WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Struikrozen snoeien

Struikrozen en rozen op stam kun je op twee manieren snoeien. Hieronder lees je welke dat zijn.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Stamroos

Struikrozen snoeien

Onderstaande video laat zien hoe je zelf struikrozen snoeien kunt, dat kan op twee manieren: boven de tweede scheut of gemiddeld geknipt. Rozen snoei je met een snoeischaar of een speciale rozenpresenteerschaar.

Boven de tweede scheut

Tel vanaf de ent het aantal ogen of scheuten aan een twijg. Hier en daar zijn het nog maar verdikkingen, maar op sommige plekken zijn al scheuten ontstaan. De eerste scheut aan een twijg groeit meestal naar binnen toe, de tweede scheut naar buiten. Je kunt de twijg net boven de tweede scheut snoeien. De bovenste scheut loopt het eerste uit. Snoei je de struikroos steeds net boven de tweede twijg, dan krijg je een evenwichtige plant.

Gemiddeld geknipt snoeien

Deze manier is makkelijker dan de eerste. Neem de lengte van je snoeischaar gemeten vanaf de dikke ent en knip de twijg hier af. Je hoeft dus niet op de ogen te letten. Je hebt de roos nu gemiddeld geknipt, wat wil zeggen dat je hem soms op het zijoog en soms op het binnen- of buitenoog hebt gesnoeid. Het resultaat is een volle bos rozen.

Wees niet bang om zelfs de oudere struikrozen te snoeien. Knip deze 20 tot 30 cm boven de grond af, zodat ze in de zomer weer uit kunnen lopen.

nog meer: tuinieren