Taxus snoeien

Voor een goede groei moet je een taxus snoeien. Knip een taxushaag bij voorkeur in een lichte puntvorm, maak hem van onderen breder dan van boven. Zo valt er overal voldoende zonlicht op en groeit hij gelijkmatig op.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

taxus-snoeien_2

De taxus behoort tot de coniferen en wordt veelal in haagvorm gebruikt. Het is een langzaam groeiende conifeer en wintergroen. De taxus wordt ook wel ‘venijnboom’ genoemd. Meer hierover lees je bij taxushaag planten.

Taxushaag snoeien

Taxus baccata staat bekend als een langzame groeier. Toch moet je hem snoeien voor een betere groei. Knip bij een pas geplante haag alleen de zijkanten, laat de top doorgroeien tot de haag de gewenste hoogte heeft en snoei dan de bovenkant af. Snoei een taxushaag in juni en nogmaals in augustus/september. Ook de haag van een ‘Taxus Hicksii’ blijft op deze manier in vorm. Het snoeisel wordt soms ingezameld als grondstof voor medicijnen tegen kanker.

Lees meer over hoe je moet snoeien en bekijk de video over hagen snoeien. Bij heggenscharen lees je welk snoeigereedschap je het best kunt gebruiken!

Oude taxus terugsnoeien

Als een van de weinige wintergroene coniferen kan taxus wél tot op het kale hout teruggeknipt worden. Door deze verjongingssnoei loopt hij dan weer uit en in drie jaar is de haag weer volledig dichtgegroeid. Gebruik deze rigoureuze snoeimethode bij een te breed uitgegroeide haag of volwassen plant. Snoei de dikkere takken met een takkenschaar of een snoeizaag. Een uitgezakte Taxus bacc.’Fastigiata’ snoei je op deze manier.

Wanneer taxus snoeien?

  • Juni: hagen
  • Augustus/september: hagen
  • Wintermaanden: rigoureuze snoei van oude verwaarloosde planten

Bemest een taxushaag meteen na het snoeien met een bijpassende (hagen)meststof.

Tip: in de taxus zit zit een stof waar een medicijn tegen kanker van wordt gemaakt. Gooi je snoeisel daarom niet weg, maar laat het ophalen door bijvoorbeeld Taxus Taxi.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Neem een kijkje in onze shop en bekijk hieronder onze selectie.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 7 mei 2014 om 10:11

Ik heb een hulsthaag en een taxushaag die veel te breed worden. Ik wil ze aan de voorkant tot op het kale hout terugsnoeien. Moet ik hiermee wachten tot de wintermaanden?

op 12 mei 2014 om 09:24

Beste Cobi, dat kan nu. Kijk wel uit voor zonnebrand. Stel het anders uit tot wat koeler weer. De binnenste takken zijn niet zoveel licht gewend en kunnen verbranden.

Anoniem op 1 juli 2014 om 09:41

Ik heb een taxus met allemaal bollen ,mijn vraag is hoe snoei ik hem weer moor rond?

op 2 juli 2014 om 13:05

Hoi Petra, gebruik een scherpe heggenschaar en houdt de snoeitijden en tips aan voor de taxushagen. Succes. http://www.tuinierenwebshop.nl/metallo-heggenschaar-58-cm-grijs-zwart-p86895.html

Anoniem op 16 juli 2014 om 22:35

Hallo, ik heb in mijn taxus haag een paar(2 van de 20) taxussen staan die na het snoeien en coniferenmest geven niet uitlopen. ze krijgen allemaal ongeveer even veel licht en de bodem zou ongeveer overal even vochtig moeten zijn. hoe kan ik zorgen dat ze toch gaan uitlopen?

mvg Jeroen

op 28 juli 2014 om 08:28

Dat de taxus niet uitloopt, kan verschillende oorzaken hebben. De grond kan dichtgeslagen zijn en dan kan de conifeer niet goed wortelen. Zorg voor organische bemesting, zodat de grond wat beter doorlaatbaar wordt. Succes!

