Alles over de herfstanemoon

beeld vtwonen Beeld

Zoek je nog een kleurrijke plant voor in je tuin, en eentje die ook nog perfect is voor in de herfst? De herfstanemoon, Anemone ‘Elegans’, heeft violetkleurige bloemen, die de border in de herfst flink kunnen oplichten.

Lees verder onder de advertentie
Unsplash Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Wat is een herfstanemoon?

De herfstanemoon, ook wel Japanse anemoon, hoort bij de anemonen. Dit is een groep planten die zowel hoog in de alpenweiden als in bossen op zeeniveau voorkomen. De herfstanemoon bloeit, zoals de naam al zegt, in de herfst met prachtige roze bloemen. Het is dus een ideale tuinplant voor kleur in het najaar.

Wat is de bloeitijd van de herfstanemoon?

Wanneer vele andere vaste planten allang over hun hoogtepunt heen zijn, bloeit deze anemoon nog uitbundig. De bloeitijd van de Anemone elegans valt in de maanden augustus tot ver in oktober. Na de bloei komen er nog decoratieve zaadpluisjes die de plant een speels tintje geven. De groeihoogte varieert van amper tien centimeter tot wel anderhalve meter hoog.

Lees verder onder de advertentie

SHOP
Vtwonen bloempotten voor buiten

Waar moet je ‘m planten?

De herfstanemoon wilt graag een plek in de tuin in de zon of halfschaduw. Een beetje afwisseling is goed. In de zon worden de bloemen het grootst. Iedere normale, niet te droge tuingrond voldoet. Mocht er langdurige droogte zijn, dan is het wel aan te raden om een beetje extra water te geven. De tuinplant kan in het najaar de grond in. Zo geniet je gelijk van de bloei.

Kan ik een herfstanemoon vermeerderen?

Na het planten vormen herfstanemonen al snel forse pollen. Ze hebben kruipende wortels die licht kunnen woekeren. Maar uitlopers zijn gemakkelijk los te steken en te verplanten. Je kunt een herfstanemoon vermeerderen door wortelstekken te nemen. Zo kan jij eindeloos genieten van deze plant. Of je verrast er anderen mee!

Lees verder onder de advertentie

Hoe moet ik de anemoon snoeien?

Herfstanemonen worden eigenlijk het liefst met rust gelaten. Knip in het vroege voorjaar de oude bovengrondse plantenresten af zonder de jonge scheuten te beschadigen. Beschadigde wortels, bijvoorbeeld door schoffelen, kunnen jonge planten vormen. Geef in het voorjaar organische mest. Breng in de herfst een vijf centimeter dikke mulchlaag boven de wortels aan.

LEES OOK
Deze bloemen geven de tuin een kleurboost in de herfst

Kenmerken:

Benaming

Latijnse naam

Anemone 'Elegans'

Cult

'Elegans'

Familie

Ranunculaceae

Latijnse familie

Hybrida (x)

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Oude plantenresten in het voorjaar afknippen.

Bemesting

In voorjaar organische mest aanbrengen. In najaar mulchen.

Winterhard

Goed

Bodem

Humusrijk en voedzaam

Vochtigheid

Normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Hoogte

Minimaal

10 centimeter

Maximaal

150 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

Violet

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

Oktober