Peer Saint Rémy

beeld vtwonen Beeld

De peer is een bijzondere plant met mooie bloemen én vruchten, lees meer over het ras ‘Saint Rémy‘.

Lees verder onder de advertentie

Is de Pyrus communis ‘Saint Rémy’ te gebruiken als stoofpeer?

De peer Pyrus communis ‘Saint Rémy’ is een zelfbestuivend ras en heeft dus geen andere fruitbomen nodig voor een grote opbrengst. Zijn populariteit dankt hij aan een sterke boom (grote productie en krachtige groei) en een lekkere peer. De vrucht van de Pyrus communis ‘Saint Rémy’ is vrij bekend, want hij is verkrijgbaar in veel groentewinkels. De peren zijn te plukken in oktober. Ze zijn goed te gebruiken als stoofpeer.

Wat voor bloemen krijgt de Peer?

Pyrus is een geslacht van bladverliezende bomen die allemaal in het voorjaar bloeien. Dat de peer tot de familie van de roosachtigen behoort is goed te zien aan de bloemen. Deze zijn wit en verschijnen in april. De geur is niet aantrekkelijk. Daarom worden de bloemen weinig bezocht door insecten, wat niet helpt met de bestuiving. De meeste peren kunnen zichzelf onvoldoende bestuiven en zijn daarom op hulp van andere rassen aangewezen. Ze worden vooral gekweekt om de vorm, hun bloemen en de eetbare vruchten. Oorspronkelijk kwam de peer niet, zoals de wilde appel, in onze streken voor. De boom is duidelijk gevoeliger dan de appel en vooral gevoelig voor het gevreesde perenvuur of bacterievuur.

Wat voor bodem is geschikt voor de Pyrus communis ‘Saint Rémy’?

Peren groeien het liefst in de volle zon en staan graag in goed doorlatende grond die voldoende voeding moet bevatten. De grond mag niet te nat of te koud zijn. Geef de Pyrus communis ‘Saint Rémy’ koemestkorrels in het voorjaar. Het is goed om bij jonge bomen te mulchen. Dit zorgt voor een stabielere ondergrond. Bekijk ook eens de video in het artikel mulchen. Vruchtdunning is nodig in de zomer. Dun uit op twee vruchten per rozet. Steun zwaar beladen takken goed. Gebruik gevorkte takken waarin je een zachte ‘kussentje’ aanbrengt zodat de tak lekker ligt. Bij kleine bomen kun je ook een lange staak naast de stam planten. Vanaf de top van de staak bind je touwen naar het uiteinde van elke tak.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik de Peer snoeien?

De snoei is zoals voor elke fruitboom belangrijk. De peer wordt min of meer hetzelfde gesnoeid als de appel. Vanaf halverwege de winter kort u de hoofdstam in. De gevormde takken in het jaar erop gaan het gestel vormen. Kort ze in op twintig centimeter en doe dit ook voor de hoofdstam. Doe dit elke winter. Peren kunnen op deze wijze ook in een leivorm worden gesnoeid. Na de wintersnoei ontstaan waterloten die je in de zomer dient te verwijderen.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Pyrus 'Saint Rémy'

Cult

'Saint Rémy'

Familie

peer

Latijnse familie

communis

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Vruchtdunning in de zomer. Steun zwaar beladen takken.

Snoeien

Snoei in winter. Verwijder waterloten in zomer.

Bemesting

Geef koemest in voorjaar. Mulch in maart bij jonge bomen.

Winterhard

goed

Bodem

geen speciale eisen

Vochtigheid

niet te nat

Licht

Type

Zon

Beschrijving

volle zon voor de meeste vruchten

Hoogte

Beschrijving

afhankelijk van stamhoogte

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

April

Eind

April