Clematis snoeien

Als je de clematis gaat snoeien is het belangrijk dat je weet welk soort je hebt. Je snoeit ze namelijk niet allemaal op de zelfde wijze.

Daarnaast is goed snoeigereedschap onmisbaar. In onze shop vind je allerlei soorten snoei- en takkenscharen.

Clematis snoeien

Er zijn meerdere soorten clematissen die allemaal op een andere wijze en op een ander tijdstip gesnoeid moeten worden.

Kijk eens in de plantenindex om te vinden welk soort clematis je hebt.

Bloeiers op nieuwe twijgen

De meest voorkomende soorten zijn de grootbloemige clematissen, deze kunnen de hele zomer bloeien. Grootbloemige clematissen die bloeien op hout dat dat jaar is gevormd, snoei je na de winter. Zo rond februari/half maart is het beste, maar in april zou je ze ook nog kunnen snoeien. Knip de clematis met een scherpe snoeischaar af op zo’n 20-25 centimeter boven de grond. Hij loopt dan heel snel weer uit en daar bloeit hij hetzelfde jaar nog op.

Bloeiers op oude twijgen

Grootbloemige clematissen die bloeien in mei/juni (zoals Clematis ‘Red Star’) en kleinbloemige clematissen, bloeien op twijgen die in het vorige jaar zijn gemaakt. Knip deze na de bloei een klein stukje, dan gaat hij het volgende jaar weer bloeien.

Wintergroene clematis

Wintergroene clematissen (zoals de bladhoudende Campanella en Armandii-soorten) bloeien vroeg in het voorjaar. Hiervoor geldt hetzelfde als bij bloeiers op oude twijgen: knip ze na de bloei een stukje terug.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op vtwonen.nl en bekijk hieronder onze selectie.

Voor meer informatie: ARS Tools

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 20 maart 2014 om 17:37

Hallo , ik heb een Clematis apple blossom weet iemand wanneer deze gesnoeid moet worden ??

Bij voorbaat dank ! (y)

op 28 maart 2014 om 13:17

Beste Piet, dit is een wintergroene clematis, snoeien doe je na bloei, knip de uitgebloeide bloemen eruit en geef hem wat mest. ~Marie

Anoniem op 6 april 2014 om 17:15

Mijn clematis is in een boom geklommen enbedekt nu de hele kroon van de boom. Er gaan meerdere slingers naar boven. Kan ik er een aantal afknippen en uit de boom trekken zonder de clematis om zeep te helpen?

op 10 april 2014 om 16:17

Ja, dat kan. Maar is het niet leuker om te wachten met snoeien tot na de bloei van de clematis? Als het helemaal een warboel is, knip dan drastisch terug. Ze hebben nog een heel voorjaar en zomer om opnieuw te groeien.

Anoniem op 16 april 2014 om 10:17

Wij hebben een kleinbloemige clematis die zowat de hele schutting tussen ons en de buren bedekt. Een groot deel lijkt dood, kaal hout te zijn dat niet meer bloeit. Hoe en wanneer kunnen wij deze clematis drastisch snoeien? We willen hem niet kwijt, maar hij is behoorlijk uit de hand gelopen en niet overal zo mooi meer.

op 23 april 2014 om 08:52

Beste Ineke, je bent mooi op tijd. Zo te lezen heb je een Clematis montana, deze verhouten flink na een paar jaar.Snoei hem na de bloei drastisch terug. Dat kan zelfs door terug te snoeien tot 1 m hoogte. Bind de nieuwe scheuten opnieuw aan. Als je de schutting niet helemaal kaal wilt maken, laat dan de lange hoofdscheuten zitten, knip hier alle zijtakken op terug. Dat kan vlak na de bloei, of nu al. Je mist dan de bloemen. Succes!

Anoniem op 18 mei 2014 om 09:41

Mijne heren,

In het vroege voorjaar heb ik een clematis van ongeveer 40 cm hoog tegen mijn schutting geplant.
Tot en met afgelopen week is die plant zeker wel met één meter gegroeid.
Gistermorgen echter bleek het aangegroeide met knopjes en jonge blaadjes ineens verdwenen, het leek wel alsof die afgescheurd waren.
De tuin is geheel afgeschermd.
De vraag luidt of het u bekend is dat b.v. vogels (eksters, kraaien) of andere dieren (eekhoorns?) zich aan zo’n plant tegoed kunnen doen.
Het is voor ons een volslagen raadsel.
Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groeten,

op 22 mei 2014 om 11:36

Beste Marius, eerst een misverstand rechtzetten: wij zijn allemaal Mijne dames! Heeft het erg hard geregend of gehageld bij jou? Dat kan ook de oorzaak zijn van de verdwijning.
Konijnen, dat kan ook. Als de plant gezond is, loopt hij met nieuwe grondscheuten weer uit. Succes.

