vtwonen

Taxus snoeien

Voor een goede groei moet je een taxus snoeien. Knip een taxushaag bij voorkeur in een lichte puntvorm, maak hem van onderen breder dan van boven. Zo valt er overal voldoende zonlicht op en groeit hij gelijkmatig op.

taxus-snoeien_2

De taxus behoort tot de coniferen en wordt veelal in haagvorm gebruikt. Het is een langzaam groeiende conifeer en wintergroen. De taxus wordt ook wel ‘venijnboom’ genoemd. Meer hierover lees je bij taxushaag planten.

Taxushaag snoeien

Taxus baccata staat bekend als een langzame groeier. Toch moet je hem snoeien voor een betere groei. Knip bij een pas geplante haag alleen de zijkanten, laat de top doorgroeien tot de haag de gewenste hoogte heeft en snoei dan de bovenkant af. Snoei een taxushaag in juni en nogmaals in augustus/september. Ook een haag van ‘Taxus Hicksii’ blijft op deze manier in vorm. Het snoeisel wordt soms ingezameld als grondstof voor medicijnen tegen kanker.

Lees meer over hoe je moet snoeien en bekijk de video over hagen snoeien. Bij heggenscharen lees je welk snoeigereedschap je het best kunt gebruiken!

Oude taxus terugsnoeien

Als een van de weinige wintergroene coniferen kan taxus wél tot op het kale hout teruggeknipt worden. Door deze verjongingssnoei loopt hij dan weer uit en in drie jaar is de haag weer volledig dichtgegroeid. Gebruik deze rigoureuze snoeimethode bij een te breed uitgegroeide haag of volwassen plant. Snoei de dikkere takken met een takkenschaar of een snoeizaag. Een uitgezakte Taxus bacc.’Fastigiata’ snoei je op deze manier.

Wanneer taxus snoeien?

  • Juni: hagen
  • Augustus/september: hagen
  • Wintermaanden: rigoureuze snoei van oude verwaarloosde planten

Bemest een taxushaag meteen na het snoeien met een bijpassende (hagen)meststof.

Tip: in de taxus zit zit een stof waar een medicijn tegen kanker van wordt gemaakt. Gooi je snoeisel daarom niet weg, maar laat het ophalen door bijvoorbeeld Taxus Taxi.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar de grootste tuinwinkel op vtwonen.nl.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Laura op 12 september 2016 om 12:26

Hallo, ik heb een vraag:
Kun je de taxus nu ook snoeien nu het zo warm is? We willen het zo snel mogelijk doen I.v.m de rode besjes die eraan komen die zijn giftig en onze dochter kunnen we nu moeilijk uit de tuin houden.

De taxus is er een paar jaar geleden door andere mensen gepland en nooit gesnoeid dus hij is behoorlijk hoog.
Alvast bedankt.

>

vtwonen op 24 oktober 2016 om 08:50

Hoi Laura, iInmiddels is het al weer kouder en hebben de vogels vast de meeste bessen al opgesnoept. Je kunt de taxus ook nu nog snoeien, let er wel op dat gaten nu niet meer dicht groeien en tot mei volgend jaar zichtbaar zijn. ~Marie

>

F.Kumpf op 14 juli 2016 om 12:09

Goedemorgen. Heb vanmorgen een begin gemaakt om mijn taxus-haag te sloeien.
Maar toen er op mijn schaar een melkachtige vloeistof zat,ben ik ermee gestopt.Mijn vraag is ,kan ik gewoon verder snoeien
of moet ik ermee stoppen.

>

vtwonen op 22 juli 2016 om 14:28

Hoi, dat is vreemd. Een taxus heeft normaal geen witte vloeistof. Het kunnen ook witte wolluizen zijn, kijk eens goed of de naalden glanzen? Je ziet dan ook de luizen op de takken zitten. Knippen kan geen kwaad, een behandeling met een luizenbestrijdingsmiddel heeft dan wel zin. ~Marie

>

G.J.Stoel op 8 mei 2016 om 17:23

Ik heb geen reactie, maar een vraag: ik wil mijn terras aan het IJselmeer beschermen tegen de westenwinden. Is de taxus een optie? In containers? Zo niet, heeft u andere suggesties?
Bij voorbaat mijn dank voor uw reactie, mvrgr. Gerard Stoel

>

vtwonen op 12 mei 2016 om 07:10

Hoi Gerard, van alle planten die je zou kunnen kiezen, is de taxus in pot en in de wind de minst geschikte! Kies voor de Elaeagnus ebbingei, de olijfwilg. Die groeit graag in een pot en in de wind. Begin meteen goed met solide stevige bakken die voldoende wortelruimte bieden en niet snel omwaaien: http://www.vtwonen.nl/tuinieren/plant/olijfwilg-elaeagnus/ ~Marie

>

Emmy op 27 november 2015 om 13:19

Heeft die meneer Ghazal ooit geantwoord en is hij ergens wezen snoeien? Ik heb ook een grote taxusboom die gesnoeid mag worden. Maar heb zo mijn twijfels, want er is nog geen enkele keer een reactie geweest. Heeft iemand ervaring met deze snoeier?

>

Jan devries op 25 september 2015 om 13:16

Ik Heb ongeveer 60 meter taxis heg als je zin heb ik help je graag rij nu 5 x naar de gemeente stort
Hij moet aan de bovenkant en 2 x 60 meter geknipt worden.
Ik hoor van u

>

Marie (tuinieren.nl) op 10 september 2015 om 08:05

Hoi, als het uiteindelijk een gelijke haag moet worden, moet je nu inderdaad al de hoogte en zijkant gelijk knippen. Als de verschillen erg groot zijn, knip dan van de hoogste meer af en alleen een centimeter van de laagste planten. Zo stimuleer je ze om meer te groeien en te vertakken. En het staat netter! ~Marie

>

engel op 6 september 2015 om 15:17

ik heb kleine plantjes rond huis staan vorig jaar geplant .ze zijn nu van verschillende hoogtes .moet ik nu alle buxsus plantjes snoeien op gelijke hoogte wat netter lijkt of alleen de zijkanten beetje bij snoeien ?

>

Ria de Jongh op 31 augustus 2015 om 12:42

In mijn tuin staat een ca 8 meter hoge taxus. Er moet 3 meter uit en hij moet gesnoeid worde . Kan dat nu en weet u welk bedrijf dat zou kunnen doen in de regio Haarlem. Ook in de voortuin staat er een die ca 2 m ingekort en gesnoeid moet worden. Ria

>

angela op 22 augustus 2015 om 19:28

hallo Ghazal. lees jouw reactie van enige tijd geleden dat je gratis taxussen snoeit. wanneer heb je tijd. woon in omgeving Eindhoven. is dit bij jou in de buurt?
mvg. Angela

mvg angela

Shop suggesties

Inspiratie suggesties