Anoniem op 28 juli 2014 om 22:37

Beste allen,

Als hoevernier snoei ik alle taxus gratis. Van taxus wordt medicijn gemaakt tegen kanker en het geeft mij voldoening om een steentje bij te kunnen dragen. Als jullie interesse hebben, mail mij aub om een afspraak te maken. Geef mijn e-mailadres ook vooral door aan anderen die hun taxus gesnoeid willen hebben. Groetjes.

op 5 augustus 2014 om 14:17

Beste Ghazal, goede tip van je. Zo help je inderdaad mee om medicijnen te maken.Maakt het nog uit hoeveel meter haag er geknipt moet worden?

Anoniem op 18 augustus 2014 om 17:39

Bestemd voor Ghazal, kun je bij mij een grote solitaire taxusboom
komen snoeien? Ik woon in Laren (nh). Daar kun je heel wat takjes vanaf snoeien voor medicijn tegen kanker. Kun je mij mailen? Zou heel fijn zijn.
957

Anoniem op 30 augustus 2014 om 19:19

Hoi ik heb een grote taxus in de tuin waar heel lang niks aan gedaan is wat kan ik doen om hem weer mooi en dicht te krijgen
groet richard

Anoniem op 10 september 2014 om 10:52

Hoi Richard , een waardevolle plant in je tuin. Groot en wintergroen. Taxus kan je vrij drastisch terugsnoeien tot tegen de stam. Het duurt dan wel een paar jaar voordat hij weer dicht is. Snoei niet te veel tegelijk weg. Als je daarna regelmatig de taxus blijft snoeien komt het helemaal goed. Snoei hem dan in de hierboven aangegeven maanden.

Anoniem op 12 september 2014 om 09:53

Hoi Ghazal,

Wij hebben een taxushaag die je mag komen snoeien.
Het is in Druten.Of is dat te ver?

Groetjes

Anoniem op 19 oktober 2014 om 18:37

Beste Ghazal,

Wij hebben een paar taxussen in de tuin staan die behoorlijk gesnoeid moeten worden, Kom je ook in Delft?

Anoniem op 1 januari 2015 om 15:30

Ik heb een taxushaag van ongeveer 12 mrt ik snoei hem ieder jaar maar wil hem terug zetten. Als je het materiaal wil voor kanker bestrijding dan is dat geweldig
Vr Gr Chris

Anoniem op 7 januari 2015 om 11:27

Beste Ghazal,
onze taxus is helemaal uit model geraakt door de zware sneeuwval.
nu moet er een flink stuk af. Ik denk ongeveer 3m. We hebben nog een taxus die heel groot geworden is. Die moet misschien ook wel teruggesnoeid worden. We wonen in Breda.
Heb je belangstelling?

Vriendelijke groet,

Lia Gijsen

Anoniem op 9 januari 2015 om 10:11

Beste Chris , mooi hé, dat er van een gewone tuinplant medicijnen gemaakt kunnen worden. Het snoeisel is niet het hele jaar even krachtig en te gebruiken. Lees hier meer http://www.taxussnoeisel.nl/taxus-als-medicijn/

Anoniem op 20 januari 2015 om 12:36

Beste Ghazal ik heb een haag van ongeveer 60 meter welke ik flink wil korten deze maand heb je belangstelling bel me even tel 0651550623 grts Fred

Anoniem op 9 maart 2015 om 09:54

Wij hebben een grote solitaire Taxus Baccata, er moet nu echt zo’n 2 m af. Hij heeft nu al nwe groene puntjes aangemaakt. De vraag is wanneer het beste snoeien? Kan dit nu half maart, of beter wachten tot half juni?

anneleenpeeters op 12 maart 2015 om 13:58

Hoi Ria, het is nu een geschikte tijd om de taxus te snoeien. Als je het nog langer uitstelt, heb je kans dat er al merels of andere vogels in gaan nestelen. En dan moet je eraf blijven! ~Marie

