WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoe en wanneer clematis snoeien

Als je aan de slag gaat met clematis snoeien is het belangrijk dat je weet welk soort clematis je hebt. Je snoeit ze namelijk niet allemaal op de zelfde wijze. Daarnaast is goed snoeigereedschap onmisbaar. In onze shop vind je allerlei soorten snoei- en takkenscharen.

clematis snoeien

 

Hoe werkt clematis snoeien

Er zijn meerdere soorten clematissen die allemaal op een andere wijze en op een ander tijdstip gesnoeid moeten worden. Kijk eens in de plantenindex om te vinden welk soort clematis je hebt. Bekijk in de video hoe het snoeien van de clematis werkt. 

 

Grootbloemige clematis op nieuw hout snoeien

De meest voorkomende soorten zijn de grootbloemige clematissen, deze kunnen de hele zomer bloeien. Grootbloemige clematissen die bloeien op hout dat dat jaar is gevormd, snoei je na de winter. Zo rond februari/half maart is het beste, maar in april zou je ze ook nog kunnen snoeien. Knip de clematis met een scherpe snoeischaar af op zo’n 20-25 centimeter boven de grond. Hij loopt dan heel snel weer uit en daar bloeit hij hetzelfde jaar nog helemaal op.

langbloeiers

Clematissen op oud hout snoeien

Grootbloemige clematissen die bloeien in mei/juni en kleinbloemige clematissen, bloeien op twijgen die in het vorige jaar zijn gemaakt. Knip deze na de bloei een klein stukje terug, dan gaat hij het volgende jaar weer bloeien.

Wintergroene clematis

Wintergroene clematissen (zoals de bladhoudende Campanella en Armandii-soorten) bloeien vroeg in het voorjaar. Hiervoor geldt hetzelfde als bij bloeiers op oude twijgen: knip ze na de bloei een stukje terug. Dan zullen ze in het nieuwe jaar weer gaan bloeien. 

Fijn voor je tuin…

nog meer: tuinieren