Anoniem op 9 juni 2014 om 09:50

ik heb een clematis Dr ruppel
Die nu is uitgebloeid. En hij ziet er heel vies verdord uit
Hij staat in de voortuin
En ik vind het niet mooi uit zien
Mijn vraag is kan ik die nu nog snoeien

op 13 juni 2014 om 08:29

Beste Marian, je plant is helemaal uitgeput door de vele bloemen die hij maakte. Knip de plant terug tot ca 75cm boven de grond, geef een handje organische mest. Over een paar weken bloeit hij dan weer. Succes!

Anoniem op 13 juni 2014 om 12:24

Hartelijk dank voor de tip Marie
dat ga ik nu meteen doen

Anoniem op 18 juni 2014 om 20:29

Mijn climatis armandii heeft prachtig gebloeid. Is ook zo’n 2meter gegroeid. Echter op de 2hoofdtakken, de oudste, zijn de bladeren aan de uiteinden bruin en dor. Hoe moet ik nu snoeien? Of kan ik de lelije bruine bladeren erafknippen? Hij staat op het zuiden volle zon in pot, soms harde wind.

Anoniem op 22 juni 2014 om 19:48

De climatis die ik heb is nu helemaal uitgebloeid.
Ik weet niet meer welk soort het is maar toen ik hem kocht werd er gezegd dat hij twee keer bloeide. Kan dat en wat moet ik nu dan doen?

op 26 juni 2014 om 13:24

Dag Musje, Clematis armandii is wintergroen, het aangetaste blad blijf je dus altijd zien. Knip het lelijke blad weg. Als het goed is, komen er onderaan weer grondscheuten uit de grond. Bind deze aan, als ze groot en sterk genoeg zijn kunnen ze de oude hoofdtakken vervangen, die knip je dan weg. Succes!

op 26 juni 2014 om 13:36

Hoi Thea, dat kan zeker, een 2e bloei. Knip hem terug, de uitgebloeide bloemen mogen eruit en als je het durft, knip je hem helemaal terug tot op 100 cm hoogte. Over een paar weken bloeit hij dan weer.

Anoniem op 27 juni 2014 om 06:27

Hallo medewerksters,

Ik ga een nieuwe schutting plaatsen. Tegen de oude schutting staat een Clematis van circa 25 jaar oud. Ik weet niet welke soort het is. (Hij bloeit ongeveer in mei.) Omdat de Clematis een flink deel van de schutting ‘overwoekerd’ had, heb ik alles afgeknipt. Wat nu overgebleven is, is een houten stam.van ongeveer 2 meter hoog. Onderaan is hij zo dik, dat ik hem alleen met beide handen kan omvatten.
Is hij nog te redden, of kan ik hem beter helemaal weghalen en t.z.t. een nieuwe planten?

Vriendelijke groet,
Janny

op 2 juli 2014 om 12:57

Hoi Janny, als de clematis in de weg staat, moet hij weg. Het is wel een dikke stam geworden, het zal hem moeite kosten hierop uit te lopen. Dit is het moment om een ander soort te kiezen, kijk eens in de plantenindex, er zijn zoveel soorten dat je vrijwel het hele jaar een bloeiende schutting kan hebben. Kijk ook even hier: http://www.tuinieren.nl/plant/clematis-clematis-frances-rivis

Anoniem op 2 juli 2014 om 13:17

ik heb een paarse klein bloemige clematis. Die veel te groot en te breed is geworden .
Hij is bijna uitgebloeid .Kan ik die nu nog snoeien?
Alvast bedankt voor de tip

Anoniem op 3 juli 2014 om 23:19

Heel erg bedankt! Ga het toepassen. Benieuwd of hij uitlopers maakt, aangezien hij in een pot zit.

op 14 juli 2014 om 15:42

Hoi Marian, je kunt hem nu nog snoeien, geef eventueel nog wat mest.

Anoniem op 14 september 2014 om 14:56

wij hebben een aantal verschillende soorten clematissen, groot en kleinbloemige, kamperfoelie , klimroos en winterjasmijn door elkaar staan. Nu is het een groot bos geworden! Wat is de beste tijd om dit geheel te snoeien?

