WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De olijf als binnenplant

Sensationeel mooi vind ik de olijf. Met zijn grijsgroene blaadjes past hij helemaal binnen de trend van de vergrijsde kleuren. Maar, de vraag die ik vaker krijg: kan hij wel binnen in de woonkamer groeien? Of doe je hem meer plezier met een plekje op het terras?

Het kán wel

Als de olijf zelf mocht kiezen zou hij lekker in zijn thuisland blijven, in het zonovergoten Griekenland, Spanje of Italië. De zonaanbidder houdt van warmte – niet van droge verwarmingslucht en zeker niet van tocht. Het binnenklimaat is daarmee niet ideaal, maar ook niet onmogelijk: kies je een zeer zonnige plek uit, bijvoorbeeld voor een groot raam en op afstand van tochtige deuren en de centrale verwarming (en vloerverwarming!), dan zou hij het zomaar naar zijn zin kunnen krijgen.

In de winterstand

In de winter is het in zijn thuislanden net zo goed koud, maar vriezen doet het er niet of zelden. Probeer je een olijf in je tuin over te houden, dan moet je hem beschermen tegen de vorst door hem in te pakken. Als een olijfboompje in pot op het terras staat dan kun je hem eenvoudigweg naar de garage verplaatsen. Daar is het boven het vriespunt, maar koud genoeg zodat de olijf ‘door heeft’ dat het winter is.

Fake de seizoenen

Dat is ook de reden dat je het olijfboompje beter niet het hele jaar in je woonkamer kunt laten staan: de plant ervaart geen seizoenen. Het beste is om hem van november tot april ook te laten ‘overwinteren’ in de garage; of hij nu van binnen of van buiten komt, hij ervaart hier de koelere temperaturen.

De olijf verzorgen

Een olijf die voor het eerst kennis maakt met je woonkamer laat een schrikreactie zien. Hoewel de plant niet bladverliezend is, zal hij wat van zijn mooie blaadjes laten vallen. Jammer, maar geen nood, dit herstelt vanzelf. Zorg dat de pot goed kan afwateren en geef wekelijks een scheutje water. De kluit mag niet te nat staan, maar zeker ook niet uitdrogen. In de wintermaanden mag hij iets droger staan. Voeg ca. eens per maand wat voeding aan het gietwater toe.

Bron beeld: Tine K

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.nl/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren