WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De mooiste planten voor het balkon

Schreeuwt jouw balkon om meer geur en kleur? Trek je tuinhandschoenen aan en vul de bakken en bloempotten met planten die het op grote hoogte ook nog prima naar hun zin hebben. Met dit lijstje ga je goed voorbereid richting een shopafspraak bij het tuincentrum en zie je door de bomen het bos weer in online plantenland.

planten op het balkon | kleur in de tuin

Zon of schaduw

Een valkuil bij het uitzoeken van balkonplanten is dat je je laat leiden door favoriete kleuren en planten en niet door de ligging van het balkon. Of jouw buitenplekje veel zon vangt of juist vooral een schaduwplek is, maakt nogal uit voor de planten. Als die basis goed zit, dan zul je zien dat je veel langer plezier hebt van al het groen. Meestal zijn in tuincentra de schaduwplanten en zonaanbidders ook handig bij elkaar gezet, zodat je meteen op je doel af kunt gaan. En online kun je vaak filteren op deze eigenschappen.

BEKIJK DEZE VIDEO
Planten in een pot of bak

Lijst met balkonplanten

Altijd handig zo’n lijstje met eenjarige en vaste planten die – met jouw goede zorgen uiteraard – het prima doen op een balkon. Helemaal nu je maar een een half uurtje hebt om de winkel door te spitten.

Heb je een balkon op het noorden, met de hele dag schaduw? Dan zijn deze planten geschikt: hosta, klimop, hortensia, begonia, skimmia, fuchsia en bergenia.

Balkon op het westen? Dan heb je vaak het meeste last van de wind. Zorg voor stevige, grote potten die niet snel kunnen omwaaien en voor sterke en laagblijvende planten, zoals laurier, longkruid, buxus en lelies. Vergeet niet om regelmatig water te geven, potten drogen snel uit door de wind.

Een balkon op het zuiden heeft heel veel zon en dat betekent niet alleen dat je voor planten moet kiezen die van warmte en directe zon houden, maar vooral ook veel water moet geven. In de zomer kan dit zomaar twee keer per dag zijn. Deze planten zijn geschikt voor een balkon op het zuiden: lobelia, petunia, geranium, lavendel, roos en druif.

Voor een balkon op het oosten zijn ook de planten geschikt die het op het zuiden goed doen, omdat ze vooral in de ochtend de volle zon krijgen. Prachtig in een pot zijn hier ijzerhard, lobelia, violen, geranium, vrouwenmantel en palmlelie.

LEES OOK
16 mooiste schaduwplanten

Red deze kneusjes

Heb jij een groot groen hart en schrik je niet terug van een kleine uitdaging? Dan kun je door het bestellen van een kneusjesbox de redder in nood zijn van zogenaamde B-keuze planten. Scheelt bovendien ook nog flink in de portemonnee. In zo’n box zitten tuinplanten die wat extra liefde van jou nodig hebben, omdat ze een schoonheidsfoutje hebben, iets minder sterk zijn of te lang in de schappen hebben gestaan. Normaal gesproken belanden deze planten in de vuilcontainer en dat is ontzettend zonde.

Je moet wel tegen verrassingen kunnen, want de inhoud van de kneusjesbox is onbekend. Wat wel vast staat is dat de waarde van de doos vol tuinplanten rond de 50 euro ligt en je hiervoor met € 27,50 een stuk minder betaalt. In de box zitten acht tot tien tuinplanten en de potmaten variëren van 12-14 cm in diameter. De kneusjesbox was er trouwens al eerder voor binnenplanten en zo zijn er al meer dan 1 miljoen plantjes gered.

Lees ook

nog meer: tuinieren