Gazon bemesten

In een jaar wordt een gazon minstens 28 keer gemaaid, waarna het gras telkens weer opnieuw moet gaan groeien. Niet zo gek dus dat het gras flink wat voedingsstoffen nodig heeft.

Tip: Om je gazon van de juiste voedingsstoffen te voorzien, moet je het gazon bemesten. Hier vind je gazonmest.

Gazon bemesten

Soorten mest

Er zijn verschillende soorten mest. Je kunt kiezen voor organische mest of anorganische mest (kunstmest). Organische mest zorgt niet alleen voor een betere groei, maar is ook prima voor de structuur van de bodem. Daarnaast is het heel geschikt voor een gazon bemesten op arme zandgrond. Kunstmest werkt wat sneller dan organische mest. Op de verpakking staat de tijd van strooien en de hoeveelheid mest per vierkante meter altijd duidelijk vermeld. Als je drie keer per jaar een langwerkende organische meststof strooit, heeft het gazon voldoende voeding voor een heel jaar om sterk en vitaal te blijven.

Gazon bemesten?

Het gras moet in het groeiseizoen (april tot augustus) regelmatig bemest worden. In die periode moet je minimaal drie keer je gazon bemesten door mest te strooien.

  1. De eerste strooibeurt is nodig in maart/april. De temperatuur gaat dan weer omhoog waardoor het gras weer wil gaan groeien.
  2. Het tweede voedingsmoment vindt plaats van in juni/juli. Het gazon komt dan de zomer door. Met een organische meststof maakt het niet uit of het droog of warm weer wordt, met een regenbui of voldoende vocht in de grond herstelt het gazon zich snel.
  3. Het derde en laatste voedingsmoment is in september/oktober en hiervoor kun je speciale meststof voor het najaar gebruiken. Tevens zorgt deze meststof ervoor dat de mosvorming die in oktober begint, afgeremd wordt.  Zet het moment van strooien in je agenda, zodat je het niet vergeet. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van onze onderhoudskalender voor het gazon.

Strooikarretje

Je kunt mest natuurlijk gewoon met de hand strooien, maar bij een groter gazon is een strooikarretje erg handig! Met een strooikarretje kun je gemakkelijk de meststoffen gelijkmatig over het gazon verdelen en dus snel je gazon bemesten. Daarnaast kun je een strooikarretje ook gebruiken om plekken bij te zaaien. Je kunt een strooikarretje bestellen.

Neem voor gazonmest een kijkje op viavtwonen en bekijk hieronder de benodigdheden voor het bemesten van het gazon.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 1 mei 2016 om 17:42

Gazon 15 jaar oud, vorig jaar voor t eerst zelf verzorgd (maaien, sproeien, verticuteren en (organisch) mesten en bijzaten in september).
Vandaag voor t eerst weer gemaaid (heel veel onkruid en mos).
Moet ik nu na het maaien, het is 1 mei, weer verticuteren? En daarna bemesten of kalk strooien? Eerst kalk en dan mest of andersom?
Wie kan mij adviseren in welke volgorde ik wat het beste kan doen nu ik het voor t eerst weer gemaaid heb en t gras vol onkruid en mos zit?
Hartelijk dank alvast, groeten jolanda

>

Anoniem op 9 mei 2016 om 09:04

Hoi Jolanda, dat moet een verschil zijn, nu je het gazon verzorgt. Verticuteren heeft zeker zin nu, pas wel op dat je de jonge grassprieten niet wegtrekt. Kalken doe je in de winter. Door regelmatig te maaien put je het onkruid uit. Het gras groeit harder dan het onkruid. Succes! ~Marie

>

Anoniem op 21 april 2016 om 09:34

Ik heb op mijn gras Microgazon gezaaid, wanner mag ik dit gras weer maaien ?

