Sering snoeien

Een nostalgische struik, de sering. Hij hoort thuis in de oude boerentuin. Om de sering zo uitbundig mogelijk te laten bloeien snoei je de bloemen weg na de bloei.

Tip: wist je dat je allerhande snoeigereedschap in onze shop kunt vinden?

Sering snoeien

Beurtjaren

Sering (Syringa vulgaris) slaat wel eens een jaar over met de bloei. Ze zijn het ene jaar overladen met bloemen en, alsof ze geen kracht meer hebben, het jaar erop hebben ze heel weinig bloemen. Dit systeem van ‘beurtjaren’ hoort bij de sering.

Wanneer sering snoeien?

Snoei in mei/juni meteen na de bloei zoveel mogelijk uitgebloeide bloemen weg. Zo voorkom  je dat de plant zijn energie gebruikt om zaden aan te maken, maar weinig energie stopt in het maken van nieuwe bloemknoppen. Weten wat je nog meer (nu) kunt snoeien? Kijk in de snoeikalender.

Sering snoeien

Let op als je een sering gaat snoeien, want hij maakt altijd meerdere nieuwe scheuten. Wil je dat hij compact blijft, knip dan alleen na de bloei de toppen eruit met een fijne snoeischaar. Seringen hebben daarnaast last van wilde scheuten uit de stam. Snoei deze direct weg, omdat ze de struik de benodigde voedingsstoffen afnemen.

Meer over snoeien vind je bij hoe snoeien, zorg ook altijd voor het juiste snoeigereedschap!

Sering verjongen

Als een sering te hoog wordt en alleen maar bovenin de plant bloeit, kun je hem verjongen door wat oude takken tot op één of anderhalve meter boven de grond af te zagen met een handzaag of stevige takkenschaar. Doe dit tijdens de rustperiode van de plant van november tot eind maart, of als hij is uitgebloeid.

Doe je dit in het voorjaar dan zullen de nieuwe takken pas in het volgende voorjaar gaan bloeien. Snoei in deze periode alleen een paar takken af, snoei je hem drastisch dan loopt hij nooit meer uit. Bloemknoppen van de sering zitten altijd alleen aan het eind van de tak. Zie je twee knoppen zitten, dan heb je met bladknoppen te maken.

Amerikaanse sering

In het voorjaar kun je de Amerikaanse sering tot ongeveer de helft terugknippen. Het eenjarige hout geeft ook de meeste en grootste bloemen, daarom is snoeien ook zeker raadzaam. Bevroren takken kunnen dan ook verwijderd worden, lees meer bij vorstschade.

Kleinbloemige sering

De kleinbloemige ‘mini-sering’ Seringa Palibin en Seringa microphylla ‘Superba’ bloeit voor een tweede keer in augustus. Knip meteen na de eerste bloei in mei de uitgebloeide bloemen weg voor een herbloei. Laat ze verder met rust.

Lees meer in de plantenindex over sering en bij wanneer snoeien.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 4 juni 2013 om 14:01

hallo

ik heb een vraagje over de mini sering .
hoe ver kan ik hem terug snoeien omdat hij behoorlijk uit begint te lopen .
hij word dus behoorlijk vol en groot .
ik wil hem dus klein en compact houden .
mvg hennie muthing

op 10 juni 2013 om 14:19

Beste mevrouw Le Noble, niet alle seringen geuren even lekker. Soms is er meer gelet op de mooie bloem dan op de geur. In het blad zit een seringenmotje, die zorgt voor de omgekrulde bladeren. Deze kan je bestrijden met een luizenmiddel , of pluk het aangetaste blad eraf. Witte seringen geven aan het eind van de bloei vaak bruine randen aan de bloem. Succes met bladplukken!

Anoniem op 19 juli 2013 om 10:43

Geachte mevrouw,

Voor het derde jaar willen mijn 2 seringen niet bloeien.
Ik heb ze nu 3 jaar, het blad is mooi, maar geen bloem.
Wat zou ik daaraan kunnen doen?
M.h.g. Hedy Smeulers

op 25 juli 2013 om 15:43

Beste Hedy, het kan bij de sering enkele jaren duren voordat deze bloemen krijgt. Vaak minimaal drie jaar en bij zaailingen kan het nog wat langer duren. Het kan dus zijn dat de sering, zonder enige hulp, volgend jaar gewoon in bloei staat. Om de plant toch een beetje te helpen kun je wat extra kalk strooien en zorgen dat hij voldoende water en zon krijgt.

