WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alle informatie over taxus snoeien

Voor een goede groei moet je een taxus snoeien. Knip een taxushaag bij voorkeur in een lichte puntvorm, maak hem van onderen breder dan van boven. Zo valt er overal voldoende zonlicht op en groeit hij gelijkmatig op. En gooi het snoeisel niet zomaar weg!

taxus snoeien

Taxus: soort coniferen

De taxus behoort tot de coniferen en wordt veelal in haagvorm gebruikt. Het is een langzaam groeiende conifeer en wintergroen. De taxus wordt ook wel ‘venijnboom’ genoemd. Meer hierover lees je bij taxushaag planten.

Hoe vaak taxushaag snoeien

Snoei een taxushaag in juni en vervolgens nog een keer richting het najaar. Heb jij een oude verwaarloosde taxusplant in de tuin? Deze kunnen in de wintermaanden rigoureus gesnoeid worden.

  • Juni: hagen
  • Augustus/september: hagen
  • Wintermaanden: rigoureuze snoei van oude verwaarloosde planten

Zo werkt taxushaag snoeien

Taxus baccata staat bekend als een langzame groeier. Toch moet je hem snoeien voor een betere groei. Knip bij een pas geplante haag alleen de zijkanten, laat de top doorgroeien tot de haag de gewenste hoogte heeft en snoei dan de bovenkant af. Ook de haag van een ‘Taxus Hicksii’ blijft op deze manier in vorm. Het snoeisel wordt soms ingezameld als grondstof voor medicijnen tegen kanker, gooi het dus niet zomaar weg.

Lees meer over hoe je moet snoeien en bekijk de video over hagen snoeien. Bij heggenscharen lees je welk snoeigereedschap je het best kunt gebruiken!

Oude taxus terugsnoeien

Als een van de weinige wintergroene coniferen kan taxus wél tot op het kale hout teruggeknipt worden. De taxus kun je dus redelijk ver terug snoeien. Door deze verjongingssnoei loopt hij dan weer uit en in drie jaar is de haag weer volledig dichtgegroeid. Gebruik deze rigoureuze snoeimethode bij een te breed uitgegroeide haag of volwassen plant. Snoei de dikkere takken met een takkenschaar of een snoeizaag. Een uitgezakte Taxus bacc.’Fastigiata’ snoei je op deze manier.

Taxushaag bemesten

Bemest een taxushaag meteen na het snoeien met een bijpassende (hagen)meststof.

Gooi de resten van taxus snoeien niet weg!

Tip: in de taxus zit zit een stof waar een medicijn tegen kanker van wordt gemaakt. Gooi je snoeisel daarom niet zomaar weg, maar check of je het kunt laten ophalen door bijvoorbeeld de Taxus Taxi.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Heggenschaar kopen

nog meer: tuinieren