WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Schuttingkleur kiezen: 50 tinten grijs

Met een mooie kleur tegen de schutting krijgt je hele tuin een update van jewelste. Dat het kiezen van een kleur erg lastig is, heb ik zelf ondervonden.

Zachthout = verduurzamen

Ik ben geen fan van de geïmpregneerde schutting, maar om praktische redenen staat er wel één rond mijn tuin. Het liefst liet ik hem langzaam vergrijzen, lekker rauw en onopvallend, maar dat is vooral een geweldige optie voor hardhout. Helaas hebben de vorige bewoners voor een zachte houtsoort gekozen en is behandelen zo nu en dan nodig om de levensduur te verlengen. De transparante beits die gebruikt is, zorgt voor een wat geelachtige tint. Niet mooi vind ik, de schutting lijkt zowaar op je af te komen. Met de aanleg van de nieuwe tuin was dit dan ook prioriteit no.1.

Passend bij de Hollandse lucht

Na een maand was ik er zeker van dat ik alle schuttingafbeeldingen van Pinterest en Instagram wel aan me voorbij had zien komen. Een tuinontwerper gaf mij het advies om een kleur te kiezen uit het Farrow & Ball – assortiment. Dit merk werkt met tinten die goed combineren met de grijze lucht die we in Nederland hebben. Met name kleuren als Green Smoke en Cardroom Green zijn perfect voor de Hollandse tuin; het grijsgroen verzorgt een soort samenhang tussen de lucht en de beplanting.

Bedrieglijk buitenlicht

We bestelden twee proefstalen, schilderden ze tegen een stuk MDF en plaatsten de borden voor de schutting. De les die we hieruit leerden, is dat het buitenlicht een héél ander beeld geeft dan wat je van de proefstalen afleest. De kleuren pakken veel lichter uit en elk groen kleurpigmentje ziet er opeens ook echt uit als groen. Zeker met de zon erop. Toen besefte ik pas wat ik zo prettig vond aan die uitgekozen kleuren: Green Smoke en Cardroom Green neigen op de kaartjes naar grijs. Lekker neutraal en het kan niet botsen met andere kleuren in de tuin. En zo kwamen we toch een stapje dichterbij.

Zwart is de trend

Tuinontwerpers en hoveniers zweren al jaren bij donkere schuttingen. Het groen van de beplantingen komt er mooier tegen uit, je creëert extra diepte en het belangrijkste: de schutting valt weg, springt veel minder in het oog. Aan de andere kant las ik juist dat zwart een harde kleur is en je kleine tuin er kleiner door kan lijken. Ik vind het prachtig, maar hoe zal het uitpakken? En waar kiezen we voor? Grijs, antraciet of zwart? Dekkend, transparant of semi-transparant? Mat of glanzend?

Een eigen brouwsel

Omdat ik geen keuze durfde te maken, heb ik drie matte transparante beitsen besteld in de kleuren white wash, antracite wash en black wash. Op deze manier kon ik naar hartenlust mengen en uitproberen, om vervolgens te bepalen wat ik de mooiste verhouding vond. Inmiddels zitten de eerste delen dan eindelijk in de verf: het is een mengsel geworden van 45% antraciet, 45% grijs en 10% wit. Het resultaat is donkergrijs en door twee lagen aan te brengen ontstaat een mat, dekkend resultaat. Bij het schilderen van het eerste schuttingdeel viel al direct op hoe ondergeschikt hij werd ten opzichte van de rest van de tuin. Laat staan als straks alles geschilderd is en er planten voor staan! Wordt vervolgd.

Bron: Fotografie Barbara Kieboom

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren