een drukke en belangrijke periode voor de moestuin, dus. Op zoek naar een handig overzicht van wat je nou het best wanneer kunt zaaien? Dat vind je hier.
Vivian & Mark
Vivian (35) en Mark (37) wonen samen met hun twee dochters in Oude Niedorp (NH).
Mark heeft de liefde voor planten en tuinieren van zijn vader overgenomen en wilde vroeger boswachter worden.
Vivian groeide op in een grote groene tuin waar alles kon, van alles te beleven viel en zij op jonge leeftijd haar eerste kruidentuintje maakte.
Samen maken ze tuin- en beplantingsontwerpen en gaan ze op tuinbezoek voor brainstormsessies en advies.
Ze delen op vtwonen om de week updates over hun tuinverbouwing, tips voor het creëren van een wilde tuin, dingen die hen inspireert in de tuin en nog veel meer.
Volg Mark en Vivian via @binnenenbuitenniedorp
Bron: Bron: Vivian en Mark