Anoniem op 15 maart 2015 om 14:21

Beste Ghazal,

Kom je ook in Zevenaar?
Heb een taxus die erg ver terug gesnoeid moeten worden.
Vr. gr. Gabi

Anoniem op 1 april 2015 om 21:30

Bij wie mag ik zijn taxus komen snoeien

Anoniem op 9 april 2015 om 16:18

Wij zijn de tuin aan het veranderen. Er staat een knots van een taxus in die hoognodig gesnoeid moet worden. Laat maar weten wanneer je kunt komen.

Anoniem op 21 april 2015 om 15:35

Beste Ghazal,
Heb je tijd om in Mijdrecht een taxus te komen snoeien?
Vriendelijke groet
Charlotte

Anoniem op 9 mei 2015 om 21:46

Mijn taxushaag van ong. 12 meter is binnenin helemaal kaal. Omdat hij ook veel te breed is, moet hij grondig (tot bij de stam) teruggesnoeid worden. Kan hij dat overleven?
En kom jij, Ghazal, ook in Bergen op Zoom? Vriendelijke groet, Cathy

anneleenpeeters op 13 mei 2015 om 15:14

Hoi Cathy, een taxus kan er goed tegen om radicaal gesnoeid te worden. Doe dit aan één kant tegelijk, hij loopt nu al uit. Wacht niet te lang, anders herstelt hij zich niet meer snel. Snoei eerst jouw kant, en volgend jaar de kant van de buren. ~Marie

Anoniem op 27 mei 2015 om 08:43

Mijn taxushaag van van ca. 8m lang, 2m breed en 3,5m hoog, moet drastisch ingekort en teruggesnoeid worden.
Liefst op korte termijn.
De haag staat in Rhenen/Achterberg.
Iemand belangstelling om deze klus te klaren?

Anoniem op 28 mei 2015 om 20:47

Hallo,
Ook wij hebben een hoge taxusstruik in de tuin, als je belangstelling hebt om te snoeien hoor ik het graag.
We wonen in giesbeek, mvg jeanette

Anoniem op 4 juni 2015 om 15:13

Heb ruim 40 mtr taxushaag h.80 cm br.80 cm. Ben woonachtig in Maastricht

Anoniem op 7 juni 2015 om 10:32

Goedemorgen,

In onze tuin staan taxushagen die weer nodig in vorm moeten worden geknipt. 15 jaar geleden aangeplant , wel tussentijds geknipt maar ze worden te breed en de vorm ( van onderen breder als boven en niet strak ) is er uit. Wie kan mij met raad en daad bijstaan, ik help natuurlijk mee. Groet, Sjef

Anoniem op 7 juni 2015 om 10:36

Ah vergeten, wij wonen in Lith. Het dorp aan de rivier, tussen Oss en Den Bosch. Groet Sjef

Anoniem op 10 juni 2015 om 00:15

In de tuin staat een uit kluiten gewassen solitaire taxus. Ik zou hem graag flink korter en slanker willen. Kom je ook in Voorburg. Z-H. .

Anoniem op 10 juni 2015 om 00:19

We hebben een uit de kluiten gegroeide taxiusboom. We willen hem graag een stuk lager en dunner gesnoeid. Kom je ook in Voorburg. Z-H. .

op 11 juni 2015 om 10:35

Beste Sjef, je boft een taxushaag reageert erg goed op een rigoureuze vormsnoei. Hier lees je meer tips http://www.tuinieren.nl/a/snoeien/taxus-snoeien Als je de haag heel drastisch terug wilt knippen, echt terug tot op de kale stam, knip dan eerst de ene kant terug, en volgend jaar de andere kant. Anders vraag je wel erg veel van het herstellingsvermogen. Vraag een hovenier als de klus je te groot is. Succes!

Anoniem op 19 juni 2015 om 19:40

Ik heb een taxushaag die aan de onderkant kaal is. Kan die nog gered worden door een juiste snoei?

Anoniem op 22 juni 2015 om 20:04

LS.
Bij deze de volgende vraag,ik heb een oude taxisboom,een erfstukje van mijn overleden vader,die een hoveniiersbedrijf heeft gehad.deze boom heb ik 17 jaar,en mijn vader had hem ook al vele
jaren,de boom verliest heel veel blad en wordt helemaal geel,heeft u een antwoordt voor mij,
Al vast bedankt

Anoniem op 25 juni 2015 om 10:52

Onze boom staat in Veenendaal en is te hoog en te breed.
belangstelling om deze te komen snoeien ?

anneleenpeeters op 29 juni 2015 om 09:58

Hoi, dat zal lastig worden. Planten groeien het hardste bovenin. Door de bovenkant steeds goed terug te snoeien, kun je proberen hem te dwingen om onderin weer uit te lopen. Overigens, als er planten voor groeien die het licht wegnemen, zal de taxus onderin niet meer uitlopen. ~Marie

anneleenpeeters op 29 juni 2015 om 11:27

Beste, een boom met een herinnering moet je goed verzorgen. De naaldval en gele naalden betekend vaak dat het te droog is. Dat kan, we hebben tot nu toe nog weinig regen gehad. Geef regelmatig water, leg een dijkje aan rondom de stam, waarin het water kan blijven staan. De wortels zijn ongeveer zo groot als de omtrek van de boom. Graaf ook eens bij de buitenste wortels, zie je een soort witte wormpjes, die kommavormig zijn? Dit zijn larves van de taxuskever, die aan de wortels knagen: http://www.tuinieren.nl/a/ziekten-en-plagen/taxuskever. ~Marie

Anoniem op 18 juli 2015 om 14:41

hallo ghazal,
Wij hebben aan twee kanten van de tuin een taxus staan die nodig gesnoeid moet worden en ingekort.
Ik hoop spoedig van je te horen.
Gr nancy

Anoniem op 24 juli 2015 om 05:33

Wij hebben een grote taxus-conifeer, die moet gesnoeid worden. We wonen in Nijmegen. Kunt u dit doen? Moeten we wachten op wat koeler weer?

Met vriendelijke groet,
Douwe van Klinken

Anoniem op 4 augustus 2015 om 06:54

Wij hebben ook een oude grote Taxus boom in waalwijk die gesnoeid moet worden…

Anoniem op 11 augustus 2015 om 07:12

De taxushaag tussen ons en de buren is erg breed geworden. Nu lees ik dat we die kunnen terugsnoeien tot op het dorre hout. Wij willen echter aan onze kant een overkapping maken waarbij we de achterkant dicht willen maken. Die komt dus voor de haag te staan.
Als we de haag eerst terug snoeien tot kort aan de stam en daarvoor een dichte overkapping zetten. Wat doet dat met de taxushaag aan de kant van de buren?

anneleenpeeters op 14 augustus 2015 om 12:06

Hoi Ann, de taxus groeit altijd het meeste naar het licht. Als dat de kant van de buren is, zal hij aan hun kant groen blijven. Als je ook moet graven bij de wortels om de overkapping te plaatsen, heb je kans dat de haag dit niet overleefd. ~Marie

Anoniem op 22 augustus 2015 om 07:53

Goedenmorgen Ghazal,
We hebben een erg grote taxus, die mag worden gesnoeid, als jij dat zou willen doen heel graag……
Tuin is in leiden (volkstuin)

Vriendelijke groet,
Mike Melis

Anoniem op 22 augustus 2015 om 19:28

hallo Ghazal. lees jouw reactie van enige tijd geleden dat je gratis taxussen snoeit. wanneer heb je tijd. woon in omgeving Eindhoven. is dit bij jou in de buurt?
mvg. Angela

mvg angela

Anoniem op 31 augustus 2015 om 12:42

In mijn tuin staat een ca 8 meter hoge taxus. Er moet 3 meter uit en hij moet gesnoeid worde . Kan dat nu en weet u welk bedrijf dat zou kunnen doen in de regio Haarlem. Ook in de voortuin staat er een die ca 2 m ingekort en gesnoeid moet worden. Ria

anneleenpeeters op 3 september 2015 om 08:07

Hoi Ria, dit moet wel goed gebeuren. Zoek hier eens bij jouw regio: http://www.tuinieren.nl/a/ontwerp-je-eigen-tuin/hovenier

Anoniem op 6 september 2015 om 15:17

ik heb kleine plantjes rond huis staan vorig jaar geplant .ze zijn nu van verschillende hoogtes .moet ik nu alle buxsus plantjes snoeien op gelijke hoogte wat netter lijkt of alleen de zijkanten beetje bij snoeien ?

anneleenpeeters op 10 september 2015 om 08:05

Hoi, als het uiteindelijk een gelijke haag moet worden, moet je nu inderdaad al de hoogte en zijkant gelijk knippen. Als de verschillen erg groot zijn, knip dan van de hoogste meer af en alleen een centimeter van de laagste planten. Zo stimuleer je ze om meer te groeien en te vertakken. En het staat netter! ~Marie

Anoniem op 25 september 2015 om 13:16

Ik Heb ongeveer 60 meter taxis heg als je zin heb ik help je graag rij nu 5 x naar de gemeente stort
Hij moet aan de bovenkant en 2 x 60 meter geknipt worden.
Ik hoor van u

Anoniem op 27 november 2015 om 13:19

Heeft die meneer Ghazal ooit geantwoord en is hij ergens wezen snoeien? Ik heb ook een grote taxusboom die gesnoeid mag worden. Maar heb zo mijn twijfels, want er is nog geen enkele keer een reactie geweest. Heeft iemand ervaring met deze snoeier?

Anoniem op 8 mei 2016 om 17:23

Ik heb geen reactie, maar een vraag: ik wil mijn terras aan het IJselmeer beschermen tegen de westenwinden. Is de taxus een optie? In containers? Zo niet, heeft u andere suggesties?
Bij voorbaat mijn dank voor uw reactie, mvrgr. Gerard Stoel

Hoi Gerard, van alle planten die je zou kunnen kiezen, is de taxus in pot en in de wind de minst geschikte! Kies voor de Elaeagnus ebbingei, de olijfwilg. Die groeit graag in een pot en in de wind. Begin meteen goed met solide stevige bakken die voldoende wortelruimte bieden en niet snel omwaaien: http://www.vtwonen.nl/tuinieren/plant/olijfwilg-elaeagnus/ ~Marie

Anoniem op 14 juli 2016 om 12:09

Goedemorgen. Heb vanmorgen een begin gemaakt om mijn taxus-haag te sloeien.
Maar toen er op mijn schaar een melkachtige vloeistof zat,ben ik ermee gestopt.Mijn vraag is ,kan ik gewoon verder snoeien
of moet ik ermee stoppen.

Hoi, dat is vreemd. Een taxus heeft normaal geen witte vloeistof. Het kunnen ook witte wolluizen zijn, kijk eens goed of de naalden glanzen? Je ziet dan ook de luizen op de takken zitten. Knippen kan geen kwaad, een behandeling met een luizenbestrijdingsmiddel heeft dan wel zin. ~Marie

Anoniem op 12 september 2016 om 12:26

Hallo, ik heb een vraag:
Kun je de taxus nu ook snoeien nu het zo warm is? We willen het zo snel mogelijk doen I.v.m de rode besjes die eraan komen die zijn giftig en onze dochter kunnen we nu moeilijk uit de tuin houden.

De taxus is er een paar jaar geleden door andere mensen gepland en nooit gesnoeid dus hij is behoorlijk hoog.
Alvast bedankt.

Hoi Laura, iInmiddels is het al weer kouder en hebben de vogels vast de meeste bessen al opgesnoept. Je kunt de taxus ook nu nog snoeien, let er wel op dat gaten nu niet meer dicht groeien en tot mei volgend jaar zichtbaar zijn. ~Marie

Anoniem op 25 maart 2017 om 16:35

Wij hebben een zuilvormige taxus die vrij hoog wordt. Ik ben bang dat zich een "kroon" gaat vormen als de hoogste takken teruggesnoeid worden.
Klopt dat?

Beste Paula, je mag zo rond juni je taxus gerust in een zuilvorm knippen. Als het nodig is doe je dit in augustus weer. Zo blijft jouw taxus mooi zijn zuilvorm houden.

Anoniem op 4 mei 2017 om 10:54

Misschien was ik niet helemaal duidelijk. Onze taxus is niet in zuilvorm gesnoeid maar heeft een zuilvormige groeiwijze (zoals een cypresse). Ik ben bang dat als die ga snoeien zich op de gesnoeide takken een soort van wildgroei in de vorm van een min of meer ronde kruin gaat vormen. Klopt dat?

Beste Paula, een taxus kan prima tegen snoeien. Wil je hem in een bepaald model houden en krijgt hij ‘wilde’ takken die zijn model bederven dan zou ik die gewoon wegknippen.

Anoniem op 27 juni 2017 om 15:19

Mag taxus in de compostbak?
Mvg

Jean Gernay

Beste Jean. Ja hoor. Het gif van de taxus is makkelijk afbreekbaar door het bodemleven.

Kommer van Trigt op 28 augustus 2017 om 17:34

Ik heb mijn zeer grote taksis vandaag tot ongeveer een halve meter gekort. Ben nu bezig met het wortelgestel .
Heb al ruim 8 kleinere en grote wortels doorgeknipt maar er zit geen beweging in. Hoe nu verder te handelen????

Beste, waarschijnlijk zit de taxus diep geworteld. Vraag hiervoor een hovenier, die hebben er het materiaal voor en de kennis om te weten hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Adrie Stassen. op 26 oktober 2017 om 11:29

Mijn vraag is wanneer kan ik het beste een goudiep snoeien?

Beste Adrie. In principe hoef je de goudiep helemaal niet te snoeien. Wil je dit toch doen, doe het dan in de zomer. Dit in verband met de kans op schimmels (meniezwammetjes).

Cheyenne op 17 maart 2018 om 13:41

Hallo ik heb een vraag over de taxus. Overal staat hoe hoog deze haag kan worden. Wij willen deze echter klein houden als haagje in de voortuin. Tot zo'n 30 a 40 cm. Is de taxus hiervoor geschikt? We hebben hiervoor de buxus gehad maar deze is verloren gegaan door de buxusziekte. Nu denken we de buxus te vervangen door de taxus, zijn ze vergelijkbaar?

Beste Cheyenne, de buxus heeft het zwaar te voortduren gehad. Je bent zeker niet de enige waarbij de planten het niet gered hebben. De taxus is hiervoor zeker een goed alternatief. Omdat hij langzaam groeit, is hij prima klein te houden en hoef je hem maar een keer per jaar te snoeien. In dit artikel vind je nog een aantal alternatieven voor de buxus: https://www.vtwonen.nl/tuinieren/ziekten-plagen/buxus-ziekte-2/. Succes!

Vincent op 6 november 2018 om 20:04

Hallo iedereen.
We hebben een taxus als boom tegen onze erfgrens staan die behoorlijk wat licht wegneemt.
Wat is de beste tijd om deze 15 meter hoge struik te snoeien?

Beste Vincent, dat is een behoorlijke boom! In principe geen punt voor de Taxus, die is sterk genoeg om na de snoei weer overeind te krabbelen. Kies wel een moment uit in de wintermaanden zodat de sapstroom stilligt. En kies een vorstvrije dag uit. Het lijkt me overigens nog wel een uitdaging om zo’n hoge boom te snoeien…