WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Buitenstopcontact aanleggen

Met een buitenstopcontact heb je altijd elektriciteit binnen handbereik. Handig voor verlichting of een fontein in de tuin.

Buitenstopcontact aanleggen

Buitenstopcontact aanleggen

Aanleggen

Voor de aanleg van elektriciteit in de tuin kun je een professional inhuren. Hoeveel een klus kost, verschilt per situatie. Ga je zelf de elektriciteit in de tuin aanleggen? Denk dan bij de locatiekeuze van de contactdoos aan de veiligheid. Heb je een klein afdak, waar het stopcontact onder kan, maak daar dan gebruik van om inregenen zoveel mogelijk te voorkomen. Bevestig de contactdoos, vanwege opspattend regenwater, minimaal twintig centimeter boven de grond. Let op: haal voor het monteren van het stopcontact altijd eerst de spanning van de groep door de hoofd- of groepsschakelaar uit te schakelen.

Materialen

Gebruik een grondkabel met aardscherm, herkenbaar aan de code ‘as’. Als je een buitenkabel, ‘ymvk’ of ‘xmvk’-kabel, gebruikt en deze raakt met een schop, beschadig je hem en kan je schop onder spanning komen te staan. Bij een grondkabel met aardscherm slaan dan slechts de stoppen door. Je hebt het volgende nodig voor een buitenstopcontact van tien meter in de tuin:

Kosten buitenstopcontact

Als je een buitenstopcontact laat aanleggen door een professional ben je in totaal ongeveer €450,-* kwijt, de materialen kosten je gemiddeld €100,-.* De kosten zijn afhankelijk van de plek waar je het buitenstopcontact wilt plaatsen. Direct aan de gevel van het huis of de schuur scheelt graafwerk. Als je het stopcontact liever dieper in de tuin wilt aanleggen, moet er een sleuf (van minimaal 40cm diep) gegraven worden. Wil je geld besparen? Doe dit dan zelf. Je kunt er ook voor kiezen te klus te laten klaren door een reguliere klusjesman in plaats van een elektricien. Zij hanteren een lager uurtarief.

Kijk ook eens naar hoe je een lichtplan maakt, hoe je tuinverlichting aanlegt en welke soorten tuinverlichting er zijn.

*Gebaseerd op prijzen op het moment van publicatie, de uiteindelijke kosten kunnen afwijken

nog meer: tuinieren