WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5 manieren om een verticale tuin te maken

Een verticale tuin is niet alleen ruimtebesparend, het ziet er ook nog eens heel leuk uit. Je kunt er speciale plantenbakken voor scoren, maar met een beetje creativiteit maak je binnen no-time je eigen, originele verticale tuin. Vijf manieren op een rij.

verticale-kruidentuin

Op een ladder

Een ladder is niet alleen praktisch, je kunt ‘m ook binnen no-time omtoveren tot een verticale tuin. Het enige wat mist zijn leuke potten om planten in kwijt te kunnen. Maak een vrolijk geheel op de traptreden en wissel af in hoog- en laagbloeiers, maar ook een mooie hangplant zal niet mistaan.

LEES OOK
Maak een verticale tuin

Kisten kunst

Verzamel een paar leuke kisten of kratten – wat dacht je van deze? – en stapel ze op elkaar of bevestig ze aan de muur. Zet er leuke potten en bakken in met een paar mooie planten en tadá: je eigen verticale tuin. Voor de afwisseling zet je er ook een paar leuke accessoires in, zoals waxinelichthouders. Maakt het ook nog extra gezellig.

Macramé

Macramé heeft al enige tijd een comeback gemaakt in het interieur. In de vorm van mooie wandversiering of plantenhangers. En laat die laatste nu perfect zijn om je eigen verticale tuin mee te creëren. Bevestig de macramé hangers naast elkaar aan de wand. Als je nog meer planten kwijt wilt, knoop dan vooral nog even door. Bevestig de plantenhangers daarna verticaal aan elkaar. Op deze manier kun je bijvoorbeeld drie planten onder elkaar kwijt. 

LEES OOK
Weg met die kale schutting of muur!

De planken op

Wie zegt dat wandplanken alleen binnen kunnen worden aangebracht? Ook buiten zullen ze niet misstaan, plus ze zijn nog handig ook. Je kunt hier van alles op kwijt waaronder potten met planten. Hang aan de onderkant meteen een paar haken, zodat je er bijvoorbeeld je tuingereedschap aan kunt ophangen. Stijlvol en functioneel!

Stapelen maar

Voor deze manier van verticaal tuinieren heb je potten nodig in verschillende formaten. Van groot naar klein. De bedoeling is om de potten op te stapelen. Zorg dat er in de formaten voldoende verschil zit, zodat er steeds een deel van de pot zichtbaar blijft als je deze opstapelt. De potten moeten niet in elkaar vallen, dus vul deze met aarde. Stapel ze op elkaar – van groot naar klein – en druk de aarde goed in voor stevigheid. Je kunt de potten op deze manier zo hoog stapelen als je zelf wilt. Als laatst vul je de zichtbare aarde met planten. Leuk voor bijvoorbeeld je eigen kruidentuintje.

Terracottapotten kun je makkelijk in verschillende maten scoren bij het tuincentrum. Deze zijn dan ook perfect voor dit originele, verticale tuintje.

LEES OOK
Kruiden in een pot

Verticale tuin maken met…

nog meer: tuinieren