Vivian & Mark: ‘De tuin gaat netjes de winter in’
De tuin kleurt langzaamaan in allerlei bruintinten. Als je geluk hebt zie je zelfs nog wat mooie rood- of geeltinten van heesters of bomen zoals de Liquidambar. In deze blog delen Vivian & Mark wat ze doen om de tuin winterklaar te maken.
De beschermende laag
‘Een aantal jaren geleden was het normaal om een winterbeurt in de tuin te doen. We knipten alle planten af en verwijderden al het blad. We snoeiden heesters en bomen en brachten een dun laagje compost aan. De tuin ziet er dan keurig uit en gaat netjes de winter in. Maar wat doen we eigenlijk? We halen we de beschermende laag die planten over zichzelf aanbrengen weg, ook schuilen hier veel dieren en insecten in. Gelukkig zien we steeds meer en beter het belang van al deze organismen voor onze leefomgeving in. Wij knippen daarom in het voorjaar – vlak voor de bollen opkomen begin maart – onze borders af. Je kunt het snoeiafval dan verwijderen, maar ook laten liggen op je borders (chop ’n drop).’
Wat nu?
Wat doen we nu dan wel? ‘Wij knippen planten af die over onze paden hangen en zorgen dat onze verhardingen en grasvelden vrij van blad zijn. Het blad dat we opruimen verspreiden wij tussen de vaste planten. Omdat we ook steeds meer regen gaan krijgen maken we ook de goten nog een keer goed schoon. Ook maken we onze tuinmeubelen schoon en zetten deze – indien nodig – binnen. Zo doe je langer met je meubels en oogt de tuin lekker ruim. Ook halen we een laatste rondje onkruid weg zodat ze niet ‘nog even gauw verder uitzaaien’ als we een paar zonnige dagen krijgen.’
Vrolijk beeld in de tuin
‘We proberen ook ieder jaar bollen te planten en kiezen eigenlijk altijd voor overblijvende soorten zoals de narcis, krokus, sierui en sneeuwklokjes. In onze voortuin plant Vivian ieder jaar een bonte collectie van tulpen die ze mengt en op willekeurige plekken in de tuin zet. Het resultaat? Een ontzettend vrolijk beeld van allerlei kleurrijke tulpen. De soorten die na een aantal jaar minder worden of niet meer bloeien halen we weg. Ook mogen de dahlia’s er binnenkort uit. Deze bewaren we in kisten in de schuur. Doe dit na de eerste nachtvorst. Wanneer je het moet doen zie je aan de stengels en de bladeren van de dahlia’s. Deze worden dan namelijk donker/zwart.’
Veranderingen in de tuin
Dit is ook de tijd om veranderingen in je tuin aan te brengen als je dat wilt. Je planten zijn in rust, maar nog goed te herkennen. Je kunt ze nu bewust uitgraven en later weer terug zetten. Dat is in het voorjaar lastiger. Het is ook de ideale tijd om wortelgoed te planten (heesters met kale wortels), vooral voor bij hagen. De heesters en kleine bomen kun je goed verplaatsen. Snoei deze dan wel altijd terug.
Een tuin voor vogels
‘We denken in deze tijd ook aan de vogels. We beginnen met voer ophangen en maken nestkastjes goed schoon. Dit is in principe niet nodig, maar kan wel voorkomen dat er ziekten en plagen worden overgebracht van vogel op vogel. Wij verwijderen het nestmateriaal en maken het kastje schoon met warm water en een borstel. Een leuke klus om samen met je kinderen te doen! Het is goed om dit in het najaar te doen. Dan weet je zeker dat je niet een laat nest verstoord. Ook kunnen de vogels rustiger de vogelhuisjes verkennen voordat het voorjaar aanbreekt. Ze kunnen zelfs schuilen in de winter.’
LEES MEER
Zo maak je de tuin vogel vriendelijk
Tips voor het ophangen van nestkastjes:
- Zorg dat het nestkastje niet in de volle zon hangt en beschut is tegen de wind. De opening moet wel vrij zijn van takken zodat hij goed bereikbaar is.
- Kies een rustige plek zodat de vogels zich veilig voelen om in en uit te vliegen. Dit kan het best vlakbij een raam zodat je van binnen kunt genieten van het af en aan vliegen van moeder en vader vogel in het voorjaar.
- Hang nestkasten nu alvast op zodat de vogels er kennis mee kunnen maken.
- Op de site van de vogelbescherming lees je welke nestkastjes er allemaal zijn en voor welke vogels ze geschikt zijn.
DIY’s voor de tuin
Wij hebben met onze meiden een spechtenblok gemaakt! Ik pak een boomstam uit ons houthok, boor er gaten in en draai bovenin een stevige haak. Nu mogen de meiden de gaten vol smeren met pindakaas. Ik hang hem bij ons achter onder de pergola zodat wij vanaf onze keukentafel kunnen genieten van deze prachtige vogels! Omdat we vaker binnen zijn, vindt Vivian het erg leuk om met de meiden toch wat ‘buitendingen’ te knutselen. Dus hup, voor de vogels aan de slag met kaarsen maken van bijenwas. Dit doen we in de dopjes van walnoten die we afgelopen winter hebben geraapt. Oh, en vergeet het verwerken van alle appels die klaar zijn niet!
Vivian & Mark
Vivian (35) en Mark (37) wonen samen met hun twee dochters in Oude Niedorp (NH).
Mark heeft de liefde voor planten en tuinieren van zijn vader overgenomen en wilde vroeger boswachter worden.
Vivian groeide op in een grote groene tuin waar alles kon, van alles te beleven viel en zij op jonge leeftijd haar eerste kruidentuintje maakte.
Samen maken ze tuin- en beplantingsontwerpen en gaan ze op tuinbezoek voor brainstormsessies en advies.
Ze delen op vtwonen om de week updates over hun tuinverbouwing, tips voor het creëren van een wilde tuin, dingen die hen inspireert in de tuin en nog veel meer.
Volg Mark en Vivian via @binnenenbuitenniedorp
Bron: bron: Vivian en Mark