Sering snoeien

Een nostalgische struik, de sering. Hij hoort thuis in de oude boerentuin. Om de sering zo uitbundig mogelijk te laten bloeien snoei je de bloemen weg na de bloei.

Tip: wist je dat je allerhande snoeigereedschap in onze shop kunt vinden?

Sering snoeien

Beurtjaren

Sering (Syringa vulgaris) slaat wel eens een jaar over met de bloei. Ze zijn het ene jaar overladen met bloemen en, alsof ze geen kracht meer hebben, het jaar erop hebben ze heel weinig bloemen. Dit systeem van ‘beurtjaren’ hoort bij de sering.

Wanneer sering snoeien?

Snoei in mei/juni meteen na de bloei zoveel mogelijk uitgebloeide bloemen weg. Zo voorkom  je dat de plant zijn energie gebruikt om zaden aan te maken, maar weinig energie stopt in het maken van nieuwe bloemknoppen. Weten wat je nog meer (nu) kunt snoeien? Kijk in de snoeikalender.

Sering snoeien

Let op als je een sering gaat snoeien, want hij maakt altijd meerdere nieuwe scheuten. Wil je dat hij compact blijft, knip dan alleen na de bloei de toppen eruit met een fijne snoeischaar. Seringen hebben daarnaast last van wilde scheuten uit de stam. Snoei deze direct weg, omdat ze de struik de benodigde voedingsstoffen afnemen.

Meer over snoeien vind je bij hoe snoeien, zorg ook altijd voor het juiste snoeigereedschap!

Sering verjongen

Als een sering te hoog wordt en alleen maar bovenin de plant bloeit, kun je hem verjongen door wat oude takken tot op één of anderhalve meter boven de grond af te zagen met een handzaag of stevige takkenschaar. Doe dit tijdens de rustperiode van de plant van november tot eind maart, of als hij is uitgebloeid.

Doe je dit in het voorjaar dan zullen de nieuwe takken pas in het volgende voorjaar gaan bloeien. Snoei in deze periode alleen een paar takken af, snoei je hem drastisch dan loopt hij nooit meer uit. Bloemknoppen van de sering zitten altijd alleen aan het eind van de tak. Zie je twee knoppen zitten, dan heb je met bladknoppen te maken.

Amerikaanse sering

In het voorjaar kun je de Amerikaanse sering tot ongeveer de helft terugknippen. Het eenjarige hout geeft ook de meeste en grootste bloemen, daarom is snoeien ook zeker raadzaam. Bevroren takken kunnen dan ook verwijderd worden, lees meer bij vorstschade.

Kleinbloemige sering

De kleinbloemige ‘mini-sering’ Seringa Palibin en Seringa microphylla ‘Superba’ bloeit voor een tweede keer in augustus. Knip meteen na de eerste bloei in mei de uitgebloeide bloemen weg voor een herbloei. Laat ze verder met rust.

Lees meer in de plantenindex over sering en bij wanneer snoeien.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Klaassen op 28 oktober 2018 om 13:40

Heb 2 maanden geleden 2 witte seringen gepland.
Nu is de herfst gekomen en het blad wordt geel.
Houd ik van de winter alleen een kale stam over?
Nu kronkelt het tot 1 meter aan het rek moet ik nu al wat snoeien of knippen?
Weet er zo weinig van het snoeiwerk!

>

vtwonen (tuinieren) op 2 november 2018 om 10:42

Beste, de sering is inderdaad bladverliezend, dus het is niet zo vreemd dat hij zijn bladeren verliest. Je houdt in de wintermaanden dan inderdaad alleen een kale stam over. Heb je al het filmpje bekeken waarin het snoeien wordt gedemonstreerd? Succes!

>

Anoniem op 23 juni 2016 om 15:26

Mijn seringenstruik heeft alleen het eerste jaar gebloeid. Nu al zeker vijf jaar niet meer. Ik snoei de struik in het najaar.
Wat moet ik doen?

