Mulchen

Door de grond met een laag mulch te bedekken verbeter je de bodemstructuur en neemt het humusgehalte toe. Mulchen is goed voor je grond en fijn voor de planten.

bladeren-herfst

Wat is mulch?

Mulch is een laag organisch materiaal waar je de bodem mee bedekt. Bodemorganismen, zoals wormen en pissebedden, maar ook bacteriën en schimmels gaan hiermee in de weer. Daardoor krijg je door mulchen meer humus in de grond en verbetert de bodemstructuur. Als extra hulp graven wormen gangen die de waterafvoer bevorderen. Zo ontstaat een vochthoudende, luchtige grond.

Mulch maken

Tijdens het groeiseizoen is het natuurlijk met name het gazon dat wordt gemulcht. Sommige grasmaaiers kunnen niet alleen het gras opvangen, maar het ook zo fijn versnipperen dat al het afgemaaide gras tussen de grassprieten invalt en daar weer nieuwe voedingsstoffen gaat vormen. In het najaar is het natuurlijk met name de bladblazer die dienst doet. Al het afgevallen blad blaas je in de border en tijdens de wintermaanden zal het bodemleven het automatisch gaan omzetten tot voedingstoffen.

Voordelen

Mulchen heeft veel voordelen. Door te mulchen kun je tuinafval hergebruiken én de grond verbeteren. Een andere manier om tuinafval te hergebruiken is composteren.

  1. Plantenvoeding: de humus die vrijkomt wordt opgenomen door de plantenwortels en dient als voeding voor de planten.
  2. Onkruidwerend: de mulchlaag remt de groei van onkruid af.
  3. Bescherming: de organische laag vormt een beschermlaag tegen zware regenval, felle zon, temperatuurverschillen en uitdrogende wind.
  4. Houdt vocht vast: de grond droogt minder snel uit, wat goed is voor je planten.
  5. Hergebruiken: door tuinafval te hergebruiken hoef je minder weg te gooien.

Grondstoffen om te mulchen

Je kunt niet al je tuinafval gebruiken om te mulchen. De vijf onderstaande grondstoffen zijn het meest geschikt om een mulchlaag mee te creëren.

Boomschors of takken
Takken en boomschors kunnen als mulch dienen, maar er gaan jaren overheen voordat ze worden afgebroken. Stop daarom al het snoeiafval in de hakselaar en bedek de grond met een laag van zo’n tien centimeter, zodat onkruid geen kans krijgt er doorheen te komen. Lees meer over houtsnippers in de tuin en bekijk de video.

Afgestorven planten
Laat in het najaar afstervende planten ter plaatse verteren. Een goed alternatief is gebruik van stro (te koop bij tuincentra).

Bladeren
Laat bladeren in de herfst liggen en strooi er een dunne laag houtsnippers overheen om te voorkomen dat ze wegwaaien. Verwijder bladeren wel altijd van het gazon.

Tuincompost
Er is enige discussie over de vraag of compost mulchmateriaal is. Maar wel of geen mulch, twee keer per jaar compost aanbrengen is goed voor alle borders. Lees meer over compost bij composteren.

Cacaodoppen
Net als boomschors duurt het bij cacaodoppen even voordat ze worden afgebroken. Ze zijn vooral nuttig als bodembedekker. Cacaodoppen reguleren water, verminderen de groei van onkruid en houden slakken op afstand. Cacaodoppen zijn te koop bij het tuincentrum. Let wel op, want de stof theobromine uit de cacao is giftig voor honden.

Voor meer informatie: Honda.nl

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 17 oktober 2013 om 12:50

Bij het mulchen, mag je dan ook eikenblad gebruiken?
Dat vergaat toch niet!

op 25 oktober 2013 om 11:05

Dag Toos, eikenblad zit vol met looizuur waardoor het langzaam verteert en het de grond zuurder maakt. Rond rododendrons en azalea’s kun je het wel gebruiken, maar liever niet rond kalkminnende planten zoals lavendel.

Anoniem op 18 maart 2014 om 18:59

Ziet er mooi uit, interessant.

Anoniem op 11 augustus 2014 om 16:21

Ik heb twee magnolia’s geplant en nu komen er bloemen aan in augustus dus mazzel maar óók vanuit de wortels gróte snelgroeiende groene takken met gróte bladeren zijn dit wat je noemt “Dieven”en moet ik die snoeien of groeit het gewoon goed bij mij in de borders?Ook worden de bloemen snel bruin en komen niet lekker toe?Doe ik iets niet goed of ben ik te onwetend?Overigens een goede site Complimenten

op 19 augustus 2014 om 12:45

Beste Frits, we blozen ervan, dank je. De wortels scheuten of ‘wildopslag ‘ kun je wegknippen. In een warme zomer bloeit de Magnolia vaak voor een 2e keer, een toegift van de zomer. De vele regen maakt dat de bloemen snel bruin worden en verleppen.Dus, Frits, jij doet het goed!

Anoniem op 21 augustus 2014 om 13:35

Kwam bij toeval op uw site, vond er meteen een hoop interessante tips. Fijn, succes!

