Enten

De negatieve punten verdoezelen en de positieve punten versterken. We doen het allemaal. Zelfs bij planten en bomen wordt dit toegepast door ze te enten.

bomen enten

Enten

Bij enten wordt een zwak takje op een sterke stam gezet en zo ontstaat een gezonde plant of boom. Vaak wordt dit enten gedaan door telers, maar het is ook goed zelf te doen.

Zelf enten

Deze enting, plakenten genoemd, kun je in het voorjaar uitvoeren.

  1. Neem vroeg in het voorjaar een één jaar oude tak van bijvoorbeeld een vruchtdragende boom en bewaar deze tot de enting in de koelkast, zodat deze kan rusten.
  2. Gebruik de stam van een gezonde, sterke boom of plant.
  3. Maak een schuine snede in een zijtak.
  4. Neem de één jaar oude tak en plaats deze met een zelfde schuine snede tegen de zijtak.
  5. Bevestig de twee takken met tape of entwas aan elkaar.
  6. Voor extra bescherming en verwarming van de jonge enten kun je er glazen kokers overheen plaatsen.

Familie

Het is belangrijk dat de geënte delen van dezelfde familie zijn. Denk bijvoorbeeld aan de sering (Syringa) geënt op de liguster (Ligustrum vulgare ‘Atrovirens’) of de appel (Malus domestica ‘Jonathan’) op de meidoorn (Crataegus monogyna). Ook moeten de takken ongeveer dezelfde omvang hebben, zodat de groeilagen precies tegen elkaar zitten.

Wilde twijgen

Verwijder bij een geënte plant altijd de wilde twijgen, deze ontrekken namelijk de voedingstoffen van de andere twijg. Deze wilde twijgen kun je gewoon afbreken.

Rozen enten

Ook rozen kun je enten. De ent zit bij rozen echter onder de grond. Breek of hak de wilde twijgen ook bij rozen altijd af. Verder kun je de roos snoeien met een snoeischaar.

Waarom enten?

Je kunt planten enten zodat ze elkaars eigenschappen kunnen versterken. Bijvoorbeeld een sterke wilg, waarvan de onderstam heel veel voedingstoffen kan opnemen en deze door kan geven aan de gecultiveerde soort. Zo krijg je een nog mooiere plant.

Leuk: guerilla grafters enten stiekem bomen in de stad om er fruitbomen van te maken.

Voor meer informatie: ARS tools

nog meer: Planten

Reacties:

Anoniem op 30 augustus 2015 om 12:53

betreft: enten van planten.
ik heb 2 ficus benjamina gekocht, jonge planten, ongeveer 30cm hoog met ongeveer 10 stammetjes van plm 4mm diameter in 1 pot. nu heb ik een ge-ente gevlochten exemplaar gezien, vind ik bijzonder en wil dit zelf proberen. zelf dacht ik de kontakten van het vlechtwerk licht rond uit te snijden en deze tijdelijk met hennep te knopen, kan dit?

anneleenpeeters op 3 september 2015 om 07:58

Beste Theo, zolang de stammetjes nog buigzaam zijn, kun je ze vlechten. Probeer het gewoon. Als je de takken in de lengte aansnijd en ze daarna tegen elkaar ‘plakt’ en dit met schilderstape vast plakt, heb je ook kans dat ze vergroeien. Controleer regelmatig of het gelukt is. Stuur je een foto van het eindresultaat? ~Marie

Anoniem op 3 september 2015 om 17:13

Hoi Marie, ik had zelf al wel dat idee maar wil het ook wel van een ander horen. ik heb er zo gezien , was al wat groter maar ziet er prachtig uit. jammer dat ik hier geen foto er van kan laten zien?( heb ik wel)maar als jij weet hoe dit wel kan lees ik het wel,( tiecas@tele2.nl) Ik ga het gewoon proberen. tot schrijfs!

anneleenpeeters op 4 september 2015 om 08:51

Hoi Theo, je mag foto’s sturen naar info@tuinieren.nl. Dan kijken we er na het weekend even naar! ~Marie

Tjwan op 7 december 2018 om 10:28

Beste Marie,
Ik hou van natuur en planten, maar heb nauwelijks getuinierd inmijn leven. Nu ga ik binnenkort kleiner wonen en heb dan geen tuin meer, maar wel een ruim terras waar flinke plantenpotten/-bakken kunnen staan. In mijn huidige tuin staan een appelboom die ik in 1988 van mijn moeder heb gekregen als jong boompje. Nu is hij te groot om te verplaatsen, daarom dacht ik aan stekken, zodat ik hem kan meenemen naar de nieuwe woning. Durf het niet zelf en heb ook geen onderstam. Wie kan mij helpen, zijn er deskundigen die dit voor leken willen doen?
Ik woon in Capelle ad Ijssel.
Groet, Tjwan

Beste Tjwan,
Bij vtwonen hebben wij deze mensen niet in dienst. Maar een hoveniersbedrijf inschakelen is altijd een goed idee.
Groet,
vtwonen