Zwemvijver

De zwemvijver is een natuurlijk alternatief voor een zwembad. Zomers is het water aangenaam en kun je zwemmen in je eigen tuin, de rest van het jaar ziet hij er mooi en natuurlijk uit. Maar hoe kun je een zwemvijver zelf aanleggen? Hoe groot moet je tuin eigenlijk zijn? En hoe zorg je dat hij schoon blijft?

Zwemvijver van Familie Gommans

Wat is een zwemvijver?

Een zwemvijver is een vijver die zo is ingericht dat je erin kunt zwemmen. Daarvoor moet hij in ieder geval groot genoeg zijn en zuiver gehouden worden door een filtersysteem. Sommige mensen noemen de zwemvijver ook wel een natuurlijk zwembad waar geen chloor aan te pas komt. Het grote voordeel ten opzichte van een zwembad is dat een zwemvijver, ook als het te koud is om te zwemmen, toch mooi staat in de tuin.

Filtersystemen voor de zwemvijver

In tegenstelling tot zwembaden, wordt een zwemvijver gezuiverd door een natuurlijk filtersysteem. Er bestaan twee soorten: een zandfilter of een heliophytenfilter. Die laatste optie is qua uitvoering het voordeligst en geeft een mooie, natuurlijke uitstraling aan de tuin. Een heliophytenfilter bestaat uit waterplanten en lavastenen die het vijverwater filteren. Verschillende pompen in de vijver zorgen dat het water langs deze filter komt. Zo wordt het water gezuiverd en blijft het water helder. Het filtergedeelte is apart aangelegd aan de rand van de zwemvijver, zodat je tijdens het zwemmen niet verstrengeld raakt in planten. Doordat dit flitergedeelte een dichte begroeiing heeft, zie je na een tijdje niet eens meer dat het om een stukje vijver gaat, maar het oogt het als border. Lavastenen kun je onder andere bestellen bij Grind-Split.nl.

Beplanting zwemvijver

Voorbeelden van heliophytenplanten

 • Kalmoes (Acorus calamus)
 • Gele lis (Iris pseudoacorus)
 • Kattenstaart Lythrum salicaria ‘Robert’
 • Engelse watermunt (Preslia cervina)
 • Moerasvergeet-mij-nietje (Myosotis palustris)
 • Kalmoes Acorus gramineus ‘Ogon’
 • Holpijp (Equisetum)
 • Thalia dealbata
 • Diamantkruid/ vederkruid (Mriophyllum aquaticum)
 • Watermunt (Mentha aquatica)

Een zwemvijver aanleggen

Voordat je een zwemvijver laat (of gaat) aanleggen, is het handig om na te denken over de volgende punten.

 1. In een zwemvijver zwem je nooit alleen. Vogels, kikkers, salamanders en waterspinnetjes zwemmen met je mee.
 2. Om lekker te kunnen zwemmen, wordt de minimale afmeting van 7×3 meter aanbevolen. Je tuin hoeft overigens niet minimaal zeven meter lang te zijn: plaats de vijver diagonaal en het langste punt is een stukje langer dan de lengte van je tuin.
 3. Een kleine folievijver is nog wel zelf aan te leggen, maar een zwemvijver is vanwege de afmetingen een stuk bewerkelijker. Uitbesteden is daarom voor veel mensen de enige optie. De aanlegkosten door een bedrijf liggen rond de 150,- euro per vierkante meter wateroppervlak. De exacte prijs hangt af van het bedrijf, de bereikbaarheid van de tuin voor machines, de diepte van de vijver en het aantal en soort pompen.

Aanleg zwemvijver

Handig om te weten

 • Het onderhoud van een zwemvijver stelt niet zoveel voor. Af en toe het dode loof van de planten wegplukken, bladeren van het oppervlak wegscheppen en draadalgen wegrollen met een stok. Niet veel anders dan in de borders dus.
 • Zorg altijd dat de waterwaardes (waaronder pH, gH en kH ) op orde zijn. Dat kun je voor een groot deel al bereiken door de zwemvijver te vullen met regenwater.
 • Vind je het niet erg om tussen vissen te zwemmen? De vissoort Goudwinde is een oppervlaktezwemmer. Deze vissen zuiveren het water en halen muggenlarven, muggen en watervlooien uit de vijver.

Meer informatie over zwemvijvers kun je vinden op schonevijver.nl en www.lilypond.nl.

Bron: Locatie Familie Gommans

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 13 januari 2015 om 13:48

hallo,
wij moeten voor school een bedrijfsopdracht doen waarbij wij een retentievijver moeten veranderen in een zwemvijver.
Wij hebben daar als groep alleen niet zoveel ervaring mee en we zouden willen weten wat we het beste kunnen doen.
we zijn er nog niet helemaal over uit wat we gebruiken om het water vast te houden een zeil of iets van steen en wat het makkelijkst en goedkoopst is. we zijn er ook nog niet over uit wat een betere en energiezuinige filteringspomp is. hebben jullie daar mischien een paar tips in om te helpen zoja dan hoor ik graag iets terug.

Anoniem op 21 januari 2015 om 08:57

Beste Gijs, een leuke opdracht. In ons dossier Vijvers http://www.tuinieren.nl/vijvers staan veel tips en bedrijven genoemd. Lees dit eens, zij kunnen je vast verder helpen.

Anoniem op 4 november 2015 om 08:31

Ik vind het er altijd zo mooi uit zien zo’n zwemvijver! Het kan je tuin ook echt afmaken. Mijn oom heeft ook een zwemvijver, maar ook een lap van een tuin. In mijn tuintje zou het niet mooi staan. Ook ben ik echt panisch voor insecten dus zwem ik liever in een opzetzwembadmet organisch chloor erin. Ieder zo z’n ding zeg maar;)

Anoniem op 19 april 2017 om 19:46

Mooi artikel met zeker nuttige informatie als je besluit een zwemvijver zelf aan te leggen. Wij hebben 3 jaar geleden zelf een zwemvijver laten aanleggen door de familie gruppen http://tgruppen.nl/zwemvijvers
We hebben nog geen dag spijt van dit besluit. Elke zomer genieten de kinderen van de hun eigen natuurlijke zwemvijver. Zelfs als het winter is genieten wij van onze vijver, omdat hij volledig opgaat in onze tuin.