>

Anoniem op 4 juli 2016 om 08:25

Hoi Anne-Marie, dat is duidelijk, niet meer snoeien in het najaar! De sering bloeit vóór de langste dag, ze maken de knoppen al aan in de zomer van het vorige jaar. Snoei direct na de bloei de uitgebloeide bloemen eruit, en laat hem verder met rust. Bloemknoppen zijn rond en zitten aan het einde van een scheut. Succes! ~Marie

>

Anoniem op 21 september 2015 om 09:02

Hoi Isabella, het was een warme zomer, dat kost een plant veel energie. Nu de temperatuur gaat dalen zie je de eerste hertstkleuren verschijnen. Nog even en je sering is helemaal kaal. Bloemknoppen herken je als een dikke eindknop, bladknoppen zitten met 2 naast elkaar aan de struik. Komend voorjaar zie je het resultaat van het snoeien ~Marie

>

Anoniem op 21 september 2015 om 08:48

Hoi Han, dit is een bekende kwaal bij de sering. De seringenmot is de boosdoener. Dit motje legt zijn eitjes in het blad, de larves eten de bladmoes tussen de boven – en onderkant van het blad op. Dat wordt zwart en gaat opkrullen. De plant groeit er wel overheen en gaat er niet aan dood. Pluk het aangetaste blad weg en gooi het in de kliko, zo voorkom je nieuwe motten. ~Marie

>

Anoniem op 13 september 2015 om 13:13

Hoi, Ik heb een jonge sering (syringa prestoniae ´miss canada´) van ongeveer 70cm hoog in de tuin staan. Na de bloei heb ik hem netjes geknipt volgens het filpmje hierboven, maar nu naar een paar maanden zijn de helft van alle bladeren bruin en geel geworden. Ik ben bang dat ik hem nu verpest heb. Is hij nog te redden?

>

Anoniem op 11 september 2015 om 20:07

Mijn twee jonge seringeboompjes hebben gebloeid maar ze vertonen nu overal uitgedroogde zwarte bladeren. Sommige takken zijn dood, andere hebben nog knopvorming. Wat is dit en wat moet ik doen?

>

Anoniem op 3 september 2015 om 08:25

Hoi Rinar, kun je een foto sturen van de witte rondjes op de stam? Mag naar: info@tuinieren.nl

>

Anoniem op 31 augustus 2015 om 18:58

De seringenboom in mijn tuin staat er al meer dan 35 jaar. Een aantal jaren geleden heb ik de boom tot 50 cm boven de grond teruggesnoeid. Daarna heeft de boom het weer uitstekend gedaan ook dit jaar. Na de bloei knip ik de bloemen eruit, maar nu hangen de bladeren slap. Een aantal bladeren hebben gaatjes en er zitten lichte witte rondjes op de stam. Wat moet ik doen om de boom er weer goed ui te laten zien. Bijvoorbaat dank

>

Anoniem op 23 juli 2015 om 13:18

Beste Hannie. Het zouden inderdaad zwarte luizen kunnen zijn. Veeg ze zover je kunt weg met een nat keukenpapiertje, zo heb je het gros van de beestjes al verwijderd. Eventueel kun je spuiten met een mengsel van groene zeep en spiritus of een biologisch middel van het tuincentrum. Nieuw is ook SBPI: http://www.kemerinktuintrends.nl/tuinieren/bestrijdingsmiddelen/sbpi-insectenbestrijder-500-ml-spray.html. Dit is een contactmiddel dat werkt op natuurlijke basis en niet doorwerkt, waardoor bijen en andere diertjes er geen last van ondervinden.

>

Anoniem op 21 juli 2015 om 17:07

Onze seringenboom houdt zich keurig aan het bloeischema. Nu zitten er kleine zwarte beestjes (luizen?) onder veel bladeren, daar komen gaten in. Weet u of dit inderdaad luizen zijn? Wat kunnen wij eraan doen?

Shop suggesties

Inspiratie suggesties