Anoniem op 9 augustus 2013 om 15:20

Mijn Amerikaanse sering verliest altijd in juli/aug veel blad. Het wordt geel en valt eraf. Wat is hier de oorzaak van en kan ik er iets aan doen?

Anoniem op 9 augustus 2013 om 17:58

Mijn witte sering verspreidt zich erg snel; overal komen loten. Hoe kan ik dit tegengaan?

op 15 augustus 2013 om 10:38

Hoi, geel blad is teken van of te droog, of te weinig mest. Spit wat vochthoudende (pot)grond rondom de plant en geef voldoende water. laatbloeiers als deze Ameriaanse Sering kunnen best nog wat mest gebruiken, geef ze een halve dosering van wat je in het voorjaar geeft.

op 15 augustus 2013 om 10:39

Hoi Niels, de scheuten die onderaan je seringenboom uit de grond komen, zijn wilde scheuten. Ze groeien uit de onderstam. Je zult zien, dat ze – als je ze laat staan- lila gaan bloeien. Breek ze af, zo laag mogelijk. Zo komen ze niet meer terug. Als je ze afknipt, krijg je er juist nog meer!

Anoniem op 28 september 2013 om 20:13

Wij hebben een seringenboompje in de tuin maar de boom zit onder de schimmel hoe kan ik dit aanpakken? een meter of twee staat er nog een magnolia deze doe het heel goed en is helemaal schoon

op 3 oktober 2013 om 11:25

Beste John, niet elke boom is even vatbaar voor schimmels. Aan het eind van de zomer verschijnen ze ineens. Ruim het aangetaste blad van de sering op, en gooi het in de Kliko. Aan het eind van de zomer zie je vaak schimmels opkomen. Kijk ook eens bij het artikel virussen en schimmels.

Anoniem op 17 december 2013 om 09:40

sering wanner kan ik die in mijn tuin planten en waar kan ik die koppen

op 17 december 2013 om 17:25

Dag Deracourt, oktober of maart zijn de beste tijden om een sering te planten. Nu kan het ook nog wel als de grond niet bevroren is, maar bedek de kluit wel met een dikke laag compost ter bescherming. Via onze plantenindex zijn een aantal mooie seringen te koop!

Anoniem op 25 februari 2014 om 16:11

wanneer kan ik het beste de Syringha microphylla “superba” snoeien ? De vlinders zitten graag op de bloemen, de boom wordt te groot voor de tuin.
Alvast bedankt voor uw advies !

Anoniem op 10 april 2014 om 13:19

Ik heb een vraag; wij hebben sinds 3 – 4 jaar een sering in de tuin. Als jonge boom geplant en sinds hij bloeit draagt hij maar 1 of 2 bloemen. Vorig jaar terug gesnoeid zoals beschreven stond op de info die we erbij kregen.Hoe kan dat?

op 23 april 2014 om 09:37

Beste Thea, Seringen slaan wel eens een jaar over, en dragen dan het volgende jaar heel rijk.

Anoniem op 26 april 2014 om 14:30

Tot hoever kan ik mijn mini sering op stam terugsnoeien? hij is erggroot aan het groeien.

Anoniem op 27 april 2014 om 13:49

Ik heb een klein seringenboomje nu heeft hij maar twee bloemen in augustus bloeit hij weer kan ik hem nu nog kortwieken?

op 2 mei 2014 om 08:44

Geniet nog even van die twee bloemen, knip ze als ze uitgebloeid zijn weg. Top ook de scheuten die nog niet bloeiden dan kan hij inderdaad nog eens bloeien. Succes!

op 2 mei 2014 om 08:53

Beste Annelies. Als de sering echt te groot wordt, moet je drastisch snoeien. Snoei terug tot ca. 20 cm van de stam. Hij slaat dan wel een bloeironde over. Geef meteen wat mest. Succes!

Anoniem op 16 mei 2014 om 18:34

Wanneer

Anoniem op 5 juli 2014 om 12:30

Na veel vragen en zoeken op internet ben ik er nog niet uit wat ik met onze grote seringenboom moet. Wij hebben een grote witte sering in de tuin staan. Stond er al toen wij hier kwamen wonen zo’n 10 jaar geleden en is een meter of 5 hoog. Heeft het altijd goed gedaan maar heb het idee dat ‘ie (voor onze tijd) nooit goed bijgehouden is. nu sinds afgelopen jaar zit er steeds minder blad aan en er zit inmiddels ook een soort mosachtige iets over de hele boom. Hij geeft alleen blad en bloem in de top van de boom dus veel ‘hout’ zeg maar. Wat kan ik doen: is de boom ‘op’ en moeten we hem eruit doen (best een klus) of kan ik de boom nog redden door takken af te zagen in fases en daardoor weer nieuw groen krijgen? heeft het nog zin want het is wel een plaatje in de tuin ondanks dat hij ziek of ‘op’ oogt…. daarom wil ik hem toch proberen te redden.. Een reactie wordt erg gewaardeerd. Dankjewel!

op 14 juli 2014 om 15:48

Beste Eline, zoals je al zegt, is een grote seringenboom een plaatje. Probeer hem te verjongen door elk jaar 1/3 deel van de kroon terug te snoeien. Je kunt dus die kale takken voor de helft terugsnoeien.En volgend jaar pak je weer een gedeelte. Het mos kan geen kwaad op de boom, dat zie je vaker bij oude bomen. Begin nu met snoeien, dan maakt hij nog een paar nieuwe scheuten , en volgend jaar meteen na de bloei.

Anoniem op 17 augustus 2014 om 11:41

Onze sering van 2,5m heeft het altijd prachtig gedaan, maar dit voorjaar is er geen blaadje meer aangegroeid. Het ziet er uit alsof er een schimmel op de stam zit (en mos, maar dat zit er al jaren). Is hij nu dood? Als we een nieuwe willen zetten, wanneer kunnen we die dan planten?

op 26 augustus 2014 om 14:12

Beste Jasper, soms zijn seringen inderdaad op. Mos op de stam komt vaak voor, dat is niet ongewoon. Vanaf eind oktober kan je weer seringen met kluit planten, deze zijn vaak al wat groter dan wat er in een pot gekweekt wordt. Als je meteen een wat grotere sering plant, is het gat wat de oude plant achterlaat niet zo groot. In een pot gekweekte planten kan je vandaag al planten. Succes, Marie

Anoniem op 31 augustus 2014 om 12:24

Ik zit met een oude sering die dode takken heeft.
eigenlijk wil ik hem echt kort terug snoeien maar weet dat het jaren duurt voordat hij weer groot is.
Kan ik dat nu nog doen of moet ik tot volgende jaar wachten
liefst wil het nu doen.
groetjes Rhea

Anoniem op 10 september 2014 om 10:51

Beste Rhea , wat jij wilt heet verjongingssnoei. Dat kan nu nog, snoei niet meer dan 1/3 deel van de takken weg. Dode takken moet je altijd weg snoeien.

Anoniem op 16 september 2014 om 13:20

Kan het kwaad als ik nu mijn seringen drastisch terugsnoei? Ik kan er mee leven dat hij volgend jaar dan niet zo mooi bloeit. Ik heb er 3 in de tuin staan, maar ze zijn allemaal kaal aan de onderkant en echt van die doorkijk exemplaren. Ze zijn oud maar ik wil ze niet weghalen. Heb geprobeert ze wat voller te krijgen door vorig jaar de onderste scheuten door te laten groeieen, maar lees nu dat ik die beter had kunnen wegbreken. Enkele hadden wel bloemen dit jaar

Anoniem op 22 september 2014 om 09:42

Beste Diana, leef je uit! Je kunt ze nu drastisch snoeien. De hele winter kijk je dan tegen een kale struik aan. Ze worden hierna inderdaad weer voller. Je kunt ze ook in etappes terugsnoeien, dus elk jaar een gedeelte, dan is het niet zo’n kaalslag. Met een takkenschaar is het zó gedaan. http://www.tuinierenwebshop.nl/metallo-inklapbaar-snoeizaag-recht-18-cm-zwart-rood-p86905.html

Anoniem op 19 december 2014 om 12:51

In onze tuin heb ik begin november een grote sering geplant van zo’n 3 meter hoog. De sering zit vol met groene knoppen, graag zou ik willen weten of het verstandig is om in dit stadium te gaan snoeien.

