Struikrozen snoeien

Struikrozen en rozen op stam kun je op twee manieren snoeien. Hieronder lees je welke dat zijn.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Stamroos

Struikrozen snoeien

Onderstaande video laat zien hoe je zelf struikrozen snoeien kunt, dat kan op twee manieren: boven de tweede scheut of gemiddeld geknipt. Rozen snoei je met een snoeischaar of een speciale rozenpresenteerschaar.

Boven de tweede scheut

Tel vanaf de ent het aantal ogen of scheuten aan een twijg. Hier en daar zijn het nog maar verdikkingen, maar op sommige plekken zijn al scheuten ontstaan. De eerste scheut aan een twijg groeit meestal naar binnen toe, de tweede scheut naar buiten. Je kunt de twijg net boven de tweede scheut snoeien. De bovenste scheut loopt het eerste uit. Snoei je de struikroos steeds net boven de tweede twijg, dan krijg je een evenwichtige plant.

Gemiddeld geknipt snoeien

Deze manier is makkelijker dan de eerste. Neem de lengte van je snoeischaar gemeten vanaf de dikke ent en knip de twijg hier af. Je hoeft dus niet op de ogen te letten. Je hebt de roos nu gemiddeld geknipt, wat wil zeggen dat je hem soms op het zijoog en soms op het binnen- of buitenoog hebt gesnoeid. Het resultaat is een volle bos rozen.

Wees niet bang om zelfs de oudere struikrozen te snoeien. Knip deze 20 tot 30 cm boven de grond af, zodat ze in de zomer weer uit kunnen lopen.

Doornen

Het snoeien van struikrozen wordt bemoeilijkt door de doornen. De Metallo rozenpresenteerschaar biedt hier een oplossing voor. Als je de twijg van een struikroos doorknipt, blijft hij dankzij de presenteerbek tussen de snijbladen. Je kunt hem nu weggooien zonder er met je handen aan te zitten.

Bestel direct het juiste snoeigereedschap uit de video: Metallo snoeischaar K-0050, Metallo rozenpresenteerschaar K-0750. En bekijk hieronder onze selectie.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 18 juli 2012 om 16:11

handige info

Anoniem op 12 maart 2013 om 14:18

Bedankt voor de info, goed en duidelijk met het filmpje erbij.

Anoniem op 12 maart 2013 om 22:14

prima filmpje daar heb je wat aan

Anoniem op 17 maart 2013 om 09:26

de bolletjes van de tetatet mag ik in de grond laten zitten tot volgend jaar

Anoniem op 7 maart 2015 om 17:55

In de tuin van ons nieuwe huis staat een oude struikroos die totaal uit zijn verband is gegroeid. Jaren niet gesnoeid. Kan ik die nu helemaal kort terugsnoeien? De stengels onderaan zijn helemaal verhout. Zullen daar dan nog nieuwe scheuten uit kunnen groeien?
Bedankt voor de hulp.

anneleenpeeters op 12 maart 2015 om 13:52

Beste Ciska, rozen zijn taai en kunnen wel wat hebben. Snoei de houtige oude takken weg, laag boven de grond. Laat een paar takken zitten, snoei deze voor de helft terug. Geef de roos meteen wat rozenmest en kijk hoe hij reageert op het snoeien. De andere oude takken snoei je weg als er voldoende nieuwe takken gegroeid zijn. Heb je al een snoeischaar? http://www.tuinierenwebshop.nl/gardena-premium-snoeischaar-bp-30-p84259.html ~Marie

Anoniem op 12 maart 2015 om 17:17

Beste Marie, hartelijk dank voor je hulp. Hier kan ik zeker iets mee.
Dank je wel.

Anoniem op 24 juli 2015 om 12:18

Wij hebben een roos tegen de schutting staan die ondertussen de gehele schutting overwoekerd, kan ik deze nu (eind Juli na de bloei) al een groot stuk terugsnoeien of is het beter voor de roos om hiermee te wachten tot de herfst?

anneleenpeeters op 3 augustus 2015 om 15:51

Hoi Ted. Ja hoor, die kun je nu gerust snoeien. Vooral rozen die maar één keer per seizoen bloeien, worden na de bloei zo nodig gesnoeid.

Anoniem op 7 mei 2016 om 19:04

Hoi ik heb rozen staan die boven op blad zwart worden en best groot maar hoe krijg ik hem gezond heb er speciale korrels bij gedaan wat kan ik meer doen mag ik ze nu ook kort knippen vriendelijke groet Ria

Beste Ria, je rozen hebben last van sterroetdauw, een schimmel die vooral bij warm weer de kop op steekt. Korrels hebben geen zin, wat je kan doen is het aangetaste blad wegknippen. De roos begint net met groeien en maakt de hele zomer nog nieuw blad. Spuit Vital over het jonge blad, dit legt een beschermlaag over het blad waardoor de schimmel geen houvast krijgt op het blad. Als het er al opzit, spuit dan met spuitzwavel. Overigens gaat de plant er niet dood van. ~Marie

Anoniem op 12 mei 2016 om 21:02

Hallo, ik heb een paar prachtige grote, oude struikrozen in m'n tuin. Ik heb ze dit jaar nog niet gesnoeid. Inmiddels veel 'wilde takken' erin. Kan ik 'm nog snoeien zoals in het filmpje (20/30 cm boven de grond) of is het daar te laat voor? En hoe verzorg ik 'm dan?

Hoi Clarina, beter te laat snoeien dan een jaar overslaan. Wilde takken zijn te herkennen aan de vele doorns en de snelle groei. Deze takken haal je weg. Snoei een aantal takken laag weg, zoals in de film, knip een paar takken wat hoger terug. De roos gaat weer bloeien op de jonge scheuten, vergeet niet te mesten. ~Marie

Anoniem op 12 maart 2017 om 10:34

HALLO IK HEB VEEL OUDE STRUIKROZEN. HIERBOVEN LEES IK DAT IK DEZE OOK 20 A 30 BOVEN DE GRONS KAN SNOEIEN. IN MIJN GEVAL BETEKEND DAT DAT IK ZE DAN ONDER DE EERSTE OF 2E SCHEUR GA SNOEIEN. IS DAT GEEN PROBLEEM?

Beste, kijk goed waar je knipt en houd je niet precies aan die genoemde centimeters. Knip eerst dode en takken die elkaar in de weg zitten, af. Als het bij jouw roos logischer is te snoeien op een plek die hoger is dan 20 of 30 cm, dan knip je wat hoger.