>

Anoniem op 2 mei 2016 om 08:01

Hoi, met die regenbuien erbij lossen de korrels snel op. Gras groeit nu al en zeker als het wat warmer wordt. Maai het als het 5 cm hoog is, en daarna elke week. ~Marie

>

Anoniem op 4 augustus 2015 om 15:08

mark je moet geen kunstmest strooien in de zon doe het in de avond geef geen water dan verbrandt het gras laat het zo zeker drie dagen liggen komt er na drie dagen geen regen dan kan je sproeien nog een tip gebruik geen koemest korrels want daar zitten zaden in die niet verteerd zijn door de koe krijg je gegarrandeerd onkruid zo als klaver en paarden bloemen

>

Anoniem op 23 juli 2015 om 13:15

Beste Mark. Jammer genoeg is daar niet zoveel meer aan te doen maar het goede nieuws is, is dat het zich vaak snel weer vanzelf herstelt: na een aantal regenbuien of een paar keer sproeien, spoelt het overtollige kunstmest de grond in en beginnen de graswortels zich te herstellen. Geef het rustig de tijd om te herstellen. Mocht je in september zien dat er geen vooruitgang is, dan kun je de aangetaste stukken het beste weghalen en opnieuw inzaaien. En strooi in het vervolg alleen nog kunstmest in een week dat het bewolkte is, zo niet, schakel dan over op langzaamwerkende organische mest.

>

Anoniem op 15 juli 2015 om 14:59

Mijn gras is verbrand door bemesten icm zon, wat moet ik doen?

>

Anoniem op 11 juli 2015 om 22:32

jammer dat ik nog steeds geen adequate oplossing heb gekregen voor mijn gazon-probleem! als beginnend tuinbezitter moet je misschien naar andere wegen zoeken dan te hopen op antwoord van tuinieren.nl! ik hoop derhalve nog steeds op een reactie! er zijn geen mensen in de buurt die ik wat kan vragen want ik woon in een beton-tuin-wijk!

>

Anoniem op 23 juni 2015 om 15:29

is christel soms op vacantie? ik wacht al bijna 2 weken op antwoord! zo ja, fijne vacantie toegewenst maar is er ook iemand anders die mij kan helpen? thanks!

>

Anoniem op 11 juni 2015 om 23:14

bedankt christel! de mest heet aanlegbemesting; organische meststof voor de wortelontwikkeling bij aanleg graszoden, die je 1xper 6 weken karig moet strooien. De dag dat ik dat deed na de mislukte maaibeurt was t erg warm. ik sproei sindsdien elke avond en betreed zo min mogelijk de slechte gedeelten. waar het gras niet bruin is geworden, groeit het gras welig en moet ik t alweer knippen, m'n mooie machine durf ik voorlopig niet te gebruiken! wat nu? kan ik de slechte plekken inzaaien met graszaad? vast bedankt voor je duidelijke uitleg, ik hoop gauw weer van je te horen want ik ben ten einde raad! was ook niet ervaren, maar dat snap je al wel inmiddels...! doei!

>

Anoniem op 11 juni 2015 om 14:04

Hallo Annelies. Een mooi gazon vergt wat discipline en bovenal wat kennis (of beter nog: ervaring). Je hebt goed gehandeld door het gras met de hand te knippen, want als je het te lang had laten worden, was je nog verder van huis. Let erop dat je de maaier tijdens zonnige periodes altijd wat hoger afstelt want te kort maaien levert altijd verbranding op. In principe kunnen de bruine sprieten nog goed herstellen als je het gras maar goed bewatert de komende tijd (sowieso heel belangrijk zolang matten nog niet volledig gehecht zijn). Maar nu komt het belangrijkste: wat voor mest heb je gestrooid? Mocht het gaan om kunstmest, strooi dit dan nóóit op een zonnige dag. De korrels zorgen ervoor dat de grassprieten verbranden en dus ben je nog verder van huis. Je kunt voortaan op safe spelen door organische mest te strooien. Dit werkt langzamer, maar ook langer door en zorgt tevens voor bodemverbetering. Let ook op dat je op een zonnige dag alleen in ochtenden of avonden sproeit, want ook sproeien tijdens zonnig weer kan voor verbranding van het gras zorgen. Als je twijfelt, kijk eens in het dossier gazon: http://www.tuinieren.nl/d/onderhoud/gazon-2 . Succes!

>

Anoniem op 7 juni 2015 om 11:45

ik heb 2 mnd geleden graszoden gelegd op kleigrond, wat aanvankelijk heel goed groeide. ik had geen maier dus heb ik het gras een paar keer met de schaar geknipt. deze week heb ik het voor t eerst gemaaid met mijn nieuwe grasmaaier, maar ik denk, dat de messen te laag stonden en nu is het gras dus kort en bruin! ik heb meteen de volgende dag de mestkorrels erop gestrooid en goed begoten maar is dat genoeg en wat kan ik evt. nu nog doen? gaarne advies asap!

Shop suggesties

Inspiratie suggesties