Anoniem op 9 januari 2015 om 10:07

Beste Simon, het ligt er aan wat je wilt met de grote sering. Als je wilt snoeien omdat de vorm niet goed is, moet je dat doen. Dan kan de plant al zijn groei energie op de goede plek inzetten. Als je van de bloemen wilt genieten, blijf er dan vanaf. Snoei pas na de bloei, dat is in mei. Bloemknoppen herken je zo: ze staan alleen aan het eind van de tak. Bladknoppen staan met zijn tweeën aan het eind van de tak. Succes!

Anoniem op 28 februari 2015 om 12:17

Ik heb vorig jaar zomer een kleine sering geplant van iets hoger dan 1m. Ik wil er graag den kleine compact boompje van maken. Nu heeft het boompje op een hoogte van ongeveer 75 cm een opsplitsing in ongeveer 5 takken, die nu ongeveer 75 cm zijn. En aan deze takken zitten kleine takjes die niet omhoog maar horizontaal naar de zijkant groeien. Nu wil ik 3 of 4 takken snoeien zodat die zich dan op dat punt gaan splitsen. Kan ik dat nu doen(begin maart) of beter wachten tot na de bloei? En wat is een geschikte plek om te snoeien, net boven zo’n horizontaal zijtakje?

anneleenpeeters op 5 maart 2015 om 12:52

Hoi Guus, een sering plant je voor de bloemen, die zitten nu al in knop aan de plant. Als je nu snoeit, weet je zeker dat je dit jaar geen bloemen krijgt. Omdat je een jonge plant hebt en een duidelijke vorm in gedachte hebt, moet je nu voor de vorm gaan en snoeien. Je plan is goed, knip net boven een horizontale tak voor meer breedtegroei. Dan komen de bloemen volgend jaar, aan het eind van de takken. ~Marie

Anoniem op 12 maart 2015 om 14:50

Ik heb een grote seringboom in de tuin. Maar hij wordt nu echt te groot/hoog. Hij is zeker 5 meter hoog. Kan ik hem nu nog een deel terugsnoeien? Of moet ik wachten tot na de bloei?

anneleenpeeters op 19 maart 2015 om 10:59

Beste Ingrid, als hij te hoog wordt, moet je gewoon ingrijpen. Als je net nu doet, zul je wat minder bloemen hebben. Wel profiteren alle planten meteen al van meer licht, ik kan me voorstellen dat hij veel schaduw geeft. Dan bloeit hij volgend jaar weer. ~Marie

Anoniem op 22 maart 2015 om 18:11

Ik heb een seringboompje in pot van zo’n 1 meter hoog. Sinds kort hebben we een tuin en ik zoek een mooie plek voor de sering. Hij mag van mij tot een boom groeien, maar dan wel graag bij de schutting, waar hij de onderste 1,5 meter maar een paar uur per dag zon heeft. Is dat wel een geschikte plek? En in de voortuin aan de noord-oostzijde van het huis?

anneleenpeeters op 26 maart 2015 om 10:24

Hoi Roos, een sering heeft graag een paar uur zon per dag. De noord- oostzijde van het huis klinkt niet als geschikt. Plant hier hortensia’s, die houden van wat schaduw. De plant zal op zoek gaan naar licht en zich uitstrekken in die richting. Bij de schutting, dat kan. Plant een clematis in een bijpassende kleur tegen de schutting, dit is een klimplant. ~Marie

Anoniem op 26 april 2015 om 20:08

Vorig jaar heeft mijn seringen boom van 2 jaar prachtig in bloei gestaan, helemaal vol met bloemen, nu geeft hij maar 1 bloem 🙁 ik las al bij eerdere antwoorden dat de sering af en toe een jaartje overslaat. Wel jammer was helemaal in mijn nopjes van mijn paarse boom! Is het misschien mogelijk dat hij vorig jaar zo vol was nu minder is?

