Clematis snoeien

Als je de clematis gaat snoeien is het belangrijk dat je weet welk soort je hebt. Je snoeit ze namelijk niet allemaal op de zelfde wijze.

Daarnaast is goed snoeigereedschap onmisbaar. In onze shop vind je allerlei soorten snoei- en takkenscharen.

Clematis snoeien

Er zijn meerdere soorten clematissen die allemaal op een andere wijze en op een ander tijdstip gesnoeid moeten worden.

Kijk eens in de plantenindex om te vinden welk soort clematis je hebt.

Bloeiers op nieuwe twijgen

De meest voorkomende soorten zijn de grootbloemige clematissen, deze kunnen de hele zomer bloeien. Grootbloemige clematissen die bloeien op hout dat dat jaar is gevormd, snoei je na de winter. Zo rond februari/half maart is het beste, maar in april zou je ze ook nog kunnen snoeien. Knip de clematis met een scherpe snoeischaar af op zo’n 20-25 centimeter boven de grond. Hij loopt dan heel snel weer uit en daar bloeit hij hetzelfde jaar nog op.

Bloeiers op oude twijgen

Grootbloemige clematissen die bloeien in mei/juni (zoals Clematis ‘Red Star’) en kleinbloemige clematissen, bloeien op twijgen die in het vorige jaar zijn gemaakt. Knip deze na de bloei een klein stukje, dan gaat hij het volgende jaar weer bloeien.

Wintergroene clematis

Wintergroene clematissen (zoals de bladhoudende Campanella en Armandii-soorten) bloeien vroeg in het voorjaar. Hiervoor geldt hetzelfde als bij bloeiers op oude twijgen: knip ze na de bloei een stukje terug.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op vtwonen.nl en bekijk hieronder onze selectie.

Voor meer informatie: ARS Tools

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 26 januari 2017 om 11:12

Heb een 25 jaar oude clematis montana met weelderige bloemengroei. De lengte is 6 meter en 2 meter hoogte. De buurman wil nu een nieuwe bakstenen muur oprichten tot tegen de wortel en onderaan wordt een fundering aangebracht tot 1.50 meter dieper. De clematis zou niet overleven! Ik zou willen proberen hem te verplanten maar de wortels zijn fijnmazig. De wortel is 8cm breed. Ik vrees het ergste. Het mooiste van mijn tuin zal vernietigd worden door een koppige buur. Hoe onderneem ik een reddingspoging?

>

Anoniem op 20 februari 2017 om 10:42

Beste, wat vervelend, maar geef de moed niet op. Probeer hem te verplanten door de wortels zoveel mogelijk in tact te houden. Lukt het niet koop dan een nieuwe exemplaar. Het grote voordeel van Clematis montana is dat deze soort enorm snel groeit. Dus na een paar jaar ben je hopelijk het oude exemplaar vergeten. Ga je in de buurt van de oude clematis een nieuw exemplaar planten, zorg dan dat je de aarde in het plantgat eerst ververst. Belangrijk is ook dat je op tijd water geeft, want een clematis houdt er niet van om een periode te droog te staan.

>

Anoniem op 14 april 2016 om 15:34

jammer dat jullie het blad niet laten zien van clematis e.a. ik heb er 1 met
rond blad ,lijkt meer op een boom .[mogelijk?] maar ben naam kwijt
, weet u oplossing ?

>

Anoniem op 25 april 2016 om 07:21

Hoi, er zijn zoveel verschillende soorten, zonder het naametiket ben je de naam snel kwijt. Een boomverzorger clematis, met rond blad, dat klinkt meer als een klimhortensia. Dat is ook een klimplant, met stevige houtige takken. Deze snoei je na de bloei. De knop zit er nu al in, eerst genieten van de bloem en dan snoeien: http://www.vtwonen.nl/tuinieren/plant/klimhortensia-hydrangea-subsp-petiolaris/. ~Marie

>

Anoniem op 14 augustus 2015 om 12:01

Hoi Jolette, je hebt mooie soorten uitgekozen, de Julka is een nieuw soort. Als ze net geplant zijn als jonge plant, kun je ze flink terugsnoeien. Ze maken dan veel sterke nieuwe scheuten. Deze grootbloemige Julka snoei je na de winter terug. Ze bloeien vaak voor de 2e keer, als je direct na de bloei de bloemen wegknipt. ~Marie

