Peer Bonne Louise d’Avranches

beeld vtwonen Beeld

De peer Pyrus communisBonne Louise d’Avranches‘ heeft kruisbestuiving nodig van een ander perenras zoals de bekende Conference. De vruchten zijn middelgrote handperen die in september kunnen worden geplukt. Al snel geeft deze boom vruchten, maar de oogsten zijn redelijk onregelmatig. Ze smaken iets zuur met een heerlijk aroma. De houdbaarheid is kort, slechts een maand.

Lees verder onder de advertentie

Is de Peer geurend?

Pyrus of peer is een geslacht van bladverliezende bomen die allemaal in het voorjaar bloeien. Dat de peer tot de familie van de roosachtigen behoort, is goed te zien aan de bloemen. Deze zijn wit en verschijnen in april. De geur is niet aantrekkelijk. Daarom worden de bloemen weinig bezocht door insecten, wat niet helpt met de bestuiving. De meeste peren kunnen zichzelf onvoldoende bestuiven en zijn daarom op hulp van andere rassen aangewezen. Ze worden vooral gekweekt om de vorm, hun bloemen en de eetbare vruchten. Oorspronkelijk kwam de peer niet, zoals de wilde appel, in onze streken voor. De boom is duidelijk gevoeliger dan de appel en vooral gevoelig voor het gevreesde perenvuur of bacterievuur.

Wat voor bodem heeft de Pyrus communis ‘Bonne Louise d’Avranches’ nodig?

De Pyrus communis ‘Bonne Louise d’Avranches’ groeit het liefst in de volle zon en staan graag in goed doorlatende grond die voldoende voeding bevat. De grond mag niet te nat of te koud zijn.

Hoe kan ik de Peer snoeien?

De snoei is zoals voor elke fruitboom belangrijk. De peer wordt min of meer hetzelfde gesnoeid als de appel. Vanaf halverwege de winter kort je de hoofdstam in. De gevormde takken in het jaar erop gaan het gestel vormen. Kort ze in op twintig centimeter en doe dit ook voor de hoofdstam. Doe dit elke winter. Peren kunnen op deze wijze ook in een leivorm worden gesnoeid. Na de wintersnoei ontstaan waterloten die je in de zomer dient te verwijderen. Tips en adviezen voor het snoeien van een perenboom zijn te vinden in het artikel perenboom snoeien.

Lees verder onder de advertentie

Hoe onderhoud ik de Pyrus communis?

Geef koemestkorrels in het voorjaar. Het is goed om bij jonge bomen te mulchen. Dit zorgt voor een stabielere ondergrond. Vruchtdunning is nodig in de zomer. Dun uit op twee vruchten per rozet. Steun zwaar beladen takken goed. Gebruik gevorkte takken waarin je een zachte ‘kussentje’ aanbrengt zodat de tak lekker ligt. Bij kleine bomen kun je ook een lange staak naast de stam planten. Vanaf de top van de staak bind je touwen naar het uiteinde van elke tak.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Pyrus 'Bonne Louise d'Avranches'

Cult

'Bonne Louise d'Avranches'

Familie

peer

Latijnse familie

communis

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Vruchtdunning in de zomer. Steun zwaar beladen takken.

Snoeien

Snoei in winter. Verwijder waterloten in zomer.

Bemesting

Geef koemest in voorjaar. Mulch in maart bij jonge bomen.

Winterhard

goed

Bodem

geen speciale eisen

Vochtigheid

niet te nat

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon voor de meeste vruchten

Hoogte

Beschrijving

afhankelijk van stamhoogte

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April