anneleenpeeters op 1 mei 2015 om 08:57

Hoi Jolanda, je hebt je al aardig verdiept in de sering, volgend jaar kun je weer heel veel bloemen verwachten. Snoei hem niet na eind juni, dan gaat hij namelijk al bloemknoppen voor volgend jaar maken. ~Marie

Anoniem op 2 mei 2015 om 09:11

Ik heb twee jaar geleden een seringboompje/struik in de bloei gekocht. Hij bloeit nu al voor de tweede keer niet. Dat is zo jammer want ik had al gelezen dat ze wel eens een jaartje overaan en mij nu zo verheugd dit jaar op de bloemen. Wat kan ik doen om ze te laten bloeien?

anneleenpeeters op 7 mei 2015 om 08:18

Hoi Leontine, er zijn wel een paar trucs om de plant te laten bloeien. Soms helpt het om de wortels wat af te steken. Jij hebt een jonge struik, dan is dit niet handig. Hij heeft nog niet veel wortels. Geef wat organische mest, met niet veel stikstof, hiervan gaat hij alleen maar groeien. Snoei hem niet meer na juli, de bloemknoppen zitten dan al verstopt aan de plant. Nog maar een jaar geduld hebben dus. ~Marie

Anoniem op 11 mei 2015 om 03:18

Goede morgen
Ik heb een brandende vraag btvde mijn sering boompje.
Jaren prachtig gebloeid en nu lijkt het of hij dood is alleen maar bruine takken ,als ik met mijn nagel langs de tak ga is er groen zichtbaar, hij is nu afschuwelijk, wat is er aan de hand

Groetend Anneliz Koegenboeg

anneleenpeeters op 13 mei 2015 om 15:16

Beste Annelize, als het onder de bast nog groen is, leeft de boom nog. De bruine takken kunnen ook nachtvorstschade zijn. Dan zijn alleen de jonge scheuten bruin en aangetast. Knip de bruine scheuten weg. Succes! ~Marie

Anoniem op 16 mei 2015 om 09:52

Beste redactie, vorig jaar heb ik wen seringenboom en struik verplaatst van voor naar de achtertuin de struik doet het were geweldig echter de boom heeft nieuwe knoppen geproduceerd maar ze zijn nu allemaal bruin sommige takken zijn dood is de boom nog Te redden

Anoniem op 18 mei 2015 om 22:49

Hallo, wij hebben een maand geleden 2seringboompjes op stam gekocht. Nu zit er aan t eind vd stam waar de sering begint te groeien een soort hars omheengewikkeld.
Is het de bedoeling dat dit verwijderd wordt? Of moet dit blijven zitten? Wat is het doel ervan?
Graag hoor ik even.

Mvg Bianca

anneleenpeeters op 21 mei 2015 om 08:20

Hoi Henk, tja, dode takken blijven dood. Het enige wat je kunt doen is de dode takken weg te knippen en te kijken wat er dan overblijft. Het is nu wel de tijd voor een sering om uit te lopen. ~Marie

anneleenpeeters op 21 mei 2015 om 08:45

Hoi Bianca, je hebt je planten goed bestudeerd. De hars is entwas, kwekers ‘plakken’ een tak van een sering op een ligusterstruik. De entplaats dekken ze af met entwas zodat er geen lucht of bacterien bij kunnen komen. Laat de was gewoon zitten, op den duur valt hij er vanzelf af. ~Marie

Anoniem op 21 juli 2015 om 17:07

Onze seringenboom houdt zich keurig aan het bloeischema. Nu zitten er kleine zwarte beestjes (luizen?) onder veel bladeren, daar komen gaten in. Weet u of dit inderdaad luizen zijn? Wat kunnen wij eraan doen?

anneleenpeeters op 23 juli 2015 om 13:18

Beste Hannie. Het zouden inderdaad zwarte luizen kunnen zijn. Veeg ze zover je kunt weg met een nat keukenpapiertje, zo heb je het gros van de beestjes al verwijderd. Eventueel kun je spuiten met een mengsel van groene zeep en spiritus of een biologisch middel van het tuincentrum. Nieuw is ook SBPI: http://www.kemerinktuintrends.nl/tuinieren/bestrijdingsmiddelen/sbpi-insectenbestrijder-500-ml-spray.html. Dit is een contactmiddel dat werkt op natuurlijke basis en niet doorwerkt, waardoor bijen en andere diertjes er geen last van ondervinden.