>

Anoniem op 9 augustus 2015 om 16:19

Hallo, wat een leuke site voor handig weetjes zeg!
Ik heb een clematis julka en clematis puuli gekregen, de puuli valt volgens mij onder de grootbloemigen en bloeit op oud hout, maar waar valt de julka onder, bloeit ie op oude of nieuwe twijgen en hoe en wanneer moet ik die snoeien?
En is het slim om de clematissen nu al te snoeien net na aanplant?
vriendelijke groet, Jolette

>

Anoniem op 5 augustus 2015 om 17:23

Loes,
Dank je wel voor het antwoord. Ga het terugsnoeien tot ongeveer 70 cm en mest erbij doen. Super dat jullie antwoord geven.
Groet Marjo

>

Anoniem op 3 augustus 2015 om 15:52

Hoi Marjo. Een Clematis kan last krijgen van verwelkingsziekte en van de een op de andere dag helemaal afsterven. Er zit niets anders op dan hem terug te snoeien en af te wachten of hij weer gaat uitlopen. Op de site tuinieren.nl kun je nog veel meer over de Clematis lezen.

>

Anoniem op 24 juli 2015 om 20:15

Ik heb een groenblijvende clematis (appelblossom) die het voor het tweede jaar gewledig gebloeid heeft. Nu is de plant helemaal aan het bruin worden. Wat kan ik hier aan doen? Ik ben bang dat wanneer ik hem helemaal terugsnoei ik in het vroege voorjaar geen bloemen krijg. Ik heb hem gedurende de droogte elke dag water gegeven. Kunt u mij een advies geven.

>

Anoniem op 21 mei 2015 om 18:42

Ik kom er nog niet uit met dit antwoord. Misschien toch maar naar het tuincentrum en toch maar voeding kopen. Misschien is mijn grond niet optimaal.
Hopelijk zijn ze volgend jaar voller. We blijven hopen...
Mocht ik weer wat kopen, dan hou ik de 10 cm in gedachten.

>

Anoniem op 21 mei 2015 om 08:40

Hoi, je hebt vast al gemerkt dat het hele jaar wel ergens clematis kan bloeien. De bloeitijd bepaalt de snoeitijd. De beste tips die we je kunnen geven is, om de grootbloemige soorten ca 10cm dieper te planten dan dat ze in de pot staan. Dit voorkomt verwelkings ziekte. Lees hier meer over het snoeien: http://www.tuinieren.nl/a/snoeien-video/clematis-snoeien ~Marie

>

Anoniem op 16 mei 2015 om 19:34

Wat fijn zo'n site waar je ook antwoord krijgt! Ik heb nu al wat geleerd. Maar toch ook nog vragen...
Ik ben echt een clematis freak en heb diverse soorten. De 2 montana's gaan super. Maar nu heb ik diverse grootbloemigen. Ze slaan niet echt aan moet ik zeggen. Ik het verleden ook al niet echt. Zelfs dood gegaan op den duur. Dure voeding mocht ook niet echt baten. Ik ben gewoon jaloers op de volle bloem bossen die ik in andere tuinen zie. Bij twee komen er al wel knoppen in, maar veel is het niet. De planten heb ik vorig jaar gekocht/geplant. Er zijn/komen ook zeer weinig scheuten. Dus snoeien zit er al helemaal niet in. Ze komen zelfs nog niet aan 1 m. Hoe kom ik aan zo'n weelderige plant vol bloemen?
Verder heb ik een alpina Helsingborg, Die bloeit leuk, maar blijft ook vrij iel, vooral onderin. Deze is net uitgebloeit. Ik snoei hem verder nooit. Hoe krijg ik hem wat voller?
Daarnaast staat een viticiella 1m verderop, die gaat wel als een speer, maar dat is weer 1 grote warboel elk jaar. Ik krijg maar niet door hoe ik hem mooi kan opbinden. Ook hier graag wat tips....ik kijk er naar uit! Bedankt

Shop suggesties

Inspiratie suggesties