WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wat is een ecotuin en hoe leg ik deze aan?

Het belang van duurzaamheid wordt steeds groter en daarmee ook steeds bekender. Dit uit zich in allerlei verschillende vormen. Van recyclen tot vintage meubels en van eigen moestuinen tot minderen met plastic. Een ecotuin is er ook een – steeds populairder – voorbeeld van. Maar hoe leg je deze aan, en wat ís het precies?

vtwonen 04-2020 | groen tuin met houten veranda binnenkijker Haarlem ecotuin aanleggen

Veelbelovende naam

Een ecotuin klinkt heel mooi, veelbelovend en vooral erg groen. Daardoor kan het ook meteen klinken als een tuinproject waar heel veel tijd in gaat zitten, waardoor het al snel als een intimiderende klus kan voelen. Want iedereen die gezegend is met een tuin, weet hoeveel tijd het kost om deze te onderhouden, te laten floreren en vooral onkruidvrij te houden.

Wat is een ecotuin?

Laat je echter niet afschrikken door de naam. Want een ecotuin neemt je met een goede aanpak juist werk uit handen. Dit komt omdat een dergelijke groene tuin samen met de natuur werkt, in plaats van ertegen. Een ecologische tuin is een natuurlijke tuin waarbij natuurlijke processen als inspiratiebron dienen. Dit alles om de tuin zo goed mogelijk te laten bloeien en groeien, waardoor het een ideale plek wordt voor dieren en insecten.

Natuurlijke materialen en processen

Er wordt dan ook zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Beton? Dat zie je er niet terug. Steen? Kiezels? Onnatuurlijk ogend materiaal? Ook dat hoort er niet thuis. Wat je juist wel ziet, zijn vele natuurlijke, inheemse gewassen die met weinig onderhoud tot wasdom komen. Dit komt omdat ze precies geplant worden waar ze thuishoren. Kunstmatige bestrijdingsmiddelen zijn dan ook niet nodig, wat het een stuk beter voor het milieu maakt dan wanneer je gebruik maakt van tropische planten.

VAN JE EIGEN TUIN EEN BLOEIENDE OASE MAKEN?
Meld je aan voor vtwonen college: Droomtuin

vtwonen special tuin 03 2021 | stenen in de vijver

Met een ecotuin werk je mét de natuur in plaats van tégen

de natuur.

Aansluiten op de omgeving

Een ecologische tuin moet je niet verwarren met een wílde tuin. Hij mag ook zeker netjes ogen en hoeft niet een verwilderde aanblik te hebben om ecologisch te zijn. Integendeel. Woon je in een landelijke omgeving? Dan kun je je tuin daarbij laten aansluiten door typische landschapselementen aan te planten. Woon je in het bos? Dan kun je ook daar de uitstraling van je tuin op aanpassen, waardoor het geheel natuurlijk oogt.

Onderhoudsvriendelijk

De tuin is extra onderhoudsvriendelijk, omdat het – zoals eerder genoemd – vele dieren, insecten en bijen aantrekt. Dit kun je stimuleren door de juiste planten te plaatsen. Struiken en bomen die vogels van voedsel kunnen voorzien zijn onder andere Kardinaalshoed en Gelderse roos. En enkelvoudige bloemen met nectar en stuifmeel als Boskamperfoelie, Dille en Gipskruid en klaversoorten maken bijen en vlinders blij. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw eigen rust! Want de dieren zullen zorgen voor veel onderhoud.

nog meer: tuinieren