Anoniem op 22 september 2014 om 09:51

Hoi Mirjam, dit klink inderdaad als een woestenij. Om dit een beetje te ordenen, knip je nu alvast de takken die overhangen weg. Omdat ze in de winter kunnen bevriezen, stel je de rigoreuze snoei uit tot na de winter. Clematis en kamperfoelie snoei je het beste in het voorjaar, op c 50 cm hoogte terug. Leid de nieuwe scheuten hierna horizontaal uit, en knip hierna de vroege en late bloeiers op de juiste tijd. De klimroos knip je nu ook in het voorjaar terug . Je kunt nu alvast de takken bij de grond wegsnoeien die je niet meer nodig hebt. Als het lukt om de winterjasmijn takken te herkennen, laat je deze zitten, en snoei je ze na de bloei. Je zal komend jaar verrast worden door een andere bloeitijd van de klimmers, probeer ze hierna weer te leiden en tijdig te snoeien.

Anoniem op 1 november 2014 om 15:39

Kan ik de clematis Montana ook nu terug snoeien?

Anoniem op 10 november 2014 om 13:36

Beste Wilko, je kunt de meest warrige takken nu wel terugsnoeien als de plant echt te groot is, maar niet te diep. Anders houd je na een strenge winter niets over, hij kan bevriezen. Nu snoeien betekent wel, dat je nauwelijks bloemen krijgt komend jaar. Je moet dan wachten op een 2e bloei. Dus, kies maar!

Anoniem op 6 mei 2015 om 09:42

omtrent snoeien schreef u over de Clematis Apple Blossom “knip de uitgebloeide bloemen eruit”. Zelf heb ik een clematis Montana en die zal binnenkort na de bloei ook gesnoeid moeten/kunnen worden. Geldt hiervoor het zelfde advies? (de (= alle?) uitgebloeide bloemen eruit knippen)

anneleenpeeters op 7 mei 2015 om 08:27

Hoi Julien, fijn dat je de site zo goed leest. De clematis montana is een hele harde groeier. Deze mag je na de bloei flink terugsnoeien. Knip niet alleen de bloemen, ook de ranken flink terug, dan beloont hij je met een 2e bloei. ~Marie.

Anoniem op 7 mei 2015 om 17:38

Wat een pracht-advies, Marie. Op het ogenblik is de Montana nog flink in de bloei, maar over een paar weken “zal ik hem hebben 😉 “, en ga ik stevig terugsnoeien. En later in het jaar kom ik erop terug, en kom ik vertellen hoe het is gelukt: of er (voor de eerste keer) een tweede bloei is geweest.

Anoniem op 16 mei 2015 om 19:34

Wat fijn zo’n site waar je ook antwoord krijgt! Ik heb nu al wat geleerd. Maar toch ook nog vragen…
Ik ben echt een clematis freak en heb diverse soorten. De 2 montana’s gaan super. Maar nu heb ik diverse grootbloemigen. Ze slaan niet echt aan moet ik zeggen. Ik het verleden ook al niet echt. Zelfs dood gegaan op den duur. Dure voeding mocht ook niet echt baten. Ik ben gewoon jaloers op de volle bloem bossen die ik in andere tuinen zie. Bij twee komen er al wel knoppen in, maar veel is het niet. De planten heb ik vorig jaar gekocht/geplant. Er zijn/komen ook zeer weinig scheuten. Dus snoeien zit er al helemaal niet in. Ze komen zelfs nog niet aan 1 m. Hoe kom ik aan zo’n weelderige plant vol bloemen?
Verder heb ik een alpina Helsingborg, Die bloeit leuk, maar blijft ook vrij iel, vooral onderin. Deze is net uitgebloeit. Ik snoei hem verder nooit. Hoe krijg ik hem wat voller?
Daarnaast staat een viticiella 1m verderop, die gaat wel als een speer, maar dat is weer 1 grote warboel elk jaar. Ik krijg maar niet door hoe ik hem mooi kan opbinden. Ook hier graag wat tips….ik kijk er naar uit! Bedankt

anneleenpeeters op 21 mei 2015 om 08:40

Hoi, je hebt vast al gemerkt dat het hele jaar wel ergens clematis kan bloeien. De bloeitijd bepaalt de snoeitijd. De beste tips die we je kunnen geven is, om de grootbloemige soorten ca 10cm dieper te planten dan dat ze in de pot staan. Dit voorkomt verwelkings ziekte. Lees hier meer over het snoeien: http://www.tuinieren.nl/a/snoeien-video/clematis-snoeien ~Marie

Anoniem op 21 mei 2015 om 18:42

Ik kom er nog niet uit met dit antwoord. Misschien toch maar naar het tuincentrum en toch maar voeding kopen. Misschien is mijn grond niet optimaal.
Hopelijk zijn ze volgend jaar voller. We blijven hopen…
Mocht ik weer wat kopen, dan hou ik de 10 cm in gedachten.

