WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Guerrilla grafters

Vruchtdragende takken enten aan bomen in de stad, dat doen de Guerrilla Grafters in San Fransisco. Door hun illegale acties wordt eetbaar fruit voor iedereen in de stad beschikbaar.

gureilla grafters - fruitbomen enten

Stiekem enten

In San Francisco staan veel fruitbomen langs de wegen, zoals peren-, pruimen- en appelbomen. Deze bomen zijn echter steriel gemaakt en geven daardoor geen eetbaar fruit. De Guerrilla Grafters brachten daar het afgelopen jaar verandering in door de bomen stiekem te enten met takken van vruchtdragende bomen. Echter is niet iedereen hier blij mee want het gevallen fruit kan ongedierte aantrekken en mensen kunnen erover uitglijden.

Fruitbomen enten

Enten is heel simpel. De fruitbomen kunnen geënt worden met een tak van een vruchtdragende boom. Er wordt een tak van de boom afgesneden en de nieuwe tak wordt eraan geplakt met tape. De takken groeien vanzelf aan elkaar en uiteindelijk zal er fruit aan de tak gaan groeien. De Guerrilla Grafters markeren de bomen met gekleurd tape, maar houden de locaties geheim uit angst voor verwijdering. In de video hieronder vertellen de Grafters hoe ze hun acties uitvoeren.

Kijk op de website van de Guerrilla Grafters voor meer informatie.

Bron: Fotografie Lonny Shavelson via NPR

nog meer: tuinieren