Anoniem op 6 september 2014 om 07:35

Ik had een dikke laag mulch van houtsnippers aangebracht en kreeg daarna grote last van woelmuizen of woelratten. Is daar enig verband met de mulch ? De tuin grensd an een sloot.

Anoniem op 24 september 2014 om 11:25

Beste J Zwarter. Woelratten leven aan de slootkant dus daar ontkom je niet aan. Wel is het inderdaad zo dat houtsnippers meer woelratten aantrekken, volkstuinverenigingen waarschuwen hier regelmatig over. Het vervelende van de woelrat is dat ze wortels en knollen onder de grond wegvreten, waardoor planten vaak afsterven. Ook je zorgvuldig geplante voorjaarsbolletjes kunnen tot op de laatste kruimel opgegeten worden. Hiervoor bestaat overigens een oplossing; je kunt ze met kunststof potjes en al in de grond planten. Woelratten kun je ook bestrijden door de tuin onaantrekkelijk voor ze te maken; de grasberm kort te houden, drainagepijpen af te stoppen met kippengaas, geen houtsnippers, wilde grassen of wortelonkruiden, enzovoorts. Misschien helpt het in jouw tuin al om de mulchlaag te verwijderen? Succes ermee!

Anoniem op 5 oktober 2014 om 11:46

Hoorde laatst een goede tip tegen ratten: plant langs de slootkant een aaneengesloten rij zwarte bessen struikjes, ratten hebben een hekel aan de geur.

Anoniem op 5 juni 2015 om 10:31

Kan ik houtkachel As als mest in de border of op het gras
Gebruiken. Is koffiedik ook geschikt voor de humus hoop en dan misschien ook houtkachels.

op 11 juni 2015 om 14:03

Hoi Hanneke, de houtkachelas is rijk aan kali. Dit zorgt voor een soort airco bij de plant, hij is dan beter bestand tegen hitte en winterse vorst. Strooi het niet op je composthoop. Strooi het in de border , 15 gr per m2 per jaar. Dat is niet veel. Koffiedik mag gewoon op de composthoop hoor! Zelfs met koffiefilter, let wel op dat je ongebleekte gebruikt.

Anoniem op 19 juni 2015 om 19:42

Hallo beste mensen.
Ik heb veel last van die vervelende klimop-onkruit met die witte bloemen in de tuin.
Hoe kom ik daar van af ?
Dank u.
Groet, Marcel.

anneleenpeeters op 26 juni 2015 om 12:26

Beste Marcel. Ik vrees dat je het over zevenblad hebt. Oei, dat is een vervelende. Het eerste wat je moet doen is de witte bloemen weghalen, zo snel mogelijk! De zaden verspreiden zich namelijk door je tuin en zo ben je nog verder van huis. Vervolgens is het een kwestie van de plantjes met wortel en al uitsteken, want zevenblad is een wortelonkruid die zich via de wortels onder de grond uitbreidt. Dit kun je het beste doen door de wortels los te steken met een spade en vervolgens met een spitvork de wortels omhoog te trekken (eerst het blad tot onderin wegknippen maakt de klus lichter!). Elk stukje wortel dat achterblijft loopt weer uit, en snel, dus ga zeer nauwkeurig te werk. Je zult zien: het blijft steeds terugkomen maar ga gewoon de strijd aan, uiteindelijk zal jij hem winnen. Meer hierover: http://www.tuinieren.nl/a/ziekten-en-plagen/zevenblad-bestrijden

Anoniem op 20 september 2015 om 13:51

kan een japanse varen polystichum polyblepharum /jade ook goed gedijen in de woonkamer?

anneleenpeeters op 25 september 2015 om 09:05

Hoi. Helaas, in de woonkamer kwijnt deze varen weg. Er bestaan varens die binnen kunnen staan, zoals de venushaar. Varens groeien graag in vochtige lucht. In de badkamer bijvoorbeeld, als het er maar daglicht binnenkomt. ~Marie

Anoniem op 5 oktober 2015 om 12:49

Vraagje:
Naast ons huis is een paarden weide.
Daar staan heel veel zuring planten.
Kan ik die planten (met of zonder steel) gebruiken als mulch in de moes en sier tuin?
Zo ja, kan ik dan de hele plant gebruiken of alleen de bladeren?

anneleenpeeters op 8 oktober 2015 om 08:32

Hoi Marianne, op de composthoop? Dat kan altijd. Het is zeer voedzaam als mulch. Verwerk alleen het blad, niet de bloemen en de zaden. Anders staat binnenkort je hele tuin vol met zuring. Je kunt het ook eten: http://www.tuinieren.nl/a/moestuin/soorten-kruiden ~Marie

Anoniem op 20 oktober 2015 om 09:30

heeft het aanschaffen van een bladblazer zin om de bladeren tussen cacaodoppen weg te blazen of blaas je dan ook de doppen weg?

anneleenpeeters op 23 oktober 2015 om 14:19

Hoi Heleen, als de doppen vers zijn en nog vrij droog, blaas je ze makkelijk weg. Oude doppen die al wat natter en zwaarder zijn, kunnen blijven liggen. Het komt vooral aan op de skills van de bladblazer en zijn gebruiker. En het type blad. Zwaar blad, zoals platanenblad, daar moet je harder voor blazen dan licht en droog beukenblad. ~Marie