Anoniem op 31 augustus 2015 om 18:58

De seringenboom in mijn tuin staat er al meer dan 35 jaar. Een aantal jaren geleden heb ik de boom tot 50 cm boven de grond teruggesnoeid. Daarna heeft de boom het weer uitstekend gedaan ook dit jaar. Na de bloei knip ik de bloemen eruit, maar nu hangen de bladeren slap. Een aantal bladeren hebben gaatjes en er zitten lichte witte rondjes op de stam. Wat moet ik doen om de boom er weer goed ui te laten zien. Bijvoorbaat dank

anneleenpeeters op 3 september 2015 om 08:25

Hoi Rinar, kun je een foto sturen van de witte rondjes op de stam? Mag naar: info@tuinieren.nl

Anoniem op 11 september 2015 om 20:07

Mijn twee jonge seringeboompjes hebben gebloeid maar ze vertonen nu overal uitgedroogde zwarte bladeren. Sommige takken zijn dood, andere hebben nog knopvorming. Wat is dit en wat moet ik doen?

Anoniem op 13 september 2015 om 13:13

Hoi, Ik heb een jonge sering (syringa prestoniae ´miss canada´) van ongeveer 70cm hoog in de tuin staan. Na de bloei heb ik hem netjes geknipt volgens het filpmje hierboven, maar nu naar een paar maanden zijn de helft van alle bladeren bruin en geel geworden. Ik ben bang dat ik hem nu verpest heb. Is hij nog te redden?

anneleenpeeters op 21 september 2015 om 08:48

Hoi Han, dit is een bekende kwaal bij de sering. De seringenmot is de boosdoener. Dit motje legt zijn eitjes in het blad, de larves eten de bladmoes tussen de boven – en onderkant van het blad op. Dat wordt zwart en gaat opkrullen. De plant groeit er wel overheen en gaat er niet aan dood. Pluk het aangetaste blad weg en gooi het in de kliko, zo voorkom je nieuwe motten. ~Marie

anneleenpeeters op 21 september 2015 om 09:02

Hoi Isabella, het was een warme zomer, dat kost een plant veel energie. Nu de temperatuur gaat dalen zie je de eerste hertstkleuren verschijnen. Nog even en je sering is helemaal kaal. Bloemknoppen herken je als een dikke eindknop, bladknoppen zitten met 2 naast elkaar aan de struik. Komend voorjaar zie je het resultaat van het snoeien ~Marie

Anoniem op 23 juni 2016 om 15:26

Mijn seringenstruik heeft alleen het eerste jaar gebloeid. Nu al zeker vijf jaar niet meer. Ik snoei de struik in het najaar.
Wat moet ik doen?

Hoi Anne-Marie, dat is duidelijk, niet meer snoeien in het najaar! De sering bloeit vóór de langste dag, ze maken de knoppen al aan in de zomer van het vorige jaar. Snoei direct na de bloei de uitgebloeide bloemen eruit, en laat hem verder met rust. Bloemknoppen zijn rond en zitten aan het einde van een scheut. Succes! ~Marie

Klaassen op 28 oktober 2018 om 13:40

Heb 2 maanden geleden 2 witte seringen gepland.
Nu is de herfst gekomen en het blad wordt geel.
Houd ik van de winter alleen een kale stam over?
Nu kronkelt het tot 1 meter aan het rek moet ik nu al wat snoeien of knippen?
Weet er zo weinig van het snoeiwerk!

Beste, de sering is inderdaad bladverliezend, dus het is niet zo vreemd dat hij zijn bladeren verliest. Je houdt in de wintermaanden dan inderdaad alleen een kale stam over. Heb je al het filmpje bekeken waarin het snoeien wordt gedemonstreerd? Succes!