vtwonen

Catalpa-tips

Catalpa zie je in veel tuinen terug. En dat is niet voor niets. De bolcatalpa groeit gelijkmatig uit en zet je er een links en rechts naast de voordeur, dan kom je meteen lekker thuis.


catalpa tips
Zet  je meer Catalpa’s (boltrompetbomen) op een rij en snoei je ze op dezelfde manier en tijdstip, dan groeien ze uit tot identieke bomen. Tenminste, zo zou het moeten gaan. We krijgen veel vragen over Catalpa’s, het blijkt toch niet zo’n makkelijke boom te zijn. Daarom vijf tips:

  1. Begin met bomen met een gelijke stamhoogte. De dikte en kroongrootte groeit wel naar elkaar toe. De stamhoogte verandert niet.
  2. Kies bomen uit waarbij de takken goed rondom een kroon vormen. Snoei jonge bomen meteen terug als je ze plant. Hij vertakt hierna en maakt een mooie volle kroon.
  3. Catalpa’s lopen laat uit, het kan wel tot eind mei duren voor de boom begint uit te lopen. En dan gaat het snel!
  4. Op hele hete zomerdagen kan de Catalpa zomaar verleppen. Knip deze takken weg. De boom verdampt op deze dagen meer water dan wat hij opneemt. Er komen luchtbellen in de vaten en net als bij een rietje met luchtbellen ertussen, kun je niks meer drinken.
  5. Ineens hebben Catalpa’s geen groen blad, maar ligt er een wit waas overheen. Dit is een zomerse kwaal, meeldauw. Het staat niet mooi, maar de boom gaat er niet aan kapot.

Lees meer bij Catalpa snoeien.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Kijk op onze website voor een groot assortiment artikelen.

Bron: Tekst Marie Tromp

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Lisa op 29 april 2017 om 19:20

Een vraagje over mijn Catalpa. Is het mogelijk ze in een bak te hebben staan, met potgrond? Ik heb gehoord dat de stam helemaal vrij moet zijn? Groet Lisa

>

vtwonen op 9 mei 2017 om 10:55

Beste Lisa, een Catalpa is een forse boom die het beste in de volle grond kan worden geplant. Wat bedoel je dat de stam vrij moet staan?

>

jacqueline op 7 april 2016 om 08:15

Hierbij heb ik een vraagje over onze catalpa. Deze heeft dit najaar al zijn blad verloren, hij is nu zielig kaal. Daarvoor had hij blad met bruine vlekken. Komt dit weer goed?

>

vtwonen op 11 april 2016 om 09:30

Hoi Jacqueline, de catalpa verliest altijd in de herfst zijn blad, hij is kaal in de winter. Je kunt hem nu nog knotten, dan krijg je een mooie ronde bolvorm. Ongeveer half mei zie je de knoppen verschijnen, dan komt het blad weer aan de boom. Dat valt er dan in de herfst weer vanaf. ~Marie

>

Marie (tuinieren.nl) op 30 oktober 2015 om 12:01

Hoi Ineke, het is niet volgens het boekje, dus afwachten wat er gebeurd. Je kunt er nu niets meer aan doen. ~Marie

>

Ineke op 26 oktober 2015 om 22:12

Bij onze nieuwe woning staan 2 bol Catalpa's. Wij hebben deze vorige week terug gesnoeid tot aan de kruin. Nu krijgen wij te horen dat de bomen de winter niet meer overleven......Spijt spijt spijt!!! komt dit nog goed????

>

Loes (tuinieren.nl) op 17 juli 2015 om 16:01

Beste Hilde. De boltrompetboom (Catalpa) heeft waarschijnlijk last van verwelkingsziekte die door een bodemschimmel wordt veroorzaakt en vaak bij warm weer voorkomt. Ontsmet de schaar of de zaag waarmee je aangetaste takken verwijdert na gebruik en voer het groen af en gooi het zeker niet op de composthoop. De schimmel ontstaan door een slechte bodemstructuur. Vraag advies aan een bomenkweker, want de ziekte kan steeds weer de kop opsteken.

>

Loes (tuinieren.nl) op 17 juli 2015 om 15:56

Beste Lisette. De bomen hebben eerst last van luizen gehad. Luizen zetten plantensuikers om in 'honingdauw' een kleverig goedje. Honingdauw en roetdauw is heel vervelend, want alles wat onder de bomen staat, wordt plakkerig. Er zijn gelukkig genoeg biologische middelen om luizen aan te pakken. Honingdauw is namelijk een ideale voedingsbron voor schimmels.

>

jwpunt op 14 juli 2015 om 14:24

ik heb 14 jaar terug uit China zaad meegenomen
heb nu prachtige bloemen , voor het tweede jaar .
foto kan ik hier dus helaas niet plaatsen .
vriendelijke groet Jan.
foto op facebook .

>

hilde op 12 juli 2015 om 19:23

Beste, mijn takken van bolcatalpa die breken plots af tot tegen de kruin, wat is er aan de hand met mijn boom?wat kan ik doen en wat is de reden?
graag uw advies de boom is 8jaar oud en staat in mijn tuin

>

Lisette op 10 juli 2015 om 14:07

Hallo, ik heb sinds twee jaar bolcatalpa's in mijn voortuin staan en nu droop er een paar weken geleden een soort harsachtige substantie van de bladeren af....inmiddels plakt het niet meer, maar de bladeren glanzen nog wel....enig idee hoe dit komt? Alvast bedankt! Groetjes, Lisette

>

Marie (tuinieren.nl) op 9 juli 2015 om 08:43

Hoi Johan, snoeien doet groeien, dat merk je maar weer. Takken die afbreken geven lelijke wonden. Snoei of zaag ze opnieuw glad af. Halveer de overige takken, zo krijg je eerder een evenwichtige boom. ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties