365 dagen koken uit de moestuin
Natascha Boudewijn moestuiniert het hele jaar en kookt van eigen oogst. Ze schreef hierover een 4-seizoenen tuin- en kookboek: Greendelicious. Het boek ligt nu in de winkel! Hieronder een lekker voorproefje.
Zwitserse pompoenrösti
Rösti is een Zwitserse vondst. Naar beter weten van de Zwitsers zelf ontstond in de 19e eeuw de gewoonte om dit gerecht, dat oorspronkelijk van aardappels werd gemaakt, als ontbijt te eten. Het Franstalige deel van het land noemde het gerecht ‘pommes de terre rôties’. Zo ontstond de naam ‘rösti’. Een zalige uitvinding voor koude dagen. Spiegeleieren smaken er heerlijk bij!
Wat heb je nodig?
Hoofdgerecht voor 4 personen
- 300 gr pompoen, inclusief schil
- 700 gr vastkokende aardappels
- bosje platte peterselie
- 2 sjalotten
- 2 eieren van blije kippen
- 8 eetlepels bloem
- 4 eetlepels pompoenpitten
- theelepel chiliflakes
Bereiding
- Kook de aardappels in de schil tot ze bijna gaar zijn. Laat afkoelen en verwijder de schil. Daarna julienne snijden met de keukenmachine of rasp.
- Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd ook julienne met de keukenmachine of een rasp.
- Meng de aardappel met de pompoen in een grote schaal en voeg daar de fijngesneden peterselie, gesnipperde sjalotten, geklopte eieren, bloem, fijngehakte pompoenpitten en chiliflakes aan toe. Meng goed door elkaar tot een smeuïge substantie. Als het te nat is, voeg dan nog wat bloem toe. Breng op smaak met zout en peper.
- Verhit in een koekenpan met antiaanbaklaag wat olijfolie. Vorm platte koekjes van het deeg. Bak de rösti op middelhoog vuur in 10 minuten goudbruin en gaar aan beide zijden. De rösti zijn gaar als de binnenkant gestold is. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de rösti met een groene salade en een yoghurtsaus: meng 100 ml yoghurt met 1 teen knoflook en breng op smaak met peper en zout.
Meer over Natascha Boudewijn op greendelicious.nl. Op tuinieren.nl hebben we al eerder over Natascha geschreven. Tuin&Co 10 staat een interview met Natascha, waarin ze haar moestuintips deelt. Vanaf 6 november in de winkel of te koop via tijdschrift365.nl.