Venijnboom Semperaurea

beeld vtwonen Beeld

De bladeren van de venijnboom Taxus baccata ‘Semperaurea’ zijn de geelste van de bestaande venijnbomen. De naalden zijn aan de bovenzijde mooi goudgeel, uitlopend naar licht geelgroen aan de onderzijde. De Taxus baccata ‘Semperaurea’ staat bijzonder mooi in heidetuinen en rotstuinen in combinatie met laagblijvende grassen.

Lees verder onder de advertentie

Is de Taxus baccata ‘Semperaurea’ giftig?

De taxus komt al eeuwen voor in ons land en heeft een belangrijke rol gespeeld in diverse religies. De combinatie van dood en eeuwig leven is hiervan de oorzaak. De dood voor mens en dier is het gevolg van de giftige naalden, takken en het zaad dat zich in de rode bessen van de taxus bevindt. Het enige niet giftige deel van de taxus is het rode omhulsel van het zaad. Het eeuwige leven slaat op de levensduur van een taxus van honderden tot wellicht meer dan duizend jaar. Daarnaast blijft de taxus altijd groen. Naast een religieuze rol had de taxus ook een militaire rol. Het hout van de taxus is uitermate taai en daardoor geschikt voor handbogen. Deze maakte men al in de oudheid, maar ook Robin Hood schijnt er een gehad te hebben. De pijlpunten werden vaak gedoopt in het dodelijke gif van de taxus. De sierwaarde van de taxus is hoog. Hij is een van de meest donkergroen gekleurde bomen. Elke taxus is of vrouwelijk of mannelijk. Alleen de vrouwelijke variant vormt de rode bessen uit groene vrijwel onzichtbare bloemen.

Wanneer kan ik de Venijnboom het beste snoeien?

Taxus baccata, de venijnboom, is zeer geschikt voor een snoeivorm. Hij is erg sierlijk door zijn platte geveerde naaldstand. Wanneer de venijnboom niet wordt gesnoeid, zal hij uitgroeien tot een brede boom van wel tien meter hoog. In een haag kan de taxus het beste twee keer paar jaar worden gesnoeid. Eerst een keer in juni na de eerste groei en voor de tweede keer in september om de haag er netjes uit te laten zien. Zelf een Taxushaag planten? Kijk in het artikel taxus planten voor meer informatie. Ook als een bepaalde andere vorm gewenst is, kan de taxus het best twee keer worden gesnoeid. Snoei niet bij te zonnig weer, want dan kunnen de naaldjes verbranden. De taxus weerstaat een ingrijpende snoeibeurt goed. Je kunt de toppen en zijtakken van oude of lelijke exemplaren in maart terugknippen tot dicht op de hoofdstam.

Hoe bestrijd ik luizen op de Taxus baccata ‘Semperaurea’?

Zowel dopluis als taxuskever zijn potentiële bedreigingen van de taxus. De dopluis is moeilijker te bestrijden dan de gewone bladluis door het schild dat hij draagt. Een middel gebaseerd op paraffineolie (milieuvriendelijk) of imidacloprid (synthetisch) helpt. De taxuskever en hun larven eten van de taxus. Bij ernstige aantasting sterft de struik. De bestrijding kan het best gebeuren door een middel op basis van deltamethrin te spuiten op de kevers.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijnse naam

Taxus 'Semperaurea'

Cult

'Semperaurea'

Familie

venijnboom

Latijnse familie

baccata

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Snoei hagen en vormen in juni en september.

Bemesting

Voeg in het voorjaar humusrijke grond toe.

Winterhard

goed

Bodem

voorkeur voor humusrijke kalkrij

Vochtigheid

gemiddeld maar niet te nat

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

verdraagt veel schaduw

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

150

Maximaal

150

Beschrijving

1,5 meter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Geel

Kleurbeschrijving

witgeel

Bloeitijd

Begin

Maart

Eind

April

Lees verder onder de advertentie