Tips voor rozen stekken

beeld vtwonen Beeld

Rozen zijn tijdloze bloemen voor in de tuin, waar we geen genoeg van krijgen. Door het stekken van rozen kun je de hele tuin bijna gratis volzetten met deze prachtige planten. En rozen stekken is niet moeilijk.

Lees verder onder de advertentie

Wat is de beste tijd voor rozen stekken?

Het stekken van rozen doe je altijd na de bloei, aan het einde van de zomer, dus tussen eind augustus en begin september.

Hoe werkt het stekken van rozen?

  1. Zoek een aantal rechte takjes aan de rozenstruik en verwijder de bottels.
  2. Knip deze takjes recht onder een ‘oog’ (dikker stukje waar een blad uit groeit) af. Gebruik hiervoor scherp tuingereedschap.
  3. Verwijder de bladeren van de onderste helft van de stekken.
  4. Leg hydrokorrels of potscherven op de bodem van de potjes en vul deze met eigengemaakte compost of RHP-gecertificeerde zaai- en stekgrond.
  5. Prik een gaatje in de aarde en stek de rozenstekken voor de helft in de grond.
  6. Een stek heeft in het begin geen wortels en kan dus weinig vocht opzuigen. Zorg daarom voor zo min mogelijk verdamping door:
  7. weinig of geen bladeren aan de stek
  8. een continu vochtige grond
  9. de rozenstekken uit de volle zon en wind te houden

Hoe lang duurt rozen stekken

De stek van de roos heeft wortels gemaakt wanneer, in het voorjaar, uit het bovenste oog een blad begint te groeien. Het stekken van de rozen duurt dus van het einde van de zomer tot in het voorjaar als er bladeren beginnen te groeien. De stek kan nu uitgeplant worden in de tuin.

Lees verder onder de advertentie