Bamboe planten

Bamboe blijft het hele jaar groen, groeit vaak razendsnel en heeft veel variatie in bladvormen en kleuren. Er is voor elke standplaats wel een passend soort te vinden.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

bamboe planten

Bamboe planten

Bamboe planten kan vanaf februari, als de vorst uit de grond is. Zet de bamboe op een plek waar de grond niet te vochtig wordt, anders gaan de wortels rotten.

  1. Graaf een plantgat dat twee keer zo groot is als de kluit.
  2. Zet een eventuele wortelbegrenzer in de grond.
  3. Doe wat compost of tuinmest in het gat.
  4. Zet de bamboe in het gat, zet hem nooit dieper dan hij stond.
  5. Vul het gat verder op met aarde en duw goed aan, zorg dat de plant recht staat.
  6. Geef flink water.

Niet woekerende bamboe

Naast de woekerende bamboe soorten, bestaan er ook veel niet woekerende bamboe (Bamboe Fargesia), die nieuwe scheuten maken naast de oude  en niet gaan lopen. Deze zijn ideaal om in grote bakken te zetten. Kies in bakken voor fijnbladige soorten zoals Fargesia murieliae ‘Bimbo en Deze lage soorten hebben namen als olifanten, daardoor zijn de namen makkelijk te onthouden.

Wortelbegrenzer

Om grote woekerende bamboe (Bamboe Phyllostachys) binnen de perken te houden, graaf je er een rhizoombegrenzer omheen. Dit is een strook plastic die je tot zestig centimeter ingraaft, de wortels van woekerende bamboesoorten botsen hier tegenaan. Ze wortelen oppervlakkig en gaan niet onder het scherm door.

Bamboe snoeien

Bamboe is een soort gras, je kunt het snoeien of maaien. Het loopt hierna weer fris uit en zal vertakken. Hagen van bamboe blijven mooi smal en worden goed dicht. Bamboe kan ook in blokken gesnoeid worden, snoei de boven en zijkanten terug. Snoeien doe je in juni, en nogmaals in augustus. Lees meer bij bamboe snoeien.

Gek op bamboe? Denk dan ook eens aan tuinmeubels of schuttingen van bamboehout. Hieronder vind je een selectie van de mooiste bamboe items voor in de tuin.Voor meer informatie: Directplant.nl

nog meer: Planten

Reacties:

Anoniem op 20 september 2013 om 20:52

we hebben bamboe in de tuin staan , maar die zo ongeveer tussen 6 en 7 meter hoog , zou het willen snoeien , ken dat nog ?

op 23 september 2013 om 13:12

Hoi Joke, daar lees je alles over bij Bamboe snoeien. Succes!

Anoniem op 16 mei 2015 om 17:21

In april van vrienden grote bamboe (4m hoog) gekregen. In 4 stukken gesneden en in onze tuin geplant. Nu is bijna al het blad bruin. Kan de bamboe nog bij komen/nieuw blad krijgen? Of moeten we bamboe kort snoeien

Anoniem op 16 mei 2015 om 17:25

We hebben vorig voorjaar 5 rode leibeuken geplant. Die hebben het vorig jaar redelijk gedaan. Nu komt er geen blad aan bij 2 van de 5 leibeuken. We willen nu nieuwe planten. Waar moeten we nu op letten, zodat de nieuwe wel gaan groeien/in leven blijven?

anneleenpeeters op 21 mei 2015 om 08:36

Hoi Karin, wacht het nog even af. Geef voldoende water, de jonge scheuten moeten echt helemaal onderin de pol weer beginnen. Na een paar warme dagen moet je de eerste punten zien opkomen. ~Marie

anneleenpeeters op 21 mei 2015 om 08:38

Hoi Han, het is wel een koud voorjaar, bomen lopen nu wat later uit dan in andere jaren. Kijk of er nu toch blad aan komt. Leibeuken plant je het beste met een goede kluit. Voor kluitbomen is het al aan de late kant. Ze moeten nu in pot gekweekt zijn, wil je ze goed kunnen overplanten. Kijk bij de planttips: http://www.tuinieren.nl/a/planten-bomen/boom-planten, meng vivimus van DCM door het plantgat en geef ze – zeker het eerste jaar – voldoende water. Succes! ~Marie

Anoniem op 12 juli 2016 om 17:14

Ik plantte een paar weken geleden zes bamboe planten(Bamboe Fargesia met oranje stengels). Ze zien helemaal bruin. Zijn ze dood of rot?
Wat moet ik doen?

Hoi Karin, de Fargesia is een niet woekerende bamboe, dat doe je goed. De stengels rotten als de plant lang in het water staat. Dat kan, met de vele regen. De stengels verkleuren in de loop van het jaar, jonge scheuten zijn vaak feller van kleur dan de oudere scheuten. Een bamboe is dood als het blad bruin verdroogd en afvalt. ~Marie