Klimplanten begeleiden

Klimplanten als jasmijn, clematis en klimop hebben soms wat hulp nodig met groeien. Daarom moet je ze goed vastmaken, in de video zie je hoe je klimplanten begeleiden kunt.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Klimplanten begeleiden
Dunne twijgen kun je goed buigen en vastzetten, maar dikke twijgen kunnen breken. Gelukkig zijn er hulpmiddelen waarmee je klimplanten kunt vastmaken en begeleiden. In deze video laat Jurgen Smit zien hoe dat werkt.

Klimplanten vastmaken

Met een opbindtang kun je heel eenvoudig de twijgen van elke klimplant aan een raster vastzetten, zonder ze te beschadigen. In de tang zitten een soort nietjes, die zich om de twijg en het ijzer van het raster buigen als je de tang dicht knijpt. De opbindtang beschikt over drie standen zodat je twijgen van verschillende diktes vast kunt zetten. Zet de tang om de twijg en het ijzer en druk hem dicht. Nu zit de tak vast. Lees meer over de soorten klimplanten.

Planten begeleiden

Voordelen van deze opbindtang zijn dat het ijzerdraad de twijgen niet afknelt als ze dikker worden, want de draadjes zijn zo dun en flexibel dat ze vanzelf openbuigen als dat nodig is. Verder is de tang makkelijk te herladen met de nietjes. Je kunt de tang ook gebruiken voor het begeleiden en vastmaken van dakplataan, leilinde en druif. Ook bestaan er nog andere soorten tangen, bijvoorbeeld voor het maken van gazen hekwerken en schanskorven.

Voor meer informatie: Rapid Tools

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 22 april 2013 om 17:40

Ik ben op zoek naar plantpennetjes voor klimplanten te geleiden op cocospanelen blijkbaar moeilijk te vinden in Belgie.Graag een adres a.u.b.

op 24 april 2013 om 12:11

Hoi Ward. Hiervoor kun je M-vormige krammetjes van de bloemist gebruiken. Steek ze niet te strak vast want de stengels moeten wel ruimte hebbben om te verdikken, anders groeien ze in. Wij denken dat deze ook gewoon te koop zijn bij de bloemist in België. Deze vraag is beantwoord tijdens het Tuinieren spreekuur, bekijk via Facebook alle reacties op jouw vraag. Succes!

Anoniem op 29 juli 2015 om 13:55

Leuk, zo’n ‘Rapid’ bind tang, maar kan dat ook voor klimrozen?
Ik doe dat met taire rips, is dat ook goed?
Onze klimrozen groeien tegen een houten klimrek aan.
Alvast dank voor uw antwoord.

anneleenpeeters op 6 augustus 2015 om 11:07

Hoi Jenny, als de rozen tegen een houten rek aangroeien is de tang niet zo handig om te gebruiken. Tie-raps zijn meer voor handige mannen, dan voor handig in de tuin. Het nadeel is dat ze niet kunnen meegroeien met de tak dikte. En als ze te strak aangetrokken zijn kunnen de takken zelfs afknellen. Om klimrozen aan te binden is bindbuis met een kern van ijzerdraad heel handig. Dit zet je met een draaislag vast, je maakt het zo weer los als de takken groeien. Het is te koop bij tuincentra. Knip de tie-raps maar los. ~Marie

Anoniem op 25 september 2015 om 09:40

vraag;Ik heb een Jamonides Rhyncospermum al vele jaren nu komen er een soort boontjes aan bruin van kleur wat is dit en wat moet ik hier mee doen

anneleenpeeters op 2 oktober 2015 om 08:35

Hoi Peter, de boontjes zijn vast de vruchten van de Toscaanse jasmijn. Bijzonder, dat komt niet vaak voor. Knip de peulen eraf, verzamel de zaden en zaai ze uit. Het kan even duren, als ze ontkiemen kun je je eigen nieuwe planten kweken. ~Marie