Vakantieonderhoud

beeld vtwonen Beeld

Ga je binnenkort op vakantie? Vergeet je tuin niet! Niet om mee te nemen natuurlijk, maar voor het tuinonderhoud. Wij hebben op een rijtje gezet waar je aan moet denken voordat je op vakantie gaat.

Lees verder onder de advertentie

Er zijn een aantal taken die niet kunnen blijven liggen, zoals het water geven van planten. Het best kun je hiervoor een oppas inschakelen. Spreek van tevoren af wat er gedaan moet worden of leg een briefje neer. Vergeet niet te vertellen waar de benodigdheden liggen zoals gereedschap of een gieter.

Tips voor de vijver

  • Zorg dat je draadalgen verwijdert uit de vijver. Dit doe je door met een stok in de vijver te draaien. De draadalgen maken zich vast aan de stok, waarmee je ze gemakkelijk uit de vijver kan halen. Kijk bij vijver helder houden.
  • Ben je bang dat het water uit de vijver gaat verdampen? Leg dan een tuinslang klaar. Ook kun je een speciale vijvervlotter installeren die zelf het waterniveau regelt.

Tips voor het gazon

  • Maai het gazon vlak voordat je weggaat. Ruim het maaisel niet op, maar laat het op de grasmat liggen. Geef deze keer geen voeding aan het gras, want dan gaat het harder groeien. Lees meer bij gazon maaien.
  • Installeer een sproeier, als je deze nog niet hebt. De oppas hoeft dan alleen de kraan open te zetten. En automatisch sproeisysteem kan ook, lees meer bij gazon sproeien.
  • Is de oppas zo aardig om het gazon te maaien? Leg dan bij een ingewikkelde machine de gebruiksaanwijzing klaar of leg van tevoren uit hoe het apparaat werkt. Zorg dat de accu is opgeladen en dat er benzine voorradig is.
Lees verder onder de advertentie

Tips voor planten en de border

  • Ben je bang dat onkruid de border zal overnemen? Strooi op de plekken waar je onkruid verwacht dan een dikke laag cacaodoppen of houtsnippers. De cacaodoppen of houtsnippers werken ook goed voor planten die pas net in de tuin staan, de grond droogt dan minder uit.
  • Zet planten in potten en bakken zoveel mogelijk bij elkaar. Kies een plek waar de zon niet de hele dag schijnt en waar een tuinslang of kraan in de buurt is. Zo neemt het water geven van de planten niet veel tijd in beslag voor de oppas.
  • Heb je hanging baskets in de tuin? Houd er rekening mee dat deze op een droge, warme dag twee keer per dag water nodig hebben. Misschien is het handig om de hanging baskets te laten logeren bij iemand die daar tijd voor heeft.
  • Kamerplanten kunnen vaak prima buiten staan. Zet ze op een plek met wat schaduw.
  • Wacht met het stekken van buxus, geranium en kruiden totdat je terug bent van vakantie.

En…vergeet niet om van je vakantieadres een klein cadeautje voor de oppas mee te nemen.