WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Soorten tuinverlichting

Bij het kiezen van de juiste tuinverlichting zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Maak daarom altijd eerst een lichtplan, zodat je de juiste keuzes kunt maken. Er zijn veel soorten armaturen verkrijgbaar die erg kunnen verschillen in lichtintensiteit en bereik.

Tuinverlichting soorten

Paaltjes

Paaltjes verlichten rondom en zijn daarom ideaal om het wandelpad te verlichten. Om het pad goed te verlichten, moet er na ongeveer elke meter aan weerszijden een lamp worden geplaatst. Om alleen ruwweg aan te duiden waar het pad ligt, is zo nu en dan een lamp voldoende.

Geïntegreerd licht

Voor een subtieler effect kun je geïntegreerd licht gebruiken. Geïntegreerde lichten zijn platte armaturen die je bijvoorbeeld in tegels of grind kunt verwerken. Ook is het leuk om ze te integreren in de treden van een trap. Zo wordt de trap mooi geaccentueerd en kun je ook zien waar je loopt. Maak er bijvoorbeeld een waterpad mee.

Wandverlichting

Als je een deel van een muur of schutting wilt verlichten, dan kun je het beste wandverlichting gebruiken. Een voorbeeld van een wandarmatuur is de ‘fish eye wall’. Deze lamp zorgt voor mooi gebundeld licht op een muur of schutting. Omdat de lens 360 graden kan worden gedraaid, is het licht heel makkelijk te richten. Ook is het leuk om twee wandarmaturen naast de tuindeuren te plaatsen.

Spots

Grote elementen, zoals een boom of zonnewijzer, kunnen het best van onderaf worden verlicht met een (grond)spot. Een spot is een lamp met een hoge licht-intensiteit. Kies voor een blikvanger die wat meer achter in de tuin staat en licht die goed uit met een spot. Op je balkon kan je beter geen spots gebruiken, want daarvoor zijn ze te fel. Lees meer bij tuinspots plaatsen.

Koetslamp

Een koetslamp is het ouderwetse model lamp die meestal bestaat uit vier of zes ruitjes. Je hebt deze lamp zowel in staande als in hangende modellen. Deze lamp geef een goed verspreide verlichting. Mooi om bijvoorbeeld naast de vijver te zetten, de lamp geeft namelijk een fijne weerkaatsing in het water.

Tuinverlichting kopen

Hieronder vind je een selectie van winkels waar je tuinverlichting kunt kopen. Natuurlijk kan je ook in veel andere tuincentra en bouwmarkten mooie verlichting kopen. En denk ook eens aan een gespecialiseerd sierbetratingsbedrijf bij jou in de buurt. Hier kun je vaak een uitgebreid assortiment aan verlichting vinden.

Liever online kopen? Kijk dan eens in onze eigen webshop. De tuinverlichting op de afbeelding is afkomstig van de volgende winkels:

Bron: Fotografie Sjoerd Eickmans met medewerking van Anarija Services.

nog meer: tuinieren