WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tips voor perenboom snoeien

Heb jij een perenboom in de tuin staan? Lees dan onze tips voor een perenboom snoeien. Het werkt min of meer hetzelfde als een appelboom, want het zijn beide steenvruchtbomen. 

vtwonen perenboom snoeien unsplash

Soorten perenbomen

Er zijn veel soorten perenbomen. De ‘Conference’ is een van de bekendste soorten. Deze is ook overal goed verkrijgbaar en levert een grote en betrouwbare oogst van oktober tot november. In onze plantenindex kun je alles lezen over de soorten perenbomen:

Perenboom snoeien

Een perenboom bloeit in het voorjaar en is bladverliezend. Daarom is snoeien in de winter het best, want dan kun je goed zien wat je doet. In de zomer moet je het waterlot verwijderen. Kijk bij fruitboom snoeien voor een video.

  1. Zo halverwege de winter moet je de hoofdstam van de perenboom inkorten. Kort de gevormde takken in op twintig centimeter en doe dit ook met de hoofdstam. Dit moet je elk jaar doen.
  2. Na de wintersnoei ontstaat waterlot die je in de zomer dient te verwijderen.
  3. Dun in de zomer uit op twee vruchten per rozet.

Leipeer snoeien

Een perenboom snoeien in een leivorm gaat ongeveer hetzelfde. Er mag maar één tak de top vormen bij deze vorm; die groeit verder omhoog zodat daar later weer een etage uit gevormd kan worden.

Meer tips voor fruitboom snoeien

Kijk ook eens in het artikel appelboom snoeien voor een nog uitgebreidere uitleg. Zorg dat je gaat snoeien met een scherpe snoeischaar of takkenschaar, zodat je de boom niet beschadigt.

Bescherm de perenboom tegen ziektes

Een peer kan last krijgen van diverse ziektes, bijvoorbeeld perenroest of andere bacteriën en schimmels. Zorg dat je daar goed op let en ingrijpt als je het tegenkomt. 

nog meer: tuinieren