Anoniem op 24 juli 2015 om 20:15

Ik heb een groenblijvende clematis (appelblossom) die het voor het tweede jaar gewledig gebloeid heeft. Nu is de plant helemaal aan het bruin worden. Wat kan ik hier aan doen? Ik ben bang dat wanneer ik hem helemaal terugsnoei ik in het vroege voorjaar geen bloemen krijg. Ik heb hem gedurende de droogte elke dag water gegeven. Kunt u mij een advies geven.

anneleenpeeters op 3 augustus 2015 om 15:52

Hoi Marjo. Een Clematis kan last krijgen van verwelkingsziekte en van de een op de andere dag helemaal afsterven. Er zit niets anders op dan hem terug te snoeien en af te wachten of hij weer gaat uitlopen. Op de site tuinieren.nl kun je nog veel meer over de Clematis lezen.

Anoniem op 5 augustus 2015 om 17:23

Loes,
Dank je wel voor het antwoord. Ga het terugsnoeien tot ongeveer 70 cm en mest erbij doen. Super dat jullie antwoord geven.
Groet Marjo

Anoniem op 9 augustus 2015 om 16:19

Hallo, wat een leuke site voor handig weetjes zeg!
Ik heb een clematis julka en clematis puuli gekregen, de puuli valt volgens mij onder de grootbloemigen en bloeit op oud hout, maar waar valt de julka onder, bloeit ie op oude of nieuwe twijgen en hoe en wanneer moet ik die snoeien?
En is het slim om de clematissen nu al te snoeien net na aanplant?
vriendelijke groet, Jolette

anneleenpeeters op 14 augustus 2015 om 12:01

Hoi Jolette, je hebt mooie soorten uitgekozen, de Julka is een nieuw soort. Als ze net geplant zijn als jonge plant, kun je ze flink terugsnoeien. Ze maken dan veel sterke nieuwe scheuten. Deze grootbloemige Julka snoei je na de winter terug. Ze bloeien vaak voor de 2e keer, als je direct na de bloei de bloemen wegknipt. ~Marie

Anoniem op 14 april 2016 om 15:34

jammer dat jullie het blad niet laten zien van clematis e.a. ik heb er 1 met
rond blad ,lijkt meer op een boom .[mogelijk?] maar ben naam kwijt
, weet u oplossing ?

Hoi, er zijn zoveel verschillende soorten, zonder het naametiket ben je de naam snel kwijt. Een boomverzorger clematis, met rond blad, dat klinkt meer als een klimhortensia. Dat is ook een klimplant, met stevige houtige takken. Deze snoei je na de bloei. De knop zit er nu al in, eerst genieten van de bloem en dan snoeien: http://www.vtwonen.nl/tuinieren/plant/klimhortensia-hydrangea-subsp-petiolaris/. ~Marie

Anoniem op 26 januari 2017 om 11:12

Heb een 25 jaar oude clematis montana met weelderige bloemengroei. De lengte is 6 meter en 2 meter hoogte. De buurman wil nu een nieuwe bakstenen muur oprichten tot tegen de wortel en onderaan wordt een fundering aangebracht tot 1.50 meter dieper. De clematis zou niet overleven! Ik zou willen proberen hem te verplanten maar de wortels zijn fijnmazig. De wortel is 8cm breed. Ik vrees het ergste. Het mooiste van mijn tuin zal vernietigd worden door een koppige buur. Hoe onderneem ik een reddingspoging?

Beste, wat vervelend, maar geef de moed niet op. Probeer hem te verplanten door de wortels zoveel mogelijk in tact te houden. Lukt het niet koop dan een nieuwe exemplaar. Het grote voordeel van Clematis montana is dat deze soort enorm snel groeit. Dus na een paar jaar ben je hopelijk het oude exemplaar vergeten. Ga je in de buurt van de oude clematis een nieuw exemplaar planten, zorg dan dat je de aarde in het plantgat eerst ververst. Belangrijk is ook dat je op tijd water geeft, want een clematis houdt er niet van om een periode te droog te staan.