Taxus snoeien

Voor een goede groei moet je een taxus snoeien. Knip een taxushaag bij voorkeur in een lichte puntvorm, maak hem van onderen breder dan van boven. Zo valt er overal voldoende zonlicht op en groeit hij gelijkmatig op.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

taxus-snoeien_2

De taxus behoort tot de coniferen en wordt veelal in haagvorm gebruikt. Het is een langzaam groeiende conifeer en wintergroen. De taxus wordt ook wel ‘venijnboom’ genoemd. Meer hierover lees je bij taxushaag planten.

Taxushaag snoeien

Taxus baccata staat bekend als een langzame groeier. Toch moet je hem snoeien voor een betere groei. Knip bij een pas geplante haag alleen de zijkanten, laat de top doorgroeien tot de haag de gewenste hoogte heeft en snoei dan de bovenkant af. Snoei een taxushaag in juni en nogmaals in augustus/september. Ook de haag van een ‘Taxus Hicksii’ blijft op deze manier in vorm. Het snoeisel wordt soms ingezameld als grondstof voor medicijnen tegen kanker.

Lees meer over hoe je moet snoeien en bekijk de video over hagen snoeien. Bij heggenscharen lees je welk snoeigereedschap je het best kunt gebruiken!

Oude taxus terugsnoeien

Als een van de weinige wintergroene coniferen kan taxus wél tot op het kale hout teruggeknipt worden. Door deze verjongingssnoei loopt hij dan weer uit en in drie jaar is de haag weer volledig dichtgegroeid. Gebruik deze rigoureuze snoeimethode bij een te breed uitgegroeide haag of volwassen plant. Snoei de dikkere takken met een takkenschaar of een snoeizaag. Een uitgezakte Taxus bacc.’Fastigiata’ snoei je op deze manier.

Wanneer taxus snoeien?

  • Juni: hagen
  • Augustus/september: hagen
  • Wintermaanden: rigoureuze snoei van oude verwaarloosde planten

Bemest een taxushaag meteen na het snoeien met een bijpassende (hagen)meststof.

Tip: in de taxus zit zit een stof waar een medicijn tegen kanker van wordt gemaakt. Gooi je snoeisel daarom niet weg, maar laat het ophalen door bijvoorbeeld Taxus Taxi.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Neem een kijkje in onze shop en bekijk hieronder onze selectie.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Vincent op 6 november 2018 om 20:04

Hallo iedereen.
We hebben een taxus als boom tegen onze erfgrens staan die behoorlijk wat licht wegneemt.
Wat is de beste tijd om deze 15 meter hoge struik te snoeien?

>

vtwonen op 13 november 2018 om 07:23

Beste Vincent, dat is een behoorlijke boom! In principe geen punt voor de Taxus, die is sterk genoeg om na de snoei weer overeind te krabbelen. Kies wel een moment uit in de wintermaanden zodat de sapstroom stilligt. En kies een vorstvrije dag uit. Het lijkt me overigens nog wel een uitdaging om zo’n hoge boom te snoeien…

>

Cheyenne op 17 maart 2018 om 13:41

Hallo ik heb een vraag over de taxus. Overal staat hoe hoog deze haag kan worden. Wij willen deze echter klein houden als haagje in de voortuin. Tot zo'n 30 a 40 cm. Is de taxus hiervoor geschikt? We hebben hiervoor de buxus gehad maar deze is verloren gegaan door de buxusziekte. Nu denken we de buxus te vervangen door de taxus, zijn ze vergelijkbaar?

>

vtwonen op 23 maart 2018 om 21:17

Beste Cheyenne, de buxus heeft het zwaar te voortduren gehad. Je bent zeker niet de enige waarbij de planten het niet gered hebben. De taxus is hiervoor zeker een goed alternatief. Omdat hij langzaam groeit, is hij prima klein te houden en hoef je hem maar een keer per jaar te snoeien. In dit artikel vind je nog een aantal alternatieven voor de buxus: https://www.vtwonen.nl/tuinieren/ziekten-plagen/buxus-ziekte-2/. Succes!

>

Adrie Stassen. op 26 oktober 2017 om 11:29Mijn vraag is wanneer kan ik het beste een goudiep snoeien?

>

vtwonen op 31 oktober 2017 om 14:19

Beste Adrie. In principe hoef je de goudiep helemaal niet te snoeien. Wil je dit toch doen, doe het dan in de zomer. Dit in verband met de kans op schimmels (meniezwammetjes).

