Moestuin bemesten

Niets is lekkerder dan groente vers uit eigen tuin. Maar groenten, fruit en kruiden groeien niet zomaar, daar is wel wat voor nodig!

moestuin bemesten

Moestuin bemesten

Naast planten in een rijke organische grond zal er ook voeding gegeven moeten worden aan de planten in je moestuin: meststof. Je wil natuurlijk dat er zo snel mogelijk een mooie krop sla groeit of een heerlijke spitskool. Daar is wel wat hulp bij nodig; dus zorg voor een goed uitgebalanceerde voeding. Moestuingewassen hebben kalium nodig om sterke vruchten en stevige planten te worden.

Meststoffen

Niet alle moestuingewassen hebben hetzelfde nodig. Sommige groenten hebben minder meststoffen nodig dan andere en klein fruit en aardbeien vereisen ook andere voeding. Let er dus per groente- of fruitsoort op welke voeding je toepast en hoeveel.

Een meststof die fijn en goed strooibaar is, kan snel oplossen diep in de grond en zijn werk doen. Er zijn veel soorten meststoffen, bijvoorbeeld speciaal voor groenten (DCM Organische meststof voor groenten) of voor kruiden. Kies het liefst voor organische en biologische meststoffen, deze zijn ook geschik voor de biologische land- en tuinbouw. Voor de juiste hoeveelheid voeding moet je nagaan welke hoeveelheid een bepaalde groente nodig heeft.

Fruit bemesten

Voor aardbeien en klein fruit kun je het best een meststof gebruiken met fosfaat, is rijk aan kalium en zorgt voor stevige planten en een rijke oogst. Een goede meststof voor deze planten is DCM organische meststof voor aardbeien en kleinfruit. Met de lange werking van deze meststof (minimaal 100 dagen) hoeft en maar twee keer per groeiseizoen voeding gestrooid te worden.

Kweken in potten

Heb je geen ruimte voor een moestuin, dan kun je ook groenten en kruiden kweken in potten. Gebruik dan een speciale potgrond voor kweken in potten, het liefst met extra turf en (zeewier)kalk (zoals DCM potgrond voor groenten en kruiden).

Voor meer informatie: DCM

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 29 september 2013 om 12:39

beste Redactie
kunt u mij vertllen hoe ik het beste de Kardoen fam van Artischok
kan overwinteren

op 3 oktober 2013 om 11:24

Hallo Willem, kardoen is redelijk bestand tegen kou. Het is wel verstandig om de planten af te dekken, bijvoorbeeld met een laag bladeren. Lees meer bij planten beschermen tegen vorst.

Anoniem op 19 februari 2014 om 13:56

Een kennis adviseerde mij kippenmestkorrels te gebruiken. Heeft dit wel een goede samenstelling voor de groentetuin, en kan dit ook in de borders en op het gazon ?

op 26 februari 2014 om 15:43

Gedroogde kippenmest is heel goed voor je moestuin en ook voor de borders, in de meeste natuurlijke mestsoorten die je in de winkel kunt kopen zit namelijk ook kippenmest verwerkt. Alleen met verse kippenmest is het soms wel even oppassen; het stikstofgehalte is erg hoog. Heesters kunnen daar wel tegen, maar voor gebruik in de moestuin kun je het beter eerst even laten drogen. Voor je gazon kun je beter kunstmest gebruiken. De kunstmatige groeispurt heeft het gras door de maaibeurten juist nodig.

Anoniem op 6 maart 2015 om 13:21

Hallo,
mijn vraag gaat over mest stoffen en huisdieren, ik heb twee honden en bemest de tuin vaak met koe korrels of andere organische mest kunst mest wil ik niet, maar de honden vreten daarna zoveel grond en daar wil ik eigenlijk vanaf,
wie weet welke mest je het beste kunt gebruiken

vriendelijke tuingroet,
ruben

anneleenpeeters op 12 maart 2015 om 13:50

Hoi Ruben, honden hebben een vreemde voorkeur voor organische mest, zoals koemestkorrels. Ze ruiken de koeien en vinden niks heerlijker dan er hoorheen te rollen of ze op te eten. Gelukkig is het niet schadelijk voor je dieren. De beste oplossing is de mest te strooien vlak voor een regenbui, zodat de mest meteen oplost. En je honden tijdelijk binnen te houden! ~Marie