WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Trendalert: dag structuurgroen, hallo bloemen!

Met buxus in de ban en de nieuwe inzichten van de tuinontwerper, lijken wintergroene planten op hun retour. Maar, what’s next?

Gesnoeid in een mooie spiraalvorm, als buxuswolk of in de vorm van strakke haagjes; decennialang waren wintergroene planten de favoriete handgrepen van de tuinontwerper. Om de structuur in een tuin overeind te houden, want op het moment dat de vorst toeslaat en de vaste planten als zielige hoopjes in elkaar storten, moet er wel iets aan belijning overeind blijven. Taxus, buxus, laurier, alles wat zijn blad behoudt, was geschikt. Was, inderdaad, want daar komt verandering in.

Einde van het wintergroen?

Met alle ellende die de buxus met zich meebracht – eerst was er de buxusschimmel en toen ook nog de buxusmot, die trouwens dit jaar écht de Nederlandse tuin lijkt over te nemen), wordt de plant in steeds meer tuinen verbannen. Tuinontwerpers maken er geen gebruik meer van, en hoewel er genoeg alternatieven zijn zoals Lonicera en Ilex crenata, lijkt tuinierend Neerland nog niet echt warm te draaien voor een look-a-like.

Nieuwe inzichten

Wat ik van tuinontwerpers steeds vaker hoor is dat een border helemaal geen omkadering nodig heeft. Om de belijning wat kracht bij te zetten ligt de focus bij vaste planten en siergrassen die hun winterskelet behouden en mooi overeind blijven in de koudste maanden van het jaar. Winterklaar maken en dus afknippen in het najaar is uit den boze. De meerwaarde van wintergroen bleek ook wat overschat. Wintergroen is on-Nederlands en we willen de seizoenen juist weer beleven.

En toen was er… de organische lijn

Een andere manier om strakke lijnen kracht bij te zetten is door het gebruik van tactisch geplaatste bankjes, paden en pergola’s. Al lijkt ook het bekende recept van strakke lijnen en losse beplanting plaats te maken voor een nieuw begrip: de organische lijn! Met een vloeiende lijn in de basis creëer je een natuurlijk ogende tuin. En dat is precies waar het gehele tendens op leunt: de natuur is het uitgangspunt. Zijn daar trouwens niet alle trends de afgelopen jaren op geïnspireerd?

NB: Trend of niet, de buxustuin bij de Pullenhof vol met wintergroene planten blijft een plaatje om te zien! Hopelijk nog lang vrij van schimmels en andere ellende.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Helma Sjamaar – De Pullenhof

nog meer: tuinieren