Stappenplan voor clematis stekken

beeld vtwonen Beeld

Heb jij een clematis in de tuin, het is een mooie klimplant die goed langs muren of schuttingen kan klimmen. En je kunt een clematis vermeerderen. Wil je een lege plek in je tuin opvullen of iemand anders blij maken met een clematis? Deze snelle klimmer stek je eenvoudig zelf met het volgende stappenplan. Lees alles over clematis stekken.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer clematis stekken?

De beste tijd om clematis te stekken is in de maand juni of juli. De takken moeten al een beetje verhout zijn. De stekjes van de clematis zullen dan beter gaan wortelen.

Benodigdheden voor het stekken

 • Potgrond
 • Heel fijn grind, bijvoorbeeld aquariumgrind
 • Plastic potje van 10 x 10 cm
 • Emmer water
 • Dik potlood of stokje
 • Scherp en schoon mes
 • Plastic zakje met elastiekje

Stap-voor-stap een clematis stekken

 1. Haal wat potgrond uit de zak.
 2. Neem dezelfde hoeveelheid grind en vermeng dit met de potgrond.
 3. Doe het mengsel in een plastic potje (terracotta droogt sneller uit) en druk het geheel goed aan. Maak in het midden een gaatje zo groot als een dik potlood.
 4. Snijd met een scherp schoon mes of een snoeischaar een stengel van de Clematis.
 5. Snijd de rank in stukken van tien tot vijftien centimeter. Knip twee à drie centimeter onder en vlak boven twee bladparen. Je hebt nu een stek met twee keer twee bladparen.
 6. Verwijder van het onderste bladpaar de bladeren. Haal bij het andere bladpaar één blad weg. Er blijft nu een soort t-splitsing over met één blad.
 7. Zet de stek in het gat, zodat het onderste verwijderde bladpaar net onder de aarde zit, en druk de grond goed aan. Je kunt drie stekken bij elkaar zetten of nog meer potten vullen, zodat de kans op succes groter is.
 8. Dompel het potje met de stek voorzichtig in een emmer water.
 9. Doe een ruime plastic zak over het potje met de stek en zet het vast met een elastiekje.
 10. Laat de stek van tijd tot tijd luchten door het plastic zakje wat los te doen of prik er wat gaatjes in. Na drie tot zes weken gaan de stekken wortelen en kan je het zakje helemaal verwijderen.
 11. Plant de stek op de plaats van bestemming als de Clematis aan het groeien is.
Lees verder onder de advertentie

Bestel een clematis

Bron: Beeld: Canva