>

Kommer van Trigt op 28 augustus 2017 om 17:34

Ik heb mijn zeer grote taksis vandaag tot ongeveer een halve meter gekort. Ben nu bezig met het wortelgestel .
Heb al ruim 8 kleinere en grote wortels doorgeknipt maar er zit geen beweging in. Hoe nu verder te handelen????

>

vtwonen op 8 september 2017 om 13:04

Beste, waarschijnlijk zit de taxus diep geworteld. Vraag hiervoor een hovenier, die hebben er het materiaal voor en de kennis om te weten hoe je dit het beste aan kunt pakken.

>

GERNAY Jean op 27 juni 2017 om 15:19

Mag taxus in de compostbak?
Mvg

Jean Gernay

>

vtwonen op 30 juni 2017 om 14:48

Beste Jean. Ja hoor. Het gif van de taxus is makkelijk afbreekbaar door het bodemleven.

>

Anoniem op 4 mei 2017 om 10:54

Misschien was ik niet helemaal duidelijk. Onze taxus is niet in zuilvorm gesnoeid maar heeft een zuilvormige groeiwijze (zoals een cypresse). Ik ben bang dat als die ga snoeien zich op de gesnoeide takken een soort van wildgroei in de vorm van een min of meer ronde kruin gaat vormen. Klopt dat?

>

Anoniem op 9 mei 2017 om 11:18

Beste Paula, een taxus kan prima tegen snoeien. Wil je hem in een bepaald model houden en krijgt hij ‘wilde’ takken die zijn model bederven dan zou ik die gewoon wegknippen.

>

Anoniem op 25 maart 2017 om 16:35

Wij hebben een zuilvormige taxus die vrij hoog wordt. Ik ben bang dat zich een "kroon" gaat vormen als de hoogste takken teruggesnoeid worden.
Klopt dat?

>

Anoniem op 7 april 2017 om 07:06

Beste Paula, je mag zo rond juni je taxus gerust in een zuilvorm knippen. Als het nodig is doe je dit in augustus weer. Zo blijft jouw taxus mooi zijn zuilvorm houden.

>

Anoniem op 12 september 2016 om 12:26

Hallo, ik heb een vraag:
Kun je de taxus nu ook snoeien nu het zo warm is? We willen het zo snel mogelijk doen I.v.m de rode besjes die eraan komen die zijn giftig en onze dochter kunnen we nu moeilijk uit de tuin houden.

De taxus is er een paar jaar geleden door andere mensen gepland en nooit gesnoeid dus hij is behoorlijk hoog.
Alvast bedankt.

>

Anoniem op 24 oktober 2016 om 08:50

Hoi Laura, iInmiddels is het al weer kouder en hebben de vogels vast de meeste bessen al opgesnoept. Je kunt de taxus ook nu nog snoeien, let er wel op dat gaten nu niet meer dicht groeien en tot mei volgend jaar zichtbaar zijn. ~Marie

>

Anoniem op 14 juli 2016 om 12:09

Goedemorgen. Heb vanmorgen een begin gemaakt om mijn taxus-haag te sloeien.
Maar toen er op mijn schaar een melkachtige vloeistof zat,ben ik ermee gestopt.Mijn vraag is ,kan ik gewoon verder snoeien
of moet ik ermee stoppen.

>

Anoniem op 22 juli 2016 om 14:28

Hoi, dat is vreemd. Een taxus heeft normaal geen witte vloeistof. Het kunnen ook witte wolluizen zijn, kijk eens goed of de naalden glanzen? Je ziet dan ook de luizen op de takken zitten. Knippen kan geen kwaad, een behandeling met een luizenbestrijdingsmiddel heeft dan wel zin. ~Marie

>

Anoniem op 8 mei 2016 om 17:23

Ik heb geen reactie, maar een vraag: ik wil mijn terras aan het IJselmeer beschermen tegen de westenwinden. Is de taxus een optie? In containers? Zo niet, heeft u andere suggesties?
Bij voorbaat mijn dank voor uw reactie, mvrgr. Gerard Stoel

>

Anoniem op 12 mei 2016 om 07:10

Hoi Gerard, van alle planten die je zou kunnen kiezen, is de taxus in pot en in de wind de minst geschikte! Kies voor de Elaeagnus ebbingei, de olijfwilg. Die groeit graag in een pot en in de wind. Begin meteen goed met solide stevige bakken die voldoende wortelruimte bieden en niet snel omwaaien: http://www.vtwonen.nl/tuinieren/plant/olijfwilg-elaeagnus/ ~Marie

Shop suggesties

Inspiratie suggesties