Perenboom snoeien

Het snoeien van een perenboom gaat min of meer hetzelfde als een appelboom. Het zijn beide steenvruchtbomen.

Tip: check voordat je aan je snoeiklus begint welk snoeigereedschap het meest geschikt is. In onze shop vind je uiteenlopend tuingereedschap.

Perenboom snoeien

Soorten perenbomen

Er zijn veel soorten perenbomen. De ‘Conference’ is een van de bekendste soorten. Deze is ook overal goed verkrijgbaar en levert een grote en betrouwbare oogst van oktober tot november. In onze plantenindex kun je alles lezen over de soorten, bijvoorbeeld:

Zoek in de plantenindex naar meer soorten. Staat je perenboom in een pot? Lees dan meer over de verzorging bij kleine bomen in pot.

Perenboom snoeien

Een peer bloeit in het voorjaar en is bladverliezend. Daarom is snoeien in de winter het best, want dan kun je goed zien wat je doet. In de zomer moet je het waterlot verwijderen. Kijk bij fruitboom snoeien voor een video.

  1. Zo halverwege de winter moet je de hoofdstam inkorten. Kort de gevormde takken in op twintig centimeter en doe dit ook met de hoofdstam. Dit moet je elk jaar doen.
  2. Na de wintersnoei ontstaat waterlot die je in de zomer dient te verwijderen.
  3. Dun in de zomer uit op twee vruchten per rozet.

Leipeer

Een perenboom snoeien in een leivorm gat ongeveer hetzelfde. Er mag maar één tak de top vormen bij deze vorm; die groeit verder omhoog zodat daar later weer een etage uit gevormd kan worden.

Kijk ook eens in het artikel appelboom snoeien voor een nog uitgebreidere uitleg. Zorg dat je gaat snoeien met een scherpe snoeischaar of takkenschaar, zodat je de boom niet beschadigt.

Een peer kan last krijgen van diverse ziektes, bijvoorbeeld perenroest of andere bacteriën en schimmels.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop. Bekijk hieronder ook allerlei handige benodigdheden voor je perenboom:

Bron: ekidreki

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 21 mei 2014 om 20:46

Wij hebben een perenboompje van drie jaar oud en er groeien tietallen peren aan de uiteinden van de takken (niet gesnoeid)
Waar de peren groeien loopt de boom uit met nieuwe blaadjes.
Gaat dit ten koste van de groei van de peren en moet ik die er af halen?
Bij voorbaat dank voor uw advies

op 5 juni 2014 om 13:01

Mooi dat er peren aangroeien, dat duurt inderdaad meestal 3 jaar. Het blad zorgt voor de ademhaling van de plant, haal het alleen weg als de peren hierdoor geen zon meer krijgen. Knijp de top uit de jonge scheuten, dan maken ze meer bloesemknoppen voor volgend jaar.

Anoniem op 23 februari 2015 om 18:58

Wij hebben een hele oude peer in de tuin welke we niet goed durven snoeien omdat we bang zijn dat hij dood zal gaan. Is het mogelijk u een foto te zenden voor snoeitips voor onze boom?

anneleenpeeters op 26 februari 2015 om 09:52

Beste Carola, het is juist omgekeerd, als je niet snoeit zal de boom topzwaar worden en dood gaan. Stuur je foto maar door. Je kunt het ook vragen aan Gert Snel van fruitbomenkwekerij.nl ~Marie

Anoniem op 21 april 2015 om 13:59

Wij hebben nu, eind april, een huis gekocht waar een perenboom in de tuin staat die dit jaar overduidelijk niet gesnoeid is (veel lange scheuten naar boven). Hij bloeit nu al. Is het beter nu te snoeien of ze te laten zitten en pas volgend jaar te snoeien?

anneleenpeeters op 24 april 2015 om 10:33

Hoi Lynd, begin wel met snoeien. Als je het nog een jaar uitstelt, wordt het volgend jaar nog moeilijker. Laat de bloemknoppen zitten, knip alleen de lange scheuten weg. Op de video zie je goed wat je moet doen.
http://www.tuinieren.nl/a/snoeien/perenboom-snoeien. Heb je al een scherpe snoeischaar http://www.tuinierenwebshop.nl/gardena-premium-snoeischaar-bp-30-p84259.html of een ladder? ~Marie

Anoniem op 5 juli 2015 om 13:55

Goedendag, afgelopen jaar een oude pastorie betrokken met een pracht tuin en dito perenboom. De boom is circa 10 meter hoog en heeft 10 dode uiteinden tussen 1,0 en 2,0 meter. Er hangen in de overige takken heel veel peren. Graag stuur ik een foto in om een beeld te geven. Heeft tuinieren.nl hiervoor een emailadres? Graag ontvang ik advies om de boom ‘te redden’ en of juist te onderhouden. Alvast bedankt voor moeite, hartelijke groet Sander

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 08:48

Hoi Sander, en of we een mailadres hebben. Je kunt je bericht sturen naar info@tuinieren.nl. We zien je mail met foto graag verschijnen!

Anoniem op 24 augustus 2015 om 19:41

Hi Roxana. Zie pas net je bericht! Ben inmiddels begonnen de dode takken te verwijderen. Zal nu gelijk een aantal foto’s opsturen naar jullie emailadres. Alvast bedankt!

Anoniem op 10 augustus 2016 om 11:51

Ik heb voor het eerst een perenboompje op stam waar twee verschillen soorten peren aan komen,moet ik die op de zelfde manier snoeien?

Hoi Ben, dat moet een leuk gezicht zijn. Alle peren snoei je op dezelfde manier. ~Marie

Anoniem op 1 oktober 2016 om 11:01

Hoe groot wordt de perenboom pyrus. Wil hem in mijn tuin naast een al bestaande appelboom zetten. Hoeveel ruimte eromheen moet ik dan rekenen?

Beste Madelon, de Pyrus is een grote familie en het ligt er maar net aan voor welk soort je kiest. Stambomen hebben tot 12m² nodig, terwijl je voor grotere bomen wel tot 36m² nodig heb (= 6x6m). Twijfel je of je voldoende ruimte hebt? Ga dan voor een zuilvormig exemplaar zoals Pyrus communis ‘Concorde’ of neem eeen leipeer. Laat je goed informeren door de kweker en let ook op dat het soort zelfbestuivend is, anders komen er geen peren aan. ~Kristel

Aarnout op 24 mei 2018 om 18:38

Hallo,
onze perenboom heeft nu al kleine peertjes, moet ik die nu al uitdunnen tot 2 peren per rozet of zo niet, tot wanneer kan ik daar het beste mee wachten?

Alvast bedankt!

Hoi, dunnen bij de perenboom is alleen nodig als je grote vruchten wilt. Met name fruittelers zijn erbij gebaat, als je kleine peertjes ook kunt waarderen, is het niet perse nodig. Het beste is om te dunnen meteen na de natuurlijke vruchtrui. Ervoor is niet slim omdat je dan extreem weinig vruchten over kan houden